BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] N42B20 Zgrzyt przy uruchamianiu zimnego silnika
PostNapisane: 17 listopada 2013, 23:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: eee
Kod silnika: yyy
Witajcie.
Ponieważ nie mam żadnego sprawdzonego speca od BMW postanowiłem zapytać na forum.
Silnik to N42B20. Przy odpalaniu po nocnym postoju słychać zgrzyt, mniej więcej taki jaki wydaje pompa wspomagania przy zbyt małej ilości płynu w układzie. Zrzuciłem pasek wieloklinowy i problem nadal występuje, więc można odrzucić alternator, pompę wspomagania i sprężarkę klimatyzacji. Pozostaje rozrusznik, ale wydaje mi się, że odgłos wydobywa się jednak z góry silnika. Po nieznacznym rozgrzaniu silnika problem znika i pojawia się dopiero następnego dnia. Poziom płynów w normie. Wszystko pracuje prawidłowo, kontrolka ciśnienia oleju gaśnie szybko. Dźwięk pojawił się kilka dni temu.
Może ktoś z Was spotkał się z podobnym objawem. Poniżej film na którym dokładnie słychać o co chodzi.
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] N42B20 Zgrzyt przy uruchamianiu zimnego silnika
PostNapisane: 18 listopada 2013, 07:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
rozrusznik na milion %, jako, że żyje z reg. rozruszników i alternatorów, więc mam wiedzę na ten temat, a forum jest po to, żeby sobie pomagać to dam Ci radę. Wyjmij rozrusznik, rozbierz go, umyj w benzynie i przesmaruj. Ważnym jest, żebyś nie nawalił nie wiadomo ile tego smaru, delikatnie, wymieszaj go z olejem, żeby zima miał lekko. Przeczyśc papierkiem wałek po którym chodzi bendiks bo własnie on jest suchy i powoduje taki dźwięk :).

PS: nie zwlekaj z tym bo bendiks w końcu stanie na wałku i nie uruchomisz już auta.

PostNapisane: 18 listopada 2013, 09:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318ti
Kod silnika: N42B20
czytajac tytul posta myslalem ze dopadla Cie standardowa przypadlosc silnikow N42-N46

czyli napinacz lancucha rozrzadu - po 2003 wkladali juz ten mocniejszy. Ja mimo ze mam 2003.10 mialem jeszcze ten stary i tez grzechotalo przy porannym uruchamianiu, po zmainie napinacza na nowy typ problem porannego grzechotania juz nie powocił

ale u Ciebie to nie ten dzwiek.

tez obstawiam jak kolega u gory ze to problem z rozrusznikiem

PostNapisane: 18 listopada 2013, 12:01 
Pierwsze kroki

Jeżeli to rzeczywiście rozrusznik to byłoby dobrze :) Dzięki bardzo za poradę.
Tak jak pisałem wyżej ten dźwięk kojarzył mi się z rozrusznikiem, ale znając przypadłości silnika N42 wolałem zapytać.
Co do napinacza rozrządu to mam samochód z 11.2003, ale profilaktycznie zaraz po zakupie zmieniałem napinacz na ten, który wprowadzono do produkcji od 2007 i jest faktycznie dużo twardszy od starego. Co do grzechotania przy rozruchu to zdarza się bardzo sporadycznie, ale najprawdopodobniej jest to dźwięk popychaczy które muszą się napełnić.

PostNapisane: 18 listopada 2013, 20:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E91 335D
Z czystej ciekawości możesz napisać jaki masz przebieg auta? To co na liczniku i na ile prawdziwy? ;)

PostNapisane: 18 listopada 2013, 22:58 
Pierwsze kroki

Obecnie 167kkm, ale w rok nakręciłem około 30kkm. Przebieg nie wdając się w szczegóły prawdziwy (chociaż pewnym to można być jak samochód ma się od nowości ;) ). Samochód wcześniej jeżdżony raczej głównie w mieście, więc to na pewno ma wpływ na zużycie takich elementów jak rozrusznik. Trochę się naszukałem i naoglądałem przez 8 miesięcy polowania na auto :)
Zapytam Was jeszcze, co wypadałoby przy okazji zrobić z rozrusznikiem oprócz wspomnianego wyżej przesmarowania? Wolałbym mieć z tym spokój na następne 100kkm, bo trochę roboty jest z wyciąganiem kolektora ssącego - już to przerabiałem przy okazji profilaktycznej wymiany odmy.

PostNapisane: 19 listopada 2013, 20:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318ti
Kod silnika: N46B20
Witajcie,
podłączę się pod temat, bo mam w zasadzie identyczną przypadłość, tyle że w N46B20 (2004 rok). Dużo jest zabawy z dostępem do tego rozrusznika?
Pozdrawiam :)

PostNapisane: 17 sierpnia 2014, 13:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B20TU
Odświeżam i podpinam się pod temat :)
Ktoś może posiada poradnik jak wymienić napinacz łańcucha w n42 318i 115km?
Model po lifcie

Pozdrawiam

Tytuł: Re: [E46] N42B20 Zgrzyt przy uruchamianiu zimnego silnika
PostNapisane: 21 sierpnia 2014, 17:50 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
Możesz to zrobić na ryzyk fizyk na przysłowiowego "żywca" a jak chcesz to zrobic dobrze potrzebne są blokady rozrządu które nie sa tanie :( Jestem z Opolskiego i mam takie blokady :) jak by co daj znac

PostNapisane: 13 września 2016, 17:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: n46
Odkopuje temat, mam podobny problem z opalaniem na zimnym silniku n46, sporadycznie przy rozruchu słychać zgrzyt który słychać w okolicy korka wlewu oleju... Dodam że rozrząd był wymieniony jakiś czas temu...

https://youtu.be/ZSwMLnIFZ8Q

PostNapisane: 14 września 2016, 19:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Bzdury i tyle przypadłość N42 miałem ten silnik w E46 1.5 roku i nic się nie działo żadnych awarii grosza do silnika nie dołożyłem poza olejem, miesiąc temu sprzedałem na korzyść zakupu E60, to nie jest żadna przypadłość silnika N42 tylko po prostu pecha ma użytkownik.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1