BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 08:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E39] wibracje przy hamowaniu ..Pomocy
PostNapisane: 20 września 2014, 18:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Ferodowe kurde pylenie mają, fela się pyli, TRW znacznie mniejsze pylenie prawie zerowe i jakoś to jezdzi... ori też pyli :oczami:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 września 2014, 14:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d e61
Ogólnie to chcę na pierwszym miejscu podmienić tarcze hamulcowe bo klocki puki co są jak nowe...a finanse trochę kuleją ....ale przypomniał mi się fakt ze jedna z nowych tarcz pracowała na krzywej piaście około 1500km.bicie było spore bo około 0,15 ..lecz po wymianie tej piasty bicie na tej samej tarczy spadło do około 0,01-0,02....niemniej jednak problem bicia pozostał.....więc pierwsze co to podmieniam tarcze i jeśli problem zniknie ..będę szczęśliwy .... w nagrodę na wiosnę zamontuję coś dobrego na tę przednią oś....tarcze idą do mnie przesyłką ..dam znać jaki rezultat będzie.Pozdrawiam

PostNapisane: 21 września 2014, 15:25 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
Kod silnika: M57
Kolego zwróć jeszcze uwagę na zwrotnicę, w której są gniazda na końcówki wahaczy i drążka kierowniczego.
Mechanicy chcąc wyjąć końcówkę drążka kierowniczego czy wahacza używają młotka a nie ściągacza. Pisze o tym ponieważ ja w tym miejscu miałem luzy pomimo wymiany drążka kierowniczego na nowy. Ta wada była do zdiagnozowania dopiero wtedy ,gdy końcówka drążka była odkręcona i wyjęta.
Cała zwrotnica jest amelinowa i dlatego w gnieżdzie jest też metalowy walec z podkładką ( te dwie części są ze sobą połączone na stałe ) ,który powstrzymuje wyrabianie się aluminiowego gniazda.
Może tam leży problem....?
Powodzenia. :ok:

PostNapisane: 23 września 2014, 09:38 
Pierwsze kroki

auto było na geometrii i jest ideał..nawet diagnosta stwierdził ze nie często spotyka się auta w takim stanie zawieszenia...od razu stwierdził ze nie była nigdzie uderzona ...Floryn -Wrocław-polecam

PostNapisane: 23 września 2014, 10:33 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA Touring
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=123227
Napisałeś że wymieniłeś tuleje wahaczy przednich, a których konkretnie? we wszystkich czy tylko w górnych/dolnych? Bo często gęsto zużyte tulej górnych wahaczy powodują wibracje przy hamowaniu, a diagnostyka na stacji tego nie wykryje.

Jeśli masz w swojej E38/E39 opcję składania lusterek która nie działa, a WD40 nie pomaga, to zapewne padł silniczek. Dysponuję zamiennikiem (wątek: viewtopic.php?f=1&t=41753), zapraszam na priv :-)

PostNapisane: 23 września 2014, 15:43 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Zamiennika poduszki gumowej Lemfordera nie dostaniesz do wahacza wzdłużnego jedynie do rozprężnego, więc na pewno te poduszki gumowe wymienił.

PostNapisane: 23 września 2014, 15:53 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
diagnosta stwierdzil ze nie ma luzow, a jak sprawdzał? Bo w E39 stojacym na szarpakach luz np na sworzniu gornego wahacza w przednim zawieszeniu sie nie ujawni :hyhy:

Zawieszenie w BMW jest dosc specyficzne i diagnozowanie luzow w zawieszeniu na nie podniesionych w powietrze kolach przewaznie nigdy nie wykazuje luzow, no moze poza tulejami plywajacymi na tylnej osi. Chyba ze sworzen prawie wypada sam to wtedy cos widac.

PostNapisane: 23 września 2014, 20:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: m57 193ps+
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116850
BYŁO:
FIAT 126p - sprzedany
Mercedes W124 2.5 D - jest w moim posiadaniu
Mercedes W210 2.2 CDI - w posiadaniu ojca
Przedstawię moje doświadczenie.
Założyłem tarcze i klocki Boscha było bicie. Wracałem z nad morza ok. 180/h i zaczeło bić.
Wiec pomyślałem, że tarcze się pokrzywiły. Kupiłem tarcze Zimmermann Sport oraz klocki Ate Ceramic po czasie dalej było bicie. Więc wymieniłem całe, ale to całe przednie zawieszenie(wahacze, amory, piasty, opony, felgi też zmieniałem, geometria robiona wielokrotnie). I co się okazało dalej lekkie wibracje na kierownicy. Czytając różne posty o tym że e39 ma małe tarcze i jest to bolączką chciałem zrobić swap z V8 ale nie jest to takie proste. Więc postanowiłem kupić tarcze z wysokiej półki Zimmermann Formula Z oraz klocki Ferrodo Ds 2500, koszt 2500 zł. Okazało się, że dalej lekkie wibracje. Pozostała mi tylko wymiana zacisków. Choć zaznaczam, że wymienili mi jakiś tam zestaw naprawczy ale sam już nie wiem czy to jest jakaś różnica jakbym wymienił całe zaciski na nowe :zdegustowany
Zaznaczyć muszę, że i tak nie zamieniłbym swojej e39 na żadne inne auto, tyle daje mi przyjemności :hurra: a jeszcze więcej da mi im będzie starsza.W zasadzie działa to jak wino. :serce:

PostNapisane: 23 września 2014, 21:01 
Przyjaciel forum

kurde a ja nic nie robie juz 200 tys km i zero bicia :zakrecony: nie rozumiem juz tych e39, ale zaczalbym na Twoim miejscu od zaciskow i to ate a nie po regeneracji na hiszpanskich zestawach naprawczych nie mowie ze sa zle te zestawy ale to moglo nic nie dac jezeli zacisk jest do d....zmien zaciski i wezyki na ate skoro juz wszystko zmieniles, nie wiem moze jeszcze pompa... :znudzony:

PostNapisane: 24 września 2014, 10:24 
Forumowicz

pawelos666 napisał(a):
Ferodowe kurde pylenie mają, fela się pyli, TRW znacznie mniejsze pylenie prawie zerowe i jakoś to jezdzi... ori też pyli :oczami:

Pylą ale nie orają tarczy :)

Tak wygląda tarcza Brembo z kolckami Ferodo Premier, gładziutka.
Obrazek

A tak tarcza TRW z kolckami TRW, są wcięcia i rysy.
Obrazek

CzarnyR1 napisał(a):
Czytając różne posty o tym że e39 ma małe tarcze i jest to bolączką chciałem zrobić swap z V8 ale nie jest to takie proste.

Przejście na większe tarcze jest dziecinnie proste. Chyba, że chciałeś zaplikować tarczę od M5.
Tylko według mnie to w polifcie 530D jest już większa tarcza 324mm
Jak byś miał 296mm to miał byś powód do narzekania :)

Obrazek

PostNapisane: 24 września 2014, 10:40 
Przyjaciel forum

brembo tarcze i klocki ferodo to idealne zestawienie jako przyklad. tarcza jest twarda a klocek nieniszcacy tarcz, wiec bremba nawet nie liznie z kazdym ferodo po 2 latach. wiem bo jezdzilem na najlepszych mieszankach ferodo z brembo max. tylko ze trzeba zaznaczyc ze to jest brembo a trw tarcza to ... :znudzony: nalezy zaznaczyc ze dla trw klocek robi lucas ktory zajmuje sie zaciskami i klockami na montaze fabryczne. lucas jest czesto spotykany w jednosladach. klocek trw nawet i oryginalna tarcze tak wytrze nierowno to normalne zjawisko przy zestawach z klockami trw, ale warto je kupowac do twardych tarcz, poniewaz kosztują 90-100zl komplet tak jak np do mojego to mam po 90zl za oś. tylko że wiadomo trzeba sie liczyc z tym ze tarcze szybciej polecą wiec na tyl do textarow pro bez hc jak najbarzej polecam. nalezy zaznaczyc ze tarcze brembo to hc, z przodu polecam textary pro hc a nie bez hc. dlaczego textary? a nie brembo? bo brembo koroduje jak na fotach wyzej, co w bmw wyglada po prostu kiepsko i w kazdym innym zadbanym aucie. ale jezeli nie zwracamy na to uwagi to brembo gladkie czy maxy z ferodo to super opcja technicznie, bo z dwoch firm ktore cos w temacie hamulcow znaczą (fabryczne tarcze brembo, fabryczne klocki ferodo)

PostNapisane: 24 września 2014, 15:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: m57 193ps+
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116850
BYŁO:
FIAT 126p - sprzedany
Mercedes W124 2.5 D - jest w moim posiadaniu
Mercedes W210 2.2 CDI - w posiadaniu ojca
pawelos666 napisał(a):
moze jeszcze pompa
Co masz na mysli? Pompa ABS?

PostNapisane: 25 września 2014, 07:46 
Forumowicz

neez napisał(a):
Zamiennika poduszki gumowej Lemfordera nie dostaniesz do wahacza wzdłużnego jedynie do rozprężnego, więc na pewno te poduszki gumowe wymienił.

Poduszki to są pod silnikiem i skrzynią tak gwoli ścisłości ;). Natomiast rzeczywiśćie ciężko dostać tulejki Lema do dolnych wahaczy (choć pewnie nie jest to niemożliwe), natomiast na upartego można kupić sobie zamiennik:
http://allegro.pl/delphi-tuleja-wahacza ... 52530.html
Można też regenerować sworznie i są małe zakłady typu "Czesław i syn" które się tym trudnią i poniekąd ludziska zadowolone. No ale to już OT :P

Jeśli masz w swojej E38/E39 opcję składania lusterek która nie działa, a WD40 nie pomaga, to zapewne padł silniczek. Dysponuję zamiennikiem (wątek: viewtopic.php?f=1&t=41753), zapraszam na priv :-)

PostNapisane: 25 września 2014, 08:06 
Przyjaciel forum

CzarnyR1 napisał(a):
pawelos666 napisał(a):
moze jeszcze pompa
Co masz na mysli? Pompa ABS?

zmien te regenereowane zaciski przede wszystkim, a dopiero pozniej wymieniaj pol auta, na moje oko to ktorys zacisk nie ma swojej mocy, albo chodzi ciezko, regeneracja na aucie to wiesz...

PostNapisane: 25 września 2014, 08:46 
Forumowicz

pawelos666 napisał(a):
brembo tarcze i klocki ferodo to idealne zestawienie jako przyklad. tarcza jest twarda a klocek nieniszcacy tarcz, wiec bremba nawet nie liznie z kazdym ferodo po 2 latach. wiem bo jezdzilem na najlepszych mieszankach ferodo z brembo max. tylko ze trzeba zaznaczyc ze to jest brembo a trw tarcza to ... :znudzony: nalezy zaznaczyc ze dla trw klocek robi lucas ktory zajmuje sie zaciskami i klockami na montaze fabryczne. lucas jest czesto spotykany w jednosladach. klocek trw nawet i oryginalna tarcze tak wytrze nierowno to normalne zjawisko przy zestawach z klockami trw, ale warto je kupowac do twardych tarcz, poniewaz kosztują 90-100zl komplet tak jak np do mojego to mam po 90zl za oś. tylko że wiadomo trzeba sie liczyc z tym ze tarcze szybciej polecą wiec na tyl do textarow pro bez hc jak najbarzej polecam. nalezy zaznaczyc ze tarcze brembo to hc, z przodu polecam textary pro hc a nie bez hc. dlaczego textary? a nie brembo? bo brembo koroduje jak na fotach wyzej, co w bmw wyglada po prostu kiepsko i w kazdym innym zadbanym aucie. ale jezeli nie zwracamy na to uwagi to brembo gladkie czy maxy z ferodo to super opcja technicznie, bo z dwoch firm ktore cos w temacie hamulcow znaczą (fabryczne tarcze brembo, fabryczne klocki ferodo)

Nic nie koroduje te nowe tarcze brembo malowane są technologią uv. Zdjęcie z porównaniem tarcz jest zapożyczone.
Na pierwszym zdjęciu jest moja tarcza brembo, a na drugim trw.

PostNapisane: 25 września 2014, 09:07 
Przyjaciel forum

nie korodowac to moze BMW OEM/OE po 10 latach, textar, zimmermann, te brembo koroduja na rantach zawsze, zlej to pianą aktywną na 5 minut i wroc by odpisać mi na posta. naprawde to sa tylko wloskie dobre tarcze zamiennicze ktore maja dzialac dobrze, moje stare ponad 10 letnie oryginaly BMW mialem z klockami trw i nie koroduje to tak jak brembo. wszystko co napisalem wyzej jest prawdą. zeby nie miec takiego progu rdzy na tarczy rudego tez jest sposob... odpowiedni klocek z palety ferodo. jezeli chcesz zminimalizowac maxymalnie prog na tarczy zastoj brembo maxy, bedzie jeszcze gladsza, jak tafla ciemnego szkla

PostNapisane: 25 września 2014, 12:57 
Forumowicz

neez napisał(a):

Marazzz napisał(a):
Poduszki to są pod silnikiem i skrzynią tak gwoli ścisłości ;). Natomiast rzeczywiśćie ciężko dostać tulejki Lema do dolnych wahaczy (choć pewnie nie jest to niemożliwe), natomiast na upartego można kupić sobie zamiennik:
http://allegro.pl/delphi-tuleja-wahacza ... 52530.html
Można też regenerować sworznie i są małe zakłady typu "Czesław i syn" które się tym trudnią i poniekąd ludziska zadowolone. No ale to już OT :P

W realoem nazywa się to "poduszką gumowa wahacza", tak jak i w nazewnictwie nie występuje wahacz dolny i górny.
Zamienniki wahacza wzdłużnego czy też poprzecznego są owszem ale nie lemfordera, trw. Oryginalnie ten wahacz występuje w całości.

pawelos666 napisał(a):
nie korodowac to moze BMW OEM/OE po 10 latach, textar, zimmermann, te brembo koroduja na rantach zawsze, zlej to pianą aktywną na 5 minut i wroc by odpisać mi na posta. naprawde to sa tylko wloskie dobre tarcze zamiennicze ktore maja dzialac dobrze, moje stare ponad 10 letnie oryginaly BMW mialem z klockami trw i nie koroduje to tak jak brembo. wszystko co napisalem wyzej jest prawdą. zeby nie miec takiego progu rdzy na tarczy rudego tez jest sposob... odpowiedni klocek z palety ferodo. jezeli chcesz zminimalizowac maxymalnie prog na tarczy zastoj brembo maxy, bedzie jeszcze gladsza, jak tafla ciemnego szkla

Dla mnie są ok i jestem zadowolony, jak się zużyją to sprawdzę zimmermanna, albo textara.
Z tą korozją to jest różnie, na tylnej osi były tarcze textar/jurid i od korozji zaczęły się rozpadać :)
Brembo max nie zastosują bo nie występują do wersji 540i i 535i dopiero od rocznika z końca produkcji.
Chyba, że ta różnica w wysokości tarczy nie ma różnicy ?. Tą co mam zastosowaną według rocznika ma wysokość 77,1mm,
a ta nowsza 73,7mm

http://bremboaftermarket.com/En/Car_Disc_Catalogue/Catalogue_Detail.aspx?ApplicationIDMaster=270471

btw: przy mojej jeździe to raczej tarcze 10 lat nie pożyją XD

PostNapisane: 25 września 2014, 13:16 
Forumowicz

neez napisał(a):
W realoem nazywa się to "poduszką gumowa wahacza", tak jak i w nazewnictwie nie występuje wahacz dolny i górny.

W takim razie :padam:
pawelos666 napisał(a):

https://www.youtube.com/watch?v=c_W496OKebk - od 1:47
A wy narzekacie na jakieś tam ranty :rotfl:

PostNapisane: 25 września 2014, 17:17 
Przyjaciel forum

jak masz dobre tarcze i klocki dobrze dobrane to tylna Ci pozyje i 200 tys km a przednia smialo 150, sprawdzone :wstyd:

PostNapisane: 26 września 2014, 10:42 
Pierwsze kroki

Panowie.Muszę ogłosić że jest sukces.Po wymianie tarcz na nowe problem znikł...jest super ..powiem nawet jest idealnie....tylko teraz warto zwrócić uwagę na kwestie dla czego stare tarcze na pomiarach bicia nie wykazywały (0,015) a biły to prawdopodobnie zostanie zagadką...niemniej jednak jak ktoś będzie miał podobny problem to jest już jakaś droga diagnostyki do pozbycia się problemu.....następna kwestia ze zweryfikuję swoje poglądy co do jakości wyrobów firmy ATE.
Dziękuję wszystkim za opinie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1