Witam serdecznie, zaznaczam, że jestem nowy ale nie znalazłem na forum rozwiązania konkretnie mojego problemu z moim bmw e46 318td (compact) 2004 rok 115km, problem jest taki, że około miesiąca temu po raz pierwszy pojawił się problem z odpaleniem samochodu, zazwyczaj to nie występowało, ale wtedy trzeba było bardzo długo go kręcić, nawet z 10 sekund, teraz niestety zdarza się to coraz częściej- rano po nocnym postoju odpala na dotyk, następnie stoi około 8 godzin i już pojawia się problem, dodatkowo dziś zauważyłem, że po odstaniu tych 8 godzin nie chciał odpalić(kręcił i kręcił, ale w końcu odpalił), przejechałem około 2-3 kilometrów, miałem postój na kilkanaście minut-więc był zgaszony i ponownie nie chciał odpalić (tzn kręcił jakieś 10s). Podejrzewam, że jutro rano odpali znowu bez zająknięcia, a po pracy znowu będzie cyrk, na forach niewiele mogę się dowiedzieć, piszą o regulacji konta wtrysku, pompie pod progiem, filtrze paliwa, świecach, niestety wszędzie jakby widzę, że mój przypadek jest lekko inny. Nadmienię, że ostatnio wyjeżdżałem na wakacje i wziąłem trochę paliwa w karnister, lejąc je okazało się, że karnister nie był całkiem czysty- nie chodzi o kolor ropy, ale takie farfocle w końcówce pływały i zatkały sitko w lejku, ale nie wiem czy coś mogło się przedostać i powiedzmy przytkać filtr paliwa, to taka moja diagnoza, ale czy trafna nie wiem. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam