BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Marzenie o Niemieckim dieslu z niskim przebiegiem
PostNapisane: 23 lipca 2014, 21:34 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Przesłane od użytkownika moto-zakup, do wglądu i własnej interpretacji oraz oceny -

http://moto-zakup.pl/marzenie-niemiecki ... oto-zakup/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Marzenie o Niemieckim dieslu z niskim przebiegiem
PostNapisane: 23 lipca 2014, 22:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Nie dalej jak dwa tygodnie temu gadałem z niemieckim taksówkarzem. Mówił, że auto ma regularnie korygowany przebieg ponieważ jeździ on na czarno by pobierać zasiłki i tak robi 3/4 taksówkarzy. Dodał, że jego autem jeździ 3 kierowców na 3 zmiany i auto robi około 1000 km każdej doby. Był to prawie nowy MB.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 23 lipca 2014, 23:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
przecież nawet tu na forum były opisywane historie jak ktoś jechał oglądać kilkuletnie auto w super stanie z niskim przebiegiem z niemiec. po dojechaniu do celu wszystko było jak w ogłoszeniu - młode, super stan, tylko przebieg nie ten - może ktoś "zapomniał" skręcić licznik. w pl, zwykły zjadacz chleba, średnio niby robi 20kkm rocznie z tego co wiem, skoro u nas tak jest to dlaczego w ger miałoby być inaczej? :rotfl:
a ja tylko napisze że znam ( nie osobiście ale mój brat tak) poliftowe e39 525d, które dzisiaj należy dalej do 1 właściciela i ma jakiś symboliczny przebieg jak na takie auto - coś ok 130kkm, przez ostanią zimę nie zrobiło nawet 1 km, czyli jednak w niemczech da się zrobić taki przebieg ;)

PostNapisane: 23 lipca 2014, 23:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
mam kolegów w ASO Skoda i ostatnio jako ciekawostkę opowiadali mi o skodzie rapid 1.6 tdi która w niecały rok ma już najechane 210.000km i to po Polsce - tak więc to nie taki rzadki temat ;)
Ale z drugiej zaś strony są takie auta jak mojej Mamy e46 320cd z 2004r które obecnia ma 127tyś km a kierownica wygląda jakby miała 400tyś :wstyd: (wiem ,że ma 127tyś na 100% bo sam to auto sprowadziłem z Włoch w 2005r)

PostNapisane: 23 lipca 2014, 23:35 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 330d
Kod silnika: m57
Dostaje oferty z holenderskich leasingów gdzie auta 2 letnie czyli styczeń - maj 2012 mają między 280 - 360 tkm. Są to Merce, Audi A4, Skody Superby i Octavki, Caddy. Potem po Vinie widze je w PL z przebiegami 35-70 tkm! Po autach nie widać zużycia

PostNapisane: 24 lipca 2014, 07:11 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
w polsce wygląda to trochę inaczej bo tu duża grupa ludzi kupuje diesle, a potem "męczy" je w mieście, robiąc nie duże przebiegi, za granicą do miasta kupują sobie benzynę, a do latania po trasach mają diesla

fileo żeby przelatać w 2 lata 300-400 kkm, to trzeba bujać się po autostradach, jakbyś zrobił taki przebieg w cyklu miejskim, gdzie ciągle wsiadasz, wysiadasz, kręcisz i mieszasz biegami, to już nie wyglądałby na takie igły

PostNapisane: 24 lipca 2014, 07:19 
Zacna persona forum

Małym dizlem lepiej się jeździ (dynamiczniej, mniej pali) od małej benzyny bez turbo do 2,0l. Dlatego nie dziwię się, że takie 1,6tdi od VW jest popularne ( ala następca 1,9tdi).
Widziałem gdzieś raport za 2013 rok, gdzie średni przebieg w Niemcowni dla nowego dizla to ok. 45tys rocznie do 3 lat. Problem w tym, że na handel sprowadza się tą śmietankę z góry tabeli odnośnie nalotu.

PostNapisane: 24 lipca 2014, 11:58 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
j27 napisał(a):
Problem w tym, że na handel sprowadza się tą śmietankę z góry tabeli odnośnie nalotu.

Handel sprowadza to czego oczekuje rynek :) Przecież te samochody nie zalegają na placach tylko schodzą jak ciepłe bułeczki. Jak ktoś wierzy w te okazje od Niemca, Holendra, Włocha czy innego Francuza to niech wierzy dalej, przynajmniej będzie lepiej spał.

PostNapisane: 4 sierpnia 2014, 12:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Nie ma czegoś takiego jak okazja. Okazja to jest przebieg pow. 300 tyś, syf w aucie, zniszczone, nie wszystko działa i z tego robi się okazję.
Przebieg tego Touran'a to jest jakieś ekstremum, które się zdarzają a nie nie można generalizować że wszystkie są takie bo i jak trollu, pisze zdarzają sie ekstrema w drugą stronę.
Ja mam obecnie 60 tyś zrobione w niecałe 10 miesięcy, a jeździłem od pon czasami do soboty ponad 200 km dziennie do pracy, plus zakupy, wczasy, Polska co jakiś czas. No nie ograniczam się z km bo paliwo mam za darmo a jednak nie ma tych km aż tyle.

PostNapisane: 4 sierpnia 2014, 20:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
http://demotywatory.pl/4373241/Szczery- ... sprzedawca

PostNapisane: 4 sierpnia 2014, 20:51 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
jiGsaw napisał(a):
i auto robi około 1000 km każdej doby

Nie warto gasić, szkoda rozrusznika.

rafal_13 napisał(a):
a potem "męczy" je w mieście,

Noo :D
I kupują takiego 2.0 tdcki mdfka czy inne 320d ze skręconym nalotem 400@150, później CIP na 197 KM i po pół roku seria pytań, czemu padły wtryski? czemu dpf, czemu klapki wysrało? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ale przecież na pewno auto nie skręcone, bo sprawdził, przetrzepał, szwagier okiem spojrzał, tudzież inny Henio, więc NAPEWNO nic nie przeoczyli i jako kolejny z 40 mln polaczków kupił OKAZJĘ :D

PostNapisane: 4 sierpnia 2014, 21:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Kyokushin napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
i auto robi około 1000 km każdej doby

Nie warto gasić, szkoda rozrusznika.

rafal_13 napisał(a):
a potem "męczy" je w mieście,

Noo :D
I kupują takiego 2.0 tdcki mdfka czy inne 320d ze skręconym nalotem 400@150, później CIP na 197 KM i po pół roku seria pytań, czemu padły wtryski? czemu dpf, czemu klapki wysrało? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ale przecież na pewno auto nie skręcone, bo sprawdził, przetrzepał, szwagier okiem spojrzał, tudzież inny Henio, więc NAPEWNO nic nie przeoczyli i jako kolejny z 40 mln polaczków kupił OKAZJĘ :D

Taka prawda.
Na mnie ludziska strasznie się wkurzają jak im dowalę, ile ich wychuchany "cycuś" ma na pewno przelatane, albo że przebieg jest na pewno ściemniony.
Najlepsze są posty: dwumasa starcza na 100-150 tys, wtryski przy 150-200 siadają, pompa paliwa padła przy 180, chyba trafiła się jakaś felerna. Na ogół dwumasa przelatuje 300, a nawet 400 tys, turbiny robią po 350-500 tys, pompy paliwa też podobnie, wtryski to samo. Nie uwierzę, że jakikolwiek pasek B5 w dieslu ma nalatane mniej niż 300-350 tys.
Jak przejrzy się mobile.de i inne portale, to da się tam zauważyć, że Niemcy też już zdrowo lecą w kulki z przebiegami.

PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 16:55 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E60
Jako autor artykułu zapraszam do jego komentowania bo niektórzy nawet jak się im przedstawi szereg dowodów i tak nie chcą wierzyć w wysokie przebiegi aut. Dzisiaj dostałem taki komentarz do artykułu.

Cytuj:
Oczywiście zgadzam się z nierealnymi oczekiwaniami wobec diesli ale w powyższy artykuł ciężko mi uwierzyć.
Auto jeździło 490 dni (na taxi) średnia prędkość po mieście to na pewno poniżej 40km/h. Załóżmy, ze właściciel jeździł po 16h dziennie (w co wątpię) nie odliczamy sobót i niedziel, miał kursy non stop bez przystanków i walił cały czas po 40km/h.
490 * 16 * 40 = 313600 km. Sory ale przebieg 315k jest nierealny do zrobienia w rok, obojętne czy w Niemczech czy w Polsce.
Nawet jeżeli jakimś cudem tak było to jest to jeden przypadek na miliard i nie widzę sensu obrazowania nim czegokolwiek.

To kolejny już komentarz gdzie ten konkretny samochód spotyka się z niedowierzaniem w jego przebieg. Wielu ludzi którzy nie znają się na motoryzacji i nie śledzą tego rynku stara się dostosować rynek samochodów do swoich potrzeb wierząc w małe przebiegi samochodów. Jak podkreślałem wielokrotnie w artykule ten przypadek nie jest regułą ale mnie cieszy jak choć jedna osoba która go przeczytała zastanowi się czy aby każdy dwuletni samochód ma 100 tys. na liczniku - sprawdzi go i nie da się oszukać. Fakt artykuł ma działać jak terapia szokowa powiązana z realnym przykładem.

PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 17:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Ludzie są głupi i naiwni. Bardzo dużo samochodów służbowych NIE JEŹDZI TYLKO gdy ma postoje serwisowe. Chociażby właśnie taksówki korporacyjne w DE.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 17:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Kyokushin napisał(a):
Noo
I kupują takiego 2.0 tdcki mdfka czy inne 320d ze skręconym nalotem 400@150, później CIP na 197 KM i po pół roku seria pytań, czemu padły wtryski? czemu dpf, czemu klapki wysrało?

Ale przecież na pewno auto nie skręcone, bo sprawdził, przetrzepał, szwagier okiem spojrzał, tudzież inny Henio, więc NAPEWNO nic nie przeoczyli i jako kolejny z 40 mln polaczków kupił OKAZJĘ

No ta, a 740i z przebiegami po 200tyś po 20latach to też przecież nic dziwnego, albo e36 z 150tyś :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Kręcą wszystko od diesli po benzyny, proste i logiczne ludzie....

PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 18:33 
deejeys napisał(a):
Kręcą wszystko od diesli po benzyny, proste i logiczne ludzie....

tak ale jednak w dieslu jest to zjawisko częstsze. Dziś mało kto kupuje dużą benzynę do latania i robienia przelotów rzędu 70 - 100 tkm rocznie. Prędzej nadziejesz się na takiego diesla.

PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 19:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
benzyny też się coraz częściej trafiają ze sporym przelotem - w ubiegłym roku kolega kupił e91 330i 2006r z Danii z przebiegiem prawie 400tyś jak sprzedawał w tym roku miało już 430tyś a handlarz który do niego kupił zrobił ją na 155yś km , bo przecież dużymi benzynami ludzie nie robią sporych przebiegów :]

PostNapisane: 6 sierpnia 2014, 22:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
///david napisał(a):
jak sprzedawał w tym roku miało już 430tyś a handlarz który do niego kupił zrobił ją na 155yś km , bo przecież dużymi benzynami ludzie nie robią sporych przebiegów :]

Takiego oszusta powiesiłbym za jaja!

PostNapisane: 7 sierpnia 2014, 06:53 
Częsty bywalec

Jak chcesz kupić auto, to wszystkie mają przebieg 180 - 190 tysi. Nie ważne, czy fura ma 5, czy 15 lat. Sami powiedźcie, kupilibyście samochód z 400 tysiącami przebiegu? Handlarze dostosowują się do rynku.

PostNapisane: 7 sierpnia 2014, 09:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Cytuj:
Sami powiedźcie, kupilibyście samochód z 400 tysiącami przebiegu?

Jeśli byłby zadbany i w dobrym stanie - tak.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1