BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 00:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pomoc wybór E60/E90
PostNapisane: 14 września 2014, 20:49 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Rzeczywiście w E60 jeszcze były te silniki :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 września 2014, 21:02 
Pierwsze kroki

Robię taki ogranicznik ze względu na pojemność co przełoży się na OC. Wiem, że spalanie będzie podobne, ale nie potrzebuję więcej do spokojnej jazdy. Najlepiej byłoby E90 R6, ale to już 2.5 litra, a czytając opinię i wybierając między E60 2.2 R6, a E90 318i, 320i R4 to bardziej skłaniam się ku E60.

PostNapisane: 14 września 2014, 21:21 
Forumowicz

Moje BMW: E92 335D
Kod silnika: M57D30N2
Garaż: Było:
E90 330d
E46 330i
E36 318i
E36 323i
E36 318i
rafalt1717 napisał(a):
Robię taki ogranicznik ze względu na pojemność co przełoży się na OC.

ja miedzy 1.8 a 3.0 mam chyba 60 lub 70zł więcej przy pełnych zniżkach :) także to chyba nie jest dużo

PostNapisane: 14 września 2014, 21:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: POLO 9N
Kod silnika: Wesołe TDI
kuba_rz napisał(a):
przyjmijmy że gaz do r4 to min 2.5k ( nie znam się ale taniej na pewno nie będzie jeśli chcesz dobrą instalkę )

Ostatnio zakładałem gaz do swojego e34 m50b20 koszt prawie 4 tysiące, natomiast do r4 nissana 1,6 koło 3 tysięcy było. Obie instalacje to sekwencje BRC, tak więc wątpię żeby ktoś ogarnął instalację za 2,5 k w e90 czy też w e60 :hyhy:

Za 35 tysięcy szukałbym jakiegoś biednego e90, ważne żeby się dobrze trzymał.

Pytanie do autora, zapoznałeś się z kosztami utrzymania e90 ,czy też e60 ? Żebyś się nie zdziwił gdy na pakiet startowy wydasz 2 razy więcej niż Twoja Corsa B jest warta. BMW do najtańszych aut w utrzymaniu nie należą.

PostNapisane: 14 września 2014, 22:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: 335i
Garaż: ex: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 51&start=0
mak17071, z tym gazem to napisałem przecież ze się nie znam , bo nigdy nie zakładałem :hyhy:

rafalt1717, wkleiłeś typowe ogłoszenia handlarzy , a jedno z tych e90 które wkleiłeś ma plastikowa kierę , manulną klimę... jak już masz kogoś co ściąga auta to dogadaj się z tym człowiekiem , jak Ci nie przeszkadza uszkodzone to sobie takie ściągnij i napraw nie robiąc tego po kosztach. Uszkodzone = mniejsza akcyza ale przy pojemności do 2.0i nie ma to większego znaczenia. Jeśli nie chcesz większej pojemności ze względu na OC to pójdź i popytaj ile kosztuje OC dla 320i i 325i z tego samego rocznika, zobaczysz że nie jest to duża różnica.

Ale tak jak napisał mak17071, przede wszystkim zapoznaj się z kosztami utrzymania e90 czy e60 i przemyśl sprawę. Zawsze możesz pomyśleć nad ciekawą alternatywą - e87, jedynki to ciekawe auta i idzie wyrwać je troche taniej jak 3er.

PostNapisane: 15 września 2014, 07:46 
rafalt1717 napisał(a):
Robię taki ogranicznik ze względu na pojemność co przełoży się na OC

no to ja przy pełnych zniżkach za OC + NW zapłaciłem 500 zł w "Generali"
To jeszcze przecież nie taka tragedia...daj spokój.

PostNapisane: 15 września 2014, 08:48 
Pierwsze kroki

Liczę się z kosztami na start. Z tego co piszecie wolałbym jednak jakiś silnik R6 ze względu na jego lepszą żywotność, a co za tym idzie zostaje mi E60 2.2 lub 2.5 R6 albo E90 2.5 R6, ale E90 bardzo ciężko znaleźć z takim silnikiem, a jak pisałem wcześniej 2.2 w E60 to dla mnie wystarczająco. Będę myślał dalej co zrobić.

PostNapisane: 15 września 2014, 08:51 
rafalt1717 napisał(a):
Liczę się z kosztami na start.

To lepiej odczekaj chwilę - dozbieraj jeszcze trochę grosza i myśl poźniej o konkretach ;)
Wydaje mi się, że M54B22 w budzie E60 może być ciut mało :niepewny:

PostNapisane: 15 września 2014, 11:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
A mi się wydaje, że autor to cebulak i szybciutko skończy się jego przygoda z klasą aut premium. ;) Rozumiem, że lpg jak komuś się opłaca, ale żeby schodzić z silnika dla 100 pln OC oszczędności rocznie...

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 15 września 2014, 12:20 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Smokin napisał(a):
Wydaje mi się, że M54B22 w budzie E60 może być ciut mało :niepewny:

Smokin po Corsie B na pewno nie będzie mało :hyhy:

Kolego rafalt1717 zrób Sobie kalkulację części eksploatacyjnych takiej e90 i e60 bo mam wrażenie że to Cię może dobrze ostudzić...

PostNapisane: 15 września 2014, 12:37 
Pierwsze kroki

A mi się wydaje, że sam jesteś cebulakiem :) Boże, przecież ja nikogo nie zmuszam do pomocy.. nie chcesz to sie nie wypowiadaj, te Wasze żale.. to czy to będzie 100zł to zależy od firmy ubezpieczeniowej
Skoro mówię, że 2.2 R6 170km w E60 mi w zupełności wystarczy, bo miałem okazję sprawdzić to co macie na celu mówiąc, że to za mało? :dontgetit:
Powtórzę się i napiszę, że na uwadze zostały silniki E60: 2,2R6 i 2,5R6 :) E90: 318i,320i(R4) i ten 2,5 R6.
To co mnie najbardziej interesuje to znalezienie rozwiązania pomiędzy tą bazą silników, ceną auta, problemami związanymi z montażem LPG w danym modelu. Chyba nie wymagam za dużo, a im więcej Waszych podpowiedzi tym lepiej! :)

PostNapisane: 15 września 2014, 12:56 
Zacna persona forum

Tylko z Niemiec, szczególnie jak masz znajomego. Taki silnik 2,2 w benzynie to bezpieczny wybór i praktycznie bezobsługowy. Szczególnie, że zazwyczaj nie ma w nim active steering, dynamic drive i innych systemów, które są kłopotliwe w przedliftowych e60.
Ubezpieczenie sobie porównaj w necie, gaz pewnie z 4.5tys za Landi do R6. Przejedź się, mi się lepiej jeździło w e60, bo e90 jest dla mnie za małe i czuć mocniej te tandetne wnętrze (szczególnie jeśli kupujesz golasa, które w większości występują z małymi benzynami z początku produkcji).
Schludne auta dla przykładu z niemcowni:
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... ine&noec=1
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... ine&noec=1 - tutaj szczególnie ciekawa oferta bo z zamontowanym prinsem.
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... ine&noec=1 - przy granicy z Polską.

PostNapisane: 15 września 2014, 13:58 
rafalt1717 napisał(a):
Skoro mówię, że 2.2 R6 170km w E60 mi w zupełności wystarczy, bo miałem okazję sprawdzić to co macie na celu mówiąc, że to za mało?

pisałem Ci już to wyżej... Spalanie będziesz miał bardzo podobne (silnik ma co ciągnąć przy E60), różnicy w OC będzie "pierdnięcie" a te dodatkowe 61 koni nie zaszkodzi ;) tak czy siak decyzja należy do Ciebie -a my jako użytkownicy tych aut staramy Ci się jak najlepiej doradzić .
Poza tym jest w Tobie pewna niekonsekwencja... Bo co Ci da niższe OC przy 2,2L w E60 jak koszty ewentualnych napraw w porównaniu do E90 rzucą Cie na kolana :rotfl:

PostNapisane: 15 września 2014, 14:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Ja mialem M54, 2.2 w E39. To ten sam silnik co w E60. Gaz mnie kosztował z tego co pamietam , ponizej 3000zl ale bylo to w 2012r. Gaz byl ladnie schowany i nie sprawial zadnych problemow. Byl na takich gratach:
*sterownik Stag300
*reduktor Stag 250km
*wtryski Hana H2000

Z tym budzetem, ktory posiadasz, szukalbym ladnego golaska E90 i tyle...albo E46 ale ten model Cie zupelnie nie interesuje a szkoda...poliftowe QP E46 na maksymalnym wypasie jest dla mnie 38 razy ladniejsze i lepsze od golego sedana E90 ;)

PostNapisane: 15 września 2014, 15:08 
Zacna persona forum

Piszecie o tym rzucaniu na kolana jeśli chodzi o koszty napraw w e60. Sam jestem ciekawy o co chodzi i napiszcie coś więcej co jest takie drogie w naprawie w e60 z 2,2l, z podstawowym wyposażeniem w porównaniu do bazowej e90? Takie forumowe, lemingowe pier...dole...

PostNapisane: 15 września 2014, 15:16 
Pierwsze kroki

Bardzo ciekawa ta druga oferta z prinsem.
Nie wiem czemu, ale co raz bardziej się przekonuję w stronę 2.2 R6 E60.
No właśnie, z czego wynikają te kolosalne różnice pomiędzy niemalże identycznymi silnikami R6 w E60, a E90?

PostNapisane: 15 września 2014, 16:02 
j27 napisał(a):
Piszecie o tym rzucaniu na kolana jeśli chodzi o koszty napraw w e60.

na "konkurencji" jest naklepane 22 strony odnośnie typowych usterek e60/61.
Przed zakupem auta przewertowałem ten temat dogłębnie bo również myślałem o e60 :D modele z początków produkcji uzyskały miano modeli serwisowych (głównie świrowanie elektroniki) :rotfl: kosztowne problemy z nivo czy active steering to tylko mała część która zapadła mi w pamięć.

PostNapisane: 15 września 2014, 17:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Ta oferta z Prisnem wydaje się być ciekawa.

Mimo tego uważam że nie opłaca się bulić 18,6 % akcyzy za 2.2 R6 w budzie e60 na niemałym kapciu. Nie więcej niż 190km ? cytuje :" nie ważne co masz pod d*pą, ważne co masz pod kaskiem".

Mimo tego że preferuje R6 jak auto ma być z niemcowni to najrozsądniejsze wydaje się e90 320i. Swoją drogą e87 była by ciekawą opcją i w 35tys zł dorwałbyś fajny egzemplarz. :)

PostNapisane: 15 września 2014, 17:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
rafalt1717 napisał(a):
A mi się wydaje, że sam jesteś cebulakiem :) Boże, przecież ja nikogo nie zmuszam do pomocy.. nie chcesz to sie nie wypowiadaj, te Wasze żale.. to czy to będzie 100zł to zależy od firmy ubezpieczeniowej
Skoro mówię, że 2.2 R6 170km w E60 mi w zupełności wystarczy, bo miałem okazję sprawdzić to co macie na celu mówiąc, że to za mało? :dontgetit:
Powtórzę się i napiszę, że na uwadze zostały silniki E60: 2,2R6 i 2,5R6 :) E90: 318i,320i(R4) i ten 2,5 R6.
To co mnie najbardziej interesuje to znalezienie rozwiązania pomiędzy tą bazą silników, ceną auta, problemami związanymi z montażem LPG w danym modelu. Chyba nie wymagam za dużo, a im więcej Waszych podpowiedzi tym lepiej! :)

Wiesz chociaz ile kosztuje komplet przyzwoitych opon do E60? Zima/lato.

Ja akurat chcialem Ci pomoc i pomoglem, ale z kazdym Twoim nastepnym postem mam wrazenie, ze mentalnie nadal bedziesz korsarzem jak sie przesiadziesz do bmw, a to kompletnie inna liga aut i widac to rowniez w wydatkach, a takie OC to jest NIC na tle calkowitej eksploatacji.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 15 września 2014, 17:59 
Zacna persona forum

Smokin napisał(a):
j27 napisał(a):
Piszecie o tym rzucaniu na kolana jeśli chodzi o koszty napraw w e60.

na "konkurencji" jest naklepane 22 strony odnośnie typowych usterek e60/61.
Przed zakupem auta przewertowałem ten temat dogłębnie bo również myślałem o e60 :D modele z początków produkcji uzyskały miano modeli serwisowych (głównie świrowanie elektroniki) :rotfl: kosztowne problemy z nivo czy active steering to tylko mała część która zapadła mi w pamięć.

To konkretnie, co się psuje takiego drogiego w podstawowym e60, które nie ma AS, AT, DD, nivo, i innych systemów? Ta elektronika to pewnie często żarówki się przepalają i stąd statystycznie auto jest mocno usterkowe :super:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1