BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 21:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 523 M50 TU wymiana katalizatora
PostNapisane: 23 października 2014, 19:46 
Forumowicz

witam. ostatnimi czasy bmw zeczelo mi furkotać , po dokładniejszych oględzinach okazało sie że to z okolic katalizatora . pojezdziłem troche około 2 m-ce w końcu postawiłem do mechanika - jeden z katalizatorów sie rozwarstwił . potrzebna wymiana . aby dojść do katalizatorów trzeba wyjąć silnik masakra cena za samą robocizne ponad 1 tys. czy niema innej możliwości? :szok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] 523 M50 TU wymiana katalizatora
PostNapisane: 24 października 2014, 08:36 
Forumowicz

czy napewno m50tu bo pierwszy raz slyszę o czyms takim :szok: :szok: :szok:
nawet jesli m52 tu to nie trzeba demontowac silnika zeby zdemontowac kolektory pozdrawiam piotrpisz :)

PostNapisane: 24 października 2014, 10:23 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
W e39 nie było m50 więc chyba koledze chodzi o m52tub25. Ja polecam jechać do ogarniętego tłumikarza, może sobie poradzi bez wyciągania silnika. Ja za wymianę katów na strumienice (takie, żeby nie było głośniej) do m52b28 z montażem zapłaciłem 300zł na gotowo. Co zakład to cena, czasem nie warto oszczędzać bo jak Ci papraki pospawają tak że będzie gdzieś prężył to będzie Ci pękał na spawach.

PostNapisane: 24 października 2014, 14:45 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
w m52tu katalizatory sa z kolektorami wydechowymi. Wiec najlepsza opcja jest ich wyjecie, ale watpie zeby trzebabylo do tego wyciagac silnik...

PostNapisane: 24 października 2014, 19:40 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318i,e39 525iTou
Kod silnika: M43TU,m54b25
nie trzeba wyciagac silnika tylko jest jedno ale, sruby od kolektora wydechowego strasznie rdzewieja...jak masz kanal powinienes sobie poradzic tylko jak mowie, trzeba bardzo uwazac na sruby zeby nie obrobic bo wiadomo co trzeba bedzie zrobic...mam akurat takie katy he he tylko od m54b22 chyba to samo ale nie jestem pewny

PostNapisane: 25 października 2014, 09:55 
Forumowicz

pomyliłem sie chodzi o silnik m52tub25 silnik już wyjety jak popatrzylem żadnych szans na wykręcenie kat. bez wyjmowania silnika . mało miejsca i zero dostępu do ostatnich śrub .jeden katalizator cały a drugi pękł na połowe-
:zdegustowany: pierwszy taki przypadek widział mechanik.

PostNapisane: 25 października 2014, 11:39 
Forumowicz

gówno prawda. takie kolektory z katami sie wykreca bez demontazu silnika!!!!!!!!! to cie ładnie mechaior (baran) wykrecił :mur: Pozdrawiam.

PostNapisane: 14 lipca 2015, 11:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28TU
Witam muszę ogrzewać temat gdyż mam identyczny problem co kolega magnat2000. Próbowałem to nawet kleic ale nie pomogło, mam dobrego spawacza ale nie wiemy jak wyjąć te kolektory. Pytanie do piotrpisz . Skoro tak napisałeś to podpowiedz troszkę jak to zrobić mam kilka pytań bo już wiele czytałem ale niestety wszystkie posty nie dokończone i jedni piszą tak drudzy inaczej a więc twierdzisz że nie trzeba wyjmowac silnika więc co trza zdemontować czy przewód sztywny od klimy idący obok kolektorów trza odkręcić ? Srebrna osłonę też? Łapę bo tak pisali czy też czy to coś da? Jeśli z tym robiłeś napisz jak

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1