BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 08:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 00:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
norberrt, Puschkin, aku ma dobre tylko ten wiatraczek rozładowuje aku , przerabiałem to :) kupiłem nowy aku i to samo , dopiero do elektryka i się okazało że jeż padl i nie wyłącza wiatraczka tak jak powinien po X czasie tylko wiatraczek nasuwa na okrągło. Ja nie wymieniałem Jeża tylko mój elektryk podpiął panel klimy bezpośrednio do zapłonu pomijając Jeża :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 00:35 
Pierwsze kroki

mozesz tak jak radzą koledzy zrobić obejście do zapłonu żeby się wyłączał ten wiatraczek po wyjęciu kluczyka i będzie git

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 00:40 
Pierwsze kroki

Hmm to juz teraz nawet nie wiem podstawowej sprawy: czy przyczyna brzeczenia i rozladowywania akumulatora jest niesprawny JEŻ czy zanieczyszczony wiatraczek?

Kiedy powinno ustac brzeczenie po wyciagnieciu kluczyka? Bo siedzialem dzisiaj w aucie ze 20minut po wylaczeniu silnika i dalej brzeczalo.

Kolejna sprawa: stary jeż ktorego wyciagnalem wyglada inaczej od tego ktorego dostalem w serwisie, moze to jest problem? Moze w koncu nie oplacalo sie wymieniac jeza w ogole tylko wystarczylo przeczyscic wiatraczek? Ale w sumie to co ma czyszczenie wiatraczka do tego ze auto pobiera prad i rozladowuje aku?

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 00:45 
Przyjaciel forum

Puschkin, brzęczy bo wiatraczek jest zanieczyszczony i nie przesmarowany , jak go przesmarujesz to nadal bedzie chodził tylko Ty nie będziesz tego slyszał. Nie wiem po jakim czasie powinien się wyłączyć przy sprawnym jeżu. Zrób eksperyment i zostaw auto na dwie doby bez odpalania , jak będzie ładnie kręcił to znaczy że po pewnym czasie wiatraczek się wyłączył lub zmienił prędkość na taką żeby nie rozładowywać aku , bo do końca to nie wiem czy on się wyłącza czy tylko zmienia prędkość , bo podobno pracuje w trzech prędkościach.

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 09:11 
Pierwsze kroki

Biały ale co jest przyczyna rozladowywania akumulatora? Z tym podlaczaniem klimy pod zaplon to chyba mi sie nie oplaca skoro kupilem juz nowiutkiego jeża.

A jesli po 48h okazaloby sie ze jednak dalej rozladowuje to co?

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 13:46 
Przyjaciel forum

Puschkin napisał(a):
Biały ale co jest przyczyna rozladowywania akumulatora?

wiatraczek którego nie wyłączał jeż , teraz po wymianie powinien wyłączać po pewnym czasie...

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 13:48 
Pierwsze kroki

To moze mam nieprawidlowego jeża? Ten ktory dostalem w salonie wyglada inaczej od tego starego. Ma wiecej kolcy ale o wiele mniejszych niz ten stary. Gosc w salonie wzial moj dowod, sprawdzil VIN i przyniosl jeza twierdzac ze bedzie pasowal.

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 13:50 
Przyjaciel forum

Puschkin, może jak były wadliwe te Jeże to zrobili inne nowe bez wady i dlatego wygląda inaczej :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 15:14 
Forumowicz

Puschkin napisał(a):
To moze mam nieprawidlowego jeża? Ten ktory dostalem w salonie wyglada inaczej od tego starego. Ma wiecej kolcy ale o wiele mniejszych niz ten stary. Gosc w salonie wzial moj dowod, sprawdzil VIN i przyniosl jeza twierdzac ze bedzie pasowal.

wszystko ok!!! ja teraz zmieniałem jeża i te nowe sa inne -ciensze kolce-wiecej ich jest -innaczej wyglada ,ale pasuje i działa ok!

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 15:23 
Pierwsze kroki

Ale skad wiesz ze dziala ok?

A co do rozkrecania panelu klimy, jak sie tam dostac? Wytlumaczcie mi to lopatologicznie prosze :P

[ Dodano: 16 Listopad 2007, 22:27 ]
Bylem dzisiaj u mechanikow, ktorzy zajmuja sie tylko BMW i powiedzieli ze wywalilem kase w bloto na nowego jeża. Trzeba naprawic koncowke mocy i wymienic wiatraczek - prawdopodobnie. Jesli okaze sie ze to prawda to nie wiecie czy jakos moge zwrocic jeża w salonie? Powiedziec ze np. nie pasuje do mojego modelu czy cos?

Z drugiej strony moglbym go sobie zostawic a sprzedac tego starego? sam nie wiem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1