BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E9x] 335i wysokie spalanie oleju
PostNapisane: 11 sierpnia 2014, 18:13 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 335i e90
Kod silnika: n54
Garaż: brak
Poszukuję porady/pomocy z 335i N54. Silnik mocno bierze olej bo teraz już 1L na 500-1000km. Po wymianie wydechu na customowy bez środkowych katalizatorów auto zaczęło kopcić i mocniej brać olej. Kopcenie pojawia się po tym jak silnik się nagrzeje, zgaszę auto na jakieś 10 min po czym przy dojeździe do świateł czy przy hamowaniu silnikiem pojawia się za mną dym. Auto nie kopci przy przyspieszaniu tylko przy hamowaniu silnikiem i to nie zawsze. Dym jest szary. Serwis BMW sprawdził kompresję silnika i tylko jeden cylinder daje pomiar wyższy o ok 2 atm i na tym cylindrze widać świeże zacieki oleju z góry. Po tej diagnozie serwis twierdzi, że to uszczelniacze zaworowe. Jest podobno sposób na wymianę uszczelniaczy bez zdejmowania głowicy, warto to zrobić czy lepiej zdjąć głowicę i zrobić wszystko od a do z ? jak oceniacie diagnozę serwisu BMW ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E9x] 335i wysokie spalanie oleju
PostNapisane: 11 sierpnia 2014, 20:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Jak by demontował głowicę i robił kompleksowo.

Dziwne jest to, że na jednym cylindrze masz wyższe sprężanie o 2 atm. Wygląda na to, że i uszczelniacze puszczają i coś z pierścieniami jest nie tak.
Podjedz do kumatego fachowca i niech on to ocenie i wtedy będziesz miał jakiś większy pogląd na sytuacje.

PostNapisane: 11 sierpnia 2014, 20:47 
Poszukaj zanim zapytasz

A to nie jest tak że jak są walnięte pierścienie to kompresja jest niższa ? Nawet nie chcę słyszeć o pierścieniach :przestraszony:

PostNapisane: 11 sierpnia 2014, 21:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Generalnie jeśli po dolaniu odrobiny oleju do cylindra ciśnienie sprężania wzrośnie oznacza to, że uszkodzone są pierścienie
ew gładź cylindra. Cyba, że olej leje się tam w znacznych ilościach to wtedy taka sytuacja może wystąpić.

Podjedz jeszcze do kogoś jak pisałem wcześniej, bo naprawa nie będzie za 100 zł i szkoda umoczyć kasę.
Możesz też zdecydować się na wymianę uszczelniaczy bez demontażu głowicy i wtedy zobaczysz co się będzie działo.
Jak będzie ok to super :) jak nie to demontaż czapki i sprawdzanie pierścieni i remont głowicy

PostNapisane: 11 sierpnia 2014, 21:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Czy przy wymianie uszczelniaczy bez zdejmowania głowicy mechanik może schrzanić coś innego? Metoda ta nie jest druciarstwem?

PostNapisane: 12 sierpnia 2014, 06:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
W tym przypadku chodzi o silnik N62 (Vka), ale jakiś obraz to daje:
viewtopic.php?f=1&t=135189&start=240

PostNapisane: 12 sierpnia 2014, 07:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Na zagranicznych forach ludzie się skarżą na to samo co ja i po wymianie uszczelniaczy jest git. Jak długo można jeździć z walniętymi uszczelniaczami, jakie kolejne usterki to może za sobą nieść?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1