BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Brzęczenie w silniku 530d
PostNapisane: 30 października 2009, 13:43 
Pierwsze kroki

I witam ponownie. Uporałem się z jednym i następne trzeba naprawic. Silnik 3.0d w e39 98r. 184KM. Po odpaleniu samochodu nie ważne czy ciepły czy zimny na biegu jałowym bez obrotów słychać dzwonienie/brzęczenie. Z początku myślałem ze może się coś poluzowało i dzwoni. Sprawdziłem co mogłem (z względu na brak dojścia) i wszystko raczej sie trzyma. Na obrotach nie słychać. Przebieg 260 tyś i wiarygodny. Błagam tylko nie piszcie ze to łańcuch rozrządu :( moze jakaś rolka od paska jakiś napinacz. Miał ktoś taki przypadek ?? co o tym sądzicie ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, 21:13 
Pierwsze kroki

nikt nic nie wie ?? nikt sie nie spotkał z takim przypadkiem ?? :(

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, 21:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
Witam,

mysle ze na pewno nie jest to rozrzad. Wytrzymuje on w tym silniku grubo ponad pol mln.
U mnie brzeczy cos w okolicach 1000-1500rpm. Mechanik mowil mi ze to jaki tlumik elastyczny-taka harmonijka jakby. Sprawdz dokladnie ukald wydechowy.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, 21:43 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530D
witam na takie pytanie ciezko odpowiedziec prawdopodobnie musisz podjechac na jakis warsztat bo bez osluchania prawdopodobnie nikt ci nie pomoze moze byc 1000 przyczyn pozdrawiam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, 22:02 
Pierwsze kroki

To z tym rozrządem mnie pocieszyłeś Szamil :) a może ktoś zdejmował paski ?? w jaki sposób te napinacze zluzować moze pokręce rolkami i wtedy mi coś wyjdzie skad to sie bierze , bo strasznie wkurzające to jest a zwłaszcza przy gaszeniu podjeżdżam gdzie kolwiek gasze samochód i :wstyd:
a co do tłumika to łącznik elastyczny wymieniałem rok temu a raczej dwa a teraz jest na pewno w porządku

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 21:05 
Pierwsze kroki

Mialem podobny problem i siwe wlosy na glowie zaczely mi sie pojawiac. U mnie takie bzyczenie pojawialo sie podczas ruszania i jak obroty wzrosly to ustepowalo. Sprawdzilem wszystko co tylko bylo do sprawdzenia i za kazdym razem jak bylem w ASO ( dwa razy w tym czasie) prosilem aby to sprawdzili lecz niestety bez rezultatow. W koncu okazalo sie ze jest to elastyczne polaczenie tlumnika wymienili mi to w bosch service w Gorlicach i jest OK. Tak jak opisales ten dzwiek to mozliwe ze bedzie to wlasnie to. Powodzenia

Tytuł: Re: [E39] Brzęczenie w silniku 530d
PostNapisane: 24 maja 2012, 23:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57
Witam wszystkich

Podłącze się pod temat. Mam od niedawna e39 3.0dA i jakby podobny problem i nikt nie wie o co chodzi, otóż podczas
przyspieszania (na każdym biegu) między 1600 a 1800 obr./min coś jakby brzęczy, wydobywa się to jakby spod deski rozdzielczej, czuć to nawet pod nogami pasażera na podłodze. Mam wymienione złącza elastyczne na wydechu i to ponoć
one były winne, 500pln poszło a problem pozostał :( dodam że problem nie występuje na postoju nawet jak się doda gazu.

Proszę o jakieś sugestie

PostNapisane: 1 sierpnia 2014, 21:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530da///M
Odkopuje temat w celu zapytania. Może ktoś coś wie

Czy ktoś miał podobny problem z brzęczeniem podczas przyspieszania. Mam identycznie jak w poscie powyżej opisane, coś brzęczy tylko podczas przyspieszania tak jakby z prawej strony pod deską z podłogi pasażera. Łączniki wymienione, poduszki nowe. Pod maską rozbierałem wszystko na kawałki nie wyjmowałem tylko turbiny. Kolektor wydechowy suchy, rury do IC szczelne. Nie mam pomysłów co może tak brzęczeć, dodam że auto jezdzi normalnie tylko ten dźwięk :mur:

PostNapisane: 1 sierpnia 2014, 22:59 
Forumowicz

Moje BMW: 335i 4XXkm
Kod silnika: N54B30
Sprawdźcie parownik i nagrzewnice w podszybiu, miałem tak w 320d podczas przyśpieszania i w zakresie pewnych obrotów w rezonans wpadał parownik klimy

PostNapisane: 26 kwietnia 2015, 15:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530da///M
U mnie problem z tym paskudnym brzęczeniem został rozwiązany, :hurra:

Okazało się że rurka klimatyzacji ta wychodząca z kompresora klimy w miejscu zaworu uderzała o nadkole, ponieważ cały silnik podczas jazdy kładzie się nieco na prawą stronę i ta rura wtedy dotyka nadkola.

Wystarczyło między nadkole a rurkę klimy włożyć kawałek gumy, wykorzystałem starą gume stabilizatora musiałem ją nieco zeszlifować i weszła tam w miare ładnie i teraz wreszcie cisza.

tak to wygląda

Obrazek

PostNapisane: 27 kwietnia 2015, 15:19 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43
Garaż: własny
u mnie raz dzwonił silnik jak zostawiłem na kolektorze klucz 32mm o dziwo nie wpadł

PostNapisane: 27 kwietnia 2015, 18:41 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Witam,
Od jakiegoś czasu mam podobny problem. Brzęczenie pojawia sie tylko przy zimnym silniku i tylko podczas ruszania.
Już się bałem, że to łańcuch ale mnie trochę uspokoiliście :)
Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1