BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Nierówno pracuje, gaśnie na wolnych obrotach po swapie
PostNapisane: 20 września 2014, 15:00 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320i coupe
Kod silnika: M52B20
Witam.
Robiłem niedawno swapa w e36 z 18is na 2.0 M52. Silnik ten miałem w innym e36 i było wszystko ok, przełożyłem silnik i elektronikę do nowej budy i zaczął nierówno pracować na wolnych obrotach i gasnąć. Wydaje mi się, że może gdzieś lewego powietrza dostaje, ale nie mogę znaleźć nieszczelności.
Nie założyłem też filtra węglowego do odpowietrzenia zbiornika ponieważ węże były poobrywane. Ten filtr to taka czarna puszka, ma on wężyk i elektro-zaworek który powinien być podłączony gdzieś do kolektora ssącego lub przepustnicy, ale nie mogę znaleźć gdzie - jest tam bardzo ciasno. Mógł by mi ktoś powiedzieć gdzie ten filtr łączy się z kolektorem ssącym w m52 ??? (pewnie tamtędy łapie lewe powietrze)
Aha i silnik też był myty może cewki się zamoczyły i dlatego na wolnych źle pracuje??
Dodam jeszcze, że jak jest zimny troszkę szarpie, ale jak trochę się zagrzeje to chodzi dobrze ale tylko na wyższych obrotach. Jak obroty spadną poniżej 1000 to zaczyna nierówno pracować, a na zimnym jak by delikatnie strzelał w kolektor ssący (ale tak tylko puka cichutko) To się dzieje tylko na wolnych obrotach.
Wcześniej jak silnik był w innej karoserii to nie było żadnych problemów (poza tym że było czuć benzynę w spalinach czy spaliny jak się dało ostrzej gazu). Teraz też czuć benzynę - może sondy lambda?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Nierówno pracuje, gaśnie na wolnych obrotach po swapie
PostNapisane: 20 września 2014, 15:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39, e46
Kod silnika: m54b22, m52tub20
Wężyk wchodzi pod kolektor ssący na wysokości przepustnicy.Zaślep otwór i powinno się poprawić.

Tytuł: Re: [e36] Nierówno pracuje, gaśnie na wolnych obrotach po swapie
PostNapisane: 21 września 2014, 12:25 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320i coupe
Kod silnika: M52B20
piotr520 napisał(a):
Wężyk wchodzi pod kolektor ssący na wysokości przepustnicy.Zaślep otwór i powinno się poprawić.
Założyłem wężyk z elektrozaworkiem i pomogło, filtr wstawię w poniedziałek jak go skleję.
Silnik teraz chodzi idealnie :)
Teraz by się przydało zlikwidować ten zapach spalin. Układ wydechowy jest szczelny, a spaliny czuć czasem w samochodzie jak mocniej przycisnę gazu. Czuć tak jakby nieprzepaloną benzynę. Silnik jest w dobrej kondycji, czysty nie dymi nie bierze oleju, pracuje pięknie. Wydaje mi się, że może za dużo paliwa dostaje, co o tym myślicie?? Sondy lambda padły??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1