BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 22:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Coupe tweeter trzeszczy Harman Kardon
PostNapisane: 18 czerwca 2014, 10:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 323Ci
Kod silnika: M52B25
Witam. Jestem nowy na forum i oczywiście użyłem opcji "szukaj" ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Otóż od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem e46 323Ci z nagłośnieniem harman kardon i od razu zauważyłem że trzeszczy taki lewy mały głośnik obok klamki i to się chyba "tweeter" nazywa, pewien nie jestem bo za mocno to się nie znam w tym temacie. Ogólnie to głośnik ten trzeszczy przy trochę głośniejszym słuchaniu muzyki a najgorzej jak lecą jakieś wiadomości w radiu czyli jak ktoś coś mówi to trzeszczy wtedy tak że psuje cały urok nagłośnienia. No i teraz właśnie mam do was takie pytanie co z tym zrobić ? Da się ten głośnik jakoś naprawić albo zregenerować ? Czy poprostu kupić jakiś inny dobry zamiennik i jaki bo na allegro widziałem tylko zwykły a nie h/k do e46 a bardzo bym nie chciał stracić na jakości grania tego zestawu. Z góry dzięki za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Coupe tweeter trzeszczy Harman Kardon
PostNapisane: 19 czerwca 2014, 13:02 
Najpierw go wyciągnij i zobacz dlaczego trzeszczy..., czy czasem nie jest luźny np. Później będziesz myślał dalej.

PostNapisane: 30 czerwca 2014, 15:44 
Pierwsze kroki

Noo "zobacz dlaczego trzeszczy" łatwo powiedzieć :D Tyle co ja się znam w tym temacie to jedynie moge powiedzieć że membrana sie nie odkleiła :P Jakieś foty mam ale nie wiem czy coś one pokażą:
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 30 czerwca 2014, 17:05 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 3 E46
Kod silnika: M54B30
Jak tak leży to też trzeszczy ? bo jeśli nie to znaczy że grając w prawia w ruch jakiś element który trzeszczy...
jeśli trzeszczy nawet leżąc na biurku to oznacze że w środku coś w cewce siedzi albo jakiś pył. piasek itp się dostał w jakiś sposób do środka. kiedyś w zwykły głośniku 3-way 3-drożnym udało się wyczyścić ale czy tu to nie wiem... wiem że te głośniki trzeszczą w pewnym zakresie częśtotliwości więc tu jest zagadka. bo to średniotonowy pewnie trzeszczy... bo w wysokotowym nie ma takich skoków..

PostNapisane: 30 czerwca 2014, 17:36 
Pierwsze kroki

Czy trzeszczy jak leży to nie mam pojęcia. Najmocniej trzeszczy jak wiadomości w radiu lecą zapodawane przez mężczyznę. Też jestem zdania, że to średniotonowy ale ręki nie dam uciąć bo za mocno nie ogarniam tego tematu. Moim zdaniem one po prostu się skończyły bo jednak 14 lat mają. Tylko, że nie wiem na jakie najlepiej zmienić tak aby nie odbiegały jakością od reszty i żeby wzmacniacz wytrzymał i czy moge tylko jeden wymienić czy drugi też wypadało by ?

PostNapisane: 30 czerwca 2014, 20:02 
Forumowicz

Wiem że ten głośnik trzeszczy przy mowie i przy nie których piosenkach bo na pewno powyżej wartości 1khz
dlatego że są tam jeszcze spore rezonanse dla tego głośnika. taka konstrukacja tam jest i nie tylko u Ciebie tak sie dzieje. rada jest taka że zrób jeszcze zdjecia kosza tego głośnika może tam trzeba wyczyścić ten kosz w środku jeśli te zabiegi nic nie dadzą. to można kupić 2 szt. tych samych głośników o podobnych parametrach BMW sredniotonowce. nawet mam takie w garażu. lub znaleść gdzieś takie jak masz i dokupić sztukę. ważne żeby były 2 takie same.

PostNapisane: 30 czerwca 2014, 22:10 
Pierwsze kroki

Szczerze mówiąc to wole już kupić nowe i mieć święty spokój a nie żeby za jakiś czas znowu coś dłubać. Takie coś mam kupić ? : http://allegro.pl/glosniki-sredniotonowe-bmw-e60-e61-e87-e90-6923174-i4312700201.html Czy może lepiej będzie zajść do jakiegoś sklepu car audio ze starym glosnikiem i zeby cos dobrali ?

PostNapisane: 1 lipca 2014, 08:58 
Forumowicz

Więc proponuje zrobić tak że jeśli wszyscy w kompletach sprzedają te harman kardon ( wiesz całe zestawy głośników i wzmacniacz)
i nie ma opcji kupienia 1 sztuki. to kup 2 głośniki o podobnych parametrach czyli średnice głośnika zmierz , głośnik ten ma 3ohm lub 4ohm . w samochodzie jest przeważnie 4 ohm , choć widziałem że czasami te były 3 ohm . mozesz zastowoać impedancje 4 ohm. do tego moc głośnika pewnie kilkanaście "W" ma . Wtedy do sklepu i dobierz podobny głośniczek. 2 sztuki musisz mieć te same na obu stronach aby grało równo bez efektu różnic. Proponuje Ci jeszcze na stole zrobić test odłanczają ten sredniotonowy i podłanczając aby sprawdzić na pewno że trzeszczy.

PostNapisane: 1 lipca 2014, 10:44 
Pierwsze kroki

Sądząc po naklejce na głośniku ma on 21W i 3ohm i jeśli dobrze zmierzyłem to średnice 57mm. Sprawdziłem jeszcze raz przy okazji nagrywając krótki filmik. Dodam jeszcze tylko, że w wzmacniaczu pod, który był podpięty wszelkie wzmocnienia bassu zostały wyłączone a bass ustawiony po środku, wystarczyło aby w jakiejkolwiek piosence zaistniało choć trochę bassu i już głośniej trzeszczało niż grało. Link : https://www.youtube.com/watch?v=1o8nMdt4_pw&feature=youtu.be

PostNapisane: 1 lipca 2014, 17:56 
Forumowicz

Postaram się włączyć ten film ale youtube " przeprasza za usterki " więc tak jak sądziłem głośniki są w Harman Kardon 3 Ohm żeby skuteczność mieć wiekszą niz w 4 ohm . jeśli zastujesz głośniki 4 ohm to troszkę mniej Wat do nich dojdzie . Ale jeśli będą efekty to zagra równo. czyli głośniki jakieś markowe. Sprawdzę czy taki głośniki gdzieś można kupić ale na allegro bardzo mało tego jest...

PostNapisane: 1 lipca 2014, 18:40 
Pierwsze kroki

Ciężko dostać mówisz ? A w sklepie audio nie będą mieli ? No na tym filmiku nic szczególnego w sumie, trzeszczy głośnik jak szalony i tyle :D

PostNapisane: 1 lipca 2014, 19:56 
Forumowicz

Tak cieżko bo wpisywałem na allegro "3 ohm" i podobnie i nic nie było takiego żeby tam włożyć.
W sklepie audio troszkę też ciężko bo przeważnie mają 4 ohm. Ja mam w garażu takie średniotonowe z BMW zobacze jakie mają parametry i średnice . jeszcze podług średnicy jak będziesz szukał to sprawdz głębokość głośnika aby pasował. Harman Kardon pięknie gra i wystarczająco wiec dobrze jest tam włożyć do zbliżonego parametrami głośnika/głośników bo mowa o parze.

PostNapisane: 1 lipca 2014, 21:49 
Pierwsze kroki

A jakieś mocne 4 ohmowe nie dadzą rady ?

PostNapisane: 1 lipca 2014, 21:54 
Forumowicz

Dadzą rade , 3ohm głośniki pod tym samym wzmacniaczem zagrają głośniej niż 4ohm. Więc po podłączeniu 4 ohm będzie nieco ciszej ale jeśli kupisz głośniki o wysokiej efektywności tzw. decybeli to zagrają głośniej lub podobnie. W głośnikach nie tylko się patrzy na impedancje Ohm , Moc Wat R.M.S lecz też efektywność dostarczona przy 1 w na metr kwadratowy. Spojrzałem jeszcze na allegro ale ciężko dostać takie małe średniotonówki. po wpisaniu 57mm nic nie było może jakieś 50mm się trafią lub podobne.

PostNapisane: 1 lipca 2014, 23:48 
Pierwsze kroki

Ajajaj.. szczerze mówiąc to już trudno może być i nieco ciszej, lepszy ryc niż nic bo póki co to mam do wyboru albo jeździć bez niego albo tylko tył włączać.. Chyba ostatnia nadzieja w jakimś serwisie, który by mi go naprawił czy zregenerował. Dzięki wielkie kolego Killer za pomoc, wirtualny browar w Twoją stronę :)

PostNapisane: 2 lipca 2014, 08:36 
Forumowicz

Spoko co do serwisu to może i by pomogli ale się cenią . Weż kiedyś jakiś inny głośnik i pobaw się głośnikiem to poznasz budowę wtedy na przyszłość sam wiekszość usterek rozpoznasz. Bo takie chrobotanie nawet sie pojawia nie tylko od przegranej cewki/uszkodzonej a nawet krzywo ulokowanej membranie lub mechaniczne uszkodzenie. Daj znać co tam się będzie działa wiecej i jaki głośnik użyjesz bo jak pisałem wcześniej nie tylko u Ciebie takie coś sie pojawiało.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1