BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 08:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Odcięcie na 5500, a piny licznika
PostNapisane: 14 października 2014, 21:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E̶3̶6̶ Civic + GSi
Kod silnika: M44B19 - było
Problem wygląda tak: jakiś czas temu w moim E36 przestawiło się odcięcie na 5500 obr/min. Podłączenie pod kompa i wyszło, ze uwalony jest czujnik w dyfrze. Czujnik wymieniłem na nowy i był spokój. Aż do momentu jak wyskoczył błąd ABSu. Podejrzewam, ze spowodowany sprawdzaniem na rolkach podczas badania okresowego (ostatnio ABS nie pokazywał błędów). W każdym razie odcięcie znów przestawiło się na 5500 obr/min.

Rozmawiałem raz z jednym gościem w miarę ogarniętym w temacie BMW i powiedział mi, że te przestawianie odcięcia wyskakuje tylko po przekroczeniu 100 km/h i przy błędach albo czujnika w dyfrze albo ABSu. Faktycznie: poprzednim razem (przy uwalonym czujniku w dyfrze) gdy kasowałem błąd, to dopóki nie przekroczyłem 100 km/h miałem normalne odcięcie. Jedno przekroczenie stówy i znów się przestawiało na 5500

Oczywiście mogę ten błąd skasować znów. Ale ilekroć wpadnie mi np. pomysł na odłączenie ABSu podczas jakiegoś szutrowego KJS, to znów dostanę błąd na kompie i problem z odcięciem powróci po przekroczeniu stówy. Pytanie więc brzmi: jak się pozbyć tego kłopotu raz na zawsze? Szukałem w google i trafiłem na informację, że można któreś piny w liczniku zmostkować i będzie ok. Tyle, ze na każdym forum pisali o innych pinach :P Jak popatrzyłem na schematy to mi wyszło, że chyba trzeba pin 2 z wtyczki X17 podczepic do pinu 4 z X271. Dobrze kombinuję? Robił już ktoś coś takiego?

Z góry dziękuję za pomoc.

Inna sprawa, że co co poj***ym niemcem trzeba być, żeby takie coś wymyślić!? Za grosz logiki w tym przesuwaniu odcinki przy błędach ABSu/czujnika w dyfrze nie widzę :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Odcięcie na 5500, a piny licznika
PostNapisane: 15 października 2014, 07:24 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
w e36 to abs zbiera dane na temat prędkości i przekazuje info do dme, a dme do zegarów i jak odłączysz abs (albo będzie uwalony) to to będzie wpadał bład i odcięcie będzie przy 5500

PostNapisane: 15 października 2014, 07:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E̶3̶6̶ Civic + GSi
Kod silnika: M44B19 - było
No właśnie wiem - w końcu opisałem to w pierwszym poście. Dlatego pytam się jak temu zaradzić.

PostNapisane: 15 października 2014, 09:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20nv
Nie wiem czi Ci to cos pomoże ale jeździe z uwalonym czujnikiem ABS od roku i odcinke mam wyżej, nie pamiętam dokładnie ale napewno jest 6 tys. Tyle,ze ja nie mam ASC ani żadnego innego systemu

PostNapisane: 15 października 2014, 10:20 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
michał80 napisał(a):
Nie wiem czi Ci to cos pomoże ale jeździe z uwalonym czujnikiem ABS od roku i odcinke mam wyżej, nie pamiętam dokładnie ale napewno jest 6 tys. Tyle,ze ja nie mam ASC ani żadnego innego systemu

obstawiam że masz e36 z początku produkcji (albo co najmniej przedlifta), gdzie wiązka jest trochę inna i tam brak czy błąd absu nie powoduje zmiany odcinki na 5500

PostNapisane: 15 października 2014, 10:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20nv
Dokładnie, 92 rok.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1