BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 18:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Zaślepiona gruszka
PostNapisane: 9 sierpnia 2014, 09:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 2.0D
Kod silnika: M47
Witam,

Po oddaniu samochodu do mechanika stwierdził że brakuje mi w silniku gruszki i przez to moc samochodu może być trochę mniejsza (?).

Powiedział mi żebym kupił gruszke to będzie poprawa. Gruszke kupiłem jednak on przy instalacji gruszki złamał jeden dzyndzel na który zakłada się wężyk któredy powietrze wychodzi.

Stwierdził że gruszka to nic innego jak pusta przestrzeń i zaślepił ten dzyndzel który ułamał i PRZED wejściem do gruszki zrobił trójnik przez co niby nie ma być różnicy w działaniu a powietrze ma się tam sprężać czy cos.

Przyznam że teraz jak jeżdze samochodem to czasem jest ok, a czasem jest tak że jak chce dać gazu obojetnie czy 2.3.4.5 bieg to praktycznie w ogóle nie ma mocy i nie chce się rozpędzać a po chwili znowu jest jest ok,

Pytanie:

1. Czy zdemontować całkowicie gruszke? jaki to ma wpływ na silnik?
2. Kupić drugą gruszkę?
3. Inne pomysły?

poniżej schemat co i jak:
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Zaślepiona gruszka
PostNapisane: 10 sierpnia 2014, 12:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318d
Gruszka steruje zmienną geometrią łopatek w turbinie (o ile o niej mowa) I owszem jest pusta ale odpowiada właśnie za ruch cięgła od łopatek. Odpal silnik niech ktoś doda gazu i obserwuj czy cięgło się przesuwa czy nie. według mnie mechanik popsuł Ci gruszkę. Z racji tego, że to wszystko sterowane jest podciśnieniem, musi być idealnie szczelne. Warto też rozebrać i wyczyścić elektrozawór który tą gruszka steruje. Nie jestem specjalista ani mechanikiem, ale ja bym tak zrobił. A jak mechanik mówi ze coś jest właściwie niepotrzebne i można to obejść, to znaczy ze nie wie do czego to służy. Zmień mechanika.

PostNapisane: 10 sierpnia 2014, 14:18 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
gruszka to akumulator podcisnienia, czesto się ją wyrzuca jak chłopaki robią sofa. W seryjnym aucie bym jej nie wyrzucał mimo wszystko

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 10 sierpnia 2014, 14:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47 D20
ale dokladniej kolego o jaka gruszke te od turbiny czy od klapek zawirowan

PostNapisane: 10 sierpnia 2014, 14:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57d30
zibi_j1 koledze chyba chodzi o zbiorniczek podciśnieniowy a nie o cięgno sterujące turbo które potocznie zwą gruchą bo jazada bez tego cięgna mogła by spowodować że turbo w końcu od przeładowania dostało by samozapłonu a silnik dostał by mega dzikich obr :) Wracając do zbiornika - jeżeli raz jest ok a raz nie to gdzieś jest nieszczelność i ucieka podciśnienie. Zbiornik potrzebny jest żeby w każdych warunkach była szybka reakcja podciśnienia wiec dobrze by było jak by był. A ten trójnik moim zdaniem jest do D... - nie żydz, kup na allegro używany za 30zł i załóż.

PostNapisane: 10 sierpnia 2014, 21:25 
Pierwsze kroki

Obrazek

chodzi mi wlasnie o ten zbiorniczek (gruszke?), wlasnie zamówiłem tak jak radził Artey, mam nadzieje ze jak dojdzie i wymienie to będzie lepiej,

teraz naprawde jest tak ze jedzie normalnie i nagle zero mocy i za jakis czas znowu normalnie..

co do mechanika to myslalem ze jest jednym z badziej ogarniajacych w Gliwicach ale bede musial szukac dalej :F

PostNapisane: 14 sierpnia 2014, 16:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57d30
Swoją drogą nie słyszałem aby ktoś na to wołał "grucha" - chyba że Twój magiczny mechanik tak mówi no to też musisz wziąć poprawkę na to :D To jest po prostu zbiornik podciśnienia

PostNapisane: 15 sierpnia 2014, 19:24 
Pierwsze kroki

zbiorik podcisnienia doszedl, jutro lub pojutrze montuje sam, chyba dam rade bo to chyba nie az takie skomplikowane,

co do "gruszki" to tak szukalem na allegro "gruszka e46 2.0d" takze nie wiem ale moze wsrod czarodziejow to popularna nazwa

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1