BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] Ciśnienie oleju - w lecie zapalala się kontrolka a ter
PostNapisane: 12 listopada 2007, 23:34 
Witam,

Jestem Fanem marki od kilku lat zaczynałem od 318 potem 320 ( rocznik 1980-81) potem 525 z 1988 potem 730i 1992 a teraz uzbierałem na wymarzoną 740 D ( 2000 rok) kupilem ją w zeszłym roku (maj 2006)w monachium oczywiście . I wszystko było super do maja b.r po przejechaniu ostro 20 km zapaliła się czerwona kontrolka i komunikat ENGINE oil press . Przyjechała laweta i dla pewności ( po 2 godzinach) zapaliłem silnik i co ? i wszystko OK !!!!. Dojechałem do domu 350 km i wszystko gra. Po 3 dniach postoju odpalam auto 15 km w korkach i sytuacja sie powtarza. Teraz dałem za wygraną Laweta i warsztat . Tu diagnoza - panewki ( auto ma 210 tys) te dolne ! Wymienili i powiedzieli że ok . Jadę na wakacje i po 1000 km gdzie było ostro pod górę znowu to samo . Dodam że olej super jakość castrol syntetyk świeżo po wymianie , poziom też ok . Teraz od 3 misęcy jest OK . Co robić ? Jakieś sugestie ??

Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2007, 23:57 
Uzależniony od forum :)

czujnik cisnienia oleju?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2007, 00:00 
Kornelio napisał(a):
czujnik cisnienia oleju?

Niestety nie ! sprawdzony wielokrotnie. i wymieniony dla pewności przed wakacyjnym wyjazdem . Jeszcze dla sprecyzowania tematu - kontrolka ciśnienia zapalała się tylko przy ostrej jeździe i/lub pod górę. poziom oleju w silniku nie zmienia się. Jeden z mechaników sugerował mikropęknięcie jakiegoś kanalika co przy zagrzanym oleju daje taki efekt . Ale czy to możliwe ?

Tytuł:
PostNapisane: 13 listopada 2007, 00:09 
Specjalista

Pokusiłbym się o wymianę czujnika ciśnienia oleju i podczas wymiany przemierzenie ciśnienia oleju w magistrali manometrem, dla wyeleminowania niskiego ciśnienia i co za tym idzie, możliwe małej wydolności pompy olejowej.

Czy do silnika weszło dokładnie tyle oleju ile przewiduje fabryka na wymianę......możliwe, że ktoś założył niewłaściwy bagnet do pomiaru poziomu oleju. Do tego silnika łącznie z filtrem ma wejść 8,75 litra
Przy niskim poziomie zaś podczas dużego przechyłu auta, olej może ściekać w tylnią część misy olejowej odsłaniając tym samym smoka pompy. Do podobnej sytuacji może dochodzić także przy ostrej jeździe.

Narazie tyle dla wyeleminowania tych drobnych podejrzliwych możliwości.

Tytuł: Prosze o pomoc
PostNapisane: 13 listopada 2007, 21:58 
Wpadłem na pomysł aby skonstruować jakiś miernik , którym będę mierzył ciśnienie w silniku w trakcie jazdy i obserwował jak sie to( ciśnienie) zachowuje ( w mercu 124 jest to seryjnie na desce) Czy macie pomysł jak to zrobić???

Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2007, 21:44 
Specjalista

Nie takie proste.
Po pierwsze musisz dobrać odpowiedni czujnik, którego końcówka gwintowa będzie taka sama jak w oryginalnym czujniku BMW. Jeśli będzie to czujnik podający wartości elektryczne to musiz wykombinować odpowiedni zegar do wskazań tych wartości. Kolejny problem to pewność, że czujnik będzie znormalizowany we wskazach z zegarem, co już stanowi nie lada problem.

Pomysł przedni, ale zrealizowanie tego zadania może przysporzyć wiele zamyśleń.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1