Post podobnej treści umieściłem też w swojej galerii. Myślę, że wielu może się przydać taka wiedza

Trzej dobrodzieje - Ten od prawej, jak zapewne każdy spec poznaje to odma - separator olejowy. Zużyta przepuszczała ogromne ilości oleju do kolektora ssącego, który to olej zalewał tego małego delikwenta po lewej - drugi zawór DISA w kolektorze. Naturalnie doprowadziło to do całkowitego zalania i awarii zaworu DISA. Ten po środku to pierwszy zawór DISA, klapka urwała mu się sama z siebie, niedługo po wymianie zaworu nr.2 (szczęście, że nie wpadła do silnika

) Awarię tych zaworów powodują czasowe utraty mocy, falowanie obrotów, zapalanie kontrolki 'check engine', różne błędy w komputerze (zwłaszcza 2AAB i 2AAC). Wymieniłem oba zawory na nowe z ASO. Koszt jednego to około 1000PLN, odma około 350PLN. Z robocizną cała impreza wyniosła około 2500PLN.
Korzyści? Silnik chodzi równiutko, nic nie świeci, o niebo lepsza reakcja na pedał gazu, zwłaszcza w dolnym zakresie obrotów i ciąg praktycznie od samego dołu (a tego początkowo bardzo brakowało mi w tym silniku). No i oczywiście spokój na kolejne 200 tyś. km
Na koniec dobra rada: Wymieniajcie odmę i kontrolujcie kondycję zaworów DISA w swoim silniku.