BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 328 drgania pompy wspomagania
PostNapisane: 30 lipca 2014, 20:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam.

Mam taki problem z drganiami silnika podczas spadku obrotów poniżej około 700 obr/min. Objawia się to głównie podczas ruszania z niskich obrotów (pewnie dletego że własnie wtedy najczęściej obroty spadają poniżej tego poziomu). Obstawiam że jest to pompa wspomagania ponieważ odgłos dobiega z jej okolic. Natomiat dźwięk i drgania ustępują całkowicie przy ściągniętym pasku napędu alternatora,pompy wody i własnie pompy wspomagania. Druga sprawa że pompę miałem podmienioną na inną używkę i problem nadal występował . Czy jest możliwe że trafiłem na pompę równie uszkodzoną co moja - oczywiście jeśli to pompa.
Link do filmiku z dźwiękiem https://www.youtube.com/watch?v=gbUk5aH_mLs

Liczę na jakieś podpowiedzi

Mirek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 328 drgania pompy wspomagania
PostNapisane: 30 lipca 2014, 22:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328ci
Kod silnika: m52tub28
Ostatnio męczyłem się ze wspomaganiem w moim E46 328ci i miałem podobny problem, link do mojego filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=_1fLGnrLVUs

Czy podczas tego hałasu wibracje przenoszą się na koła? Sprawdź również jaką masz pompę, możesz sprawdzić po VIN-ie lub zajrzeć pod auto. W moim przypadku miałem pompę LUK LF-20 - najgorsza z montowanych, zamieniłem na regenerowaną LF-30, drgania i hałas ustąpiły. Dwie godziny temu wymieniłem jeszcze raz pompę, pierwsza lekko wyła i wspomaganie miało być mocniejsze a nie było. Teraz już wszystko gra :)

PostNapisane: 9 sierpnia 2014, 17:51 
Pierwsze kroki

Mam pompę lf30 i taką samą miałem kupione używkę. Zastanawiam się co może jeszcze mieć wpływ na drgania pompy wspomagania. Może coś z maglownicą. Objaw jest conajmniej dziwny bo ruszając z wyższych obrotów nie ma drgań a z niższych są. Można by pomyśleć że to problem ze sprzęgłem lub zawieszeniem silnika. No ale po sciągnięciu paska objawy znikają.

PostNapisane: 13 sierpnia 2014, 17:51 
Pierwsze kroki

No i problem częściowo rozwiązany. Okazało się żę wibracje pochodzą od paska wielorowkowego. Poniżej 600 obr/min pasek wpada w wibracje które są najbardziej wyczuwalne na pompie wspomagania , stąd pierwsza diagnoza. W grę teraz wchodzą dwa elementy albo koło pasowe wału z tłumikem drgań albo napinacz z tłumikem drgań. Koło na pierwszy rzut oka wygląda dobrze nie ma peknięć gumy. Natomiast napinacz też wydaje się ok z tym że przy naciągu czuć że na początku napinam samą spreżynę a potem od połowy tak jakby ciężej i tak samo wraca na samym poczatku powoli a potem luźno jakby pracowała sama sprężyna. I wtym zakresie pracuje również napinacz tam gdzie nie czuć tego większego oporu. Nie chce wymieniać dobrych części więc staram się postawić dobra diagnozę więc obstawiałbym napinacz. Więc pytanie czy napinacz w całym zakresie powinien stawiacz identyczny opór.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1