BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 22:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Diesel czy Lpg ?
PostNapisane: 26 października 2014, 07:26 
Forumowicz

Moje BMW: e53 3.0i
Witam kolegów
Po wielu kilometrach poszukiwaniach i obejrzeniu z 10 trupów,
wybór padł na e38 730d.
Teraz tylko nurtujące pytanie z tym związane: czy zaślepiać Egr i usunąć klapki.

Ps.
Spalanie po trasie z Łodzi, na komputerze zeszło do 6.6 litra.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 października 2014, 08:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
maxbolo napisał(a):
Spalanie po trasie z Łodzi, na komputerze zeszło do 6.6 litra.

A wyliczone z tankowania ? :hyhy:

PostNapisane: 26 października 2014, 09:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
a co ma w dieslu przeklamywac jak tam bada 10 czujnikow uklad wtryskowy i jest ogromne cisnienie. minely juz te czasy starych w124 itp. w dieslu wychodzi zazwyczaj tyle samo. srednie spalanie w trasie na cieplym to bdb dla takiego auta. u mnie np w m47n z cr wychodzi jak chce 4,0 4,1 w trasie (dolewka z ciekawosci z banki pod korek w baku po 100km rowno wychodzi tyle samo), jak przycisne to 5,3 a jak grubo przycisne to 5,5+ dystans 300km bez gaszenia przy katowaniu na trasie 5,7 wiec u kolegi w 7er 3.0 jest normalny wynik. egr zaslep bedzie palic mniej jezeli silnik sie szybko dogrzewa. klapki sie usuwa zawsze z kolektorów. po usunieciu auto jak puscicsz gaz i jak wejdzie na wysokie obr 4000 i wyzej to moze chwile je utrzymywac i powoli schodzic... masa pcha i wiecej tlenu w kolektorze. ale to dobrze dla diesla bo sie oczyszcza wtedy silnik. wyzsza temp. egr zaslepiony tez robi dobrze dla silnika tez dodatkowo oczyszcza komore spalania, tloki. szczegolnie jak ktos lata na malych dystansach, gdy czesto silnik nie jest dogrzany. tam nie bedzie sie wtedy odkladac taki nagar jak w innych. zastosujesz dodatek do paliwa ktory podniesie cetanowosc ii wyrowna korekty wtryskow i znow spalanie spadnie, pozniej mozesz pojsc dalej i wlac olej ktory nie meczy silnika i od 40 do 100oC ma lepkosc od 65 czy 70 do 11-12 i spalanie spadnie jeszcze. jezeli auto nie jest palone w temp ponizej -20 to lepszy jest 5w30 niz 0w40, dlatego ze jego lepkosc w temp 0 do 40 bedzie nizsza niz oleju 0w40. co niektorzy nie wiedza...

PostNapisane: 26 października 2014, 10:51 
Forumowicz

mam zalany jakiś olej 10w40,
mam zamiar go wymienić,
tylko w takim razie na jaki?

PostNapisane: 26 października 2014, 12:06 
Przyjaciel forum

total 5w40 energy 9000 przynajmniej 2 wymiany, filtry bosch a potem dowolnie wlej jakis z mala lepkoscią firmy dowolnej jakiej lubisz i zastosuj filtr mann lub knecht. wiekszosc 5w30 ma te same lepkosci w 40 i 100. jak garazowane to 5w40 jak robi trasy. jak male dystanse glownie lata to mozesz pojsc na calosc i wlac 5w30 gt1 pro c3 fuchs jak garazowane odpalane do max -10oC i nie katowane w trasach. wtedy spalal bedzie zawsze najmniej ON. normy LL-01 FE nie stosuj. chyba ze tylko jazda po miescie i czesto palone :) wtedy jeszcze mniej spali. taki olej ma lepkosc w 40 stopniach okolo ~60 i w 100 okolo ~10 wlewa sie do diesla latającego po bulki (czesta jazda 5-10km). jezeli tak jezdzisz to zalewasz np FUCHS TITAN SUPERSYN 0W30 LL-01 FE (tzw fuel efficiency) i masz wtedy takie spalanie i smarowanie na krotkich odcinkach jakiego nie ma nikt. warunek silnik musi nie brac innego oleju wlanego wczesniej. 10w40 to przesada do tego silnika przejdz spokojnie na 5w40 energy total 9000, jak nie wezmie nic to dalej na 5w30 5w40, 0w30 wg wskazowek. jak ma wziac 5w30 to bedzie bral i totala 9000 energy 5w40 (olej z bazą HC, taka baza najmocniej czysci). pao sie nie scina, estry nie przegrzewaja (tu przy dieslu nie są aż tak potrzebne). pisalem w pewnym temacie o titanie pro gt1 c3 i sam na nim latam obecnie, olej krysztal. nie wlewaj 0w40 bo on jest lepszy od 5w30 tylko w temp ponizej -10 -15 i lepszy od 5w30 na dalszej trasie przy katowaniu diesla, natomiast w temp kiedy palisz auto czy do temp zalozmy 50oC bedzie gorszy i mial wyzsza lepkosc a to podnosi spalanie.

PostNapisane: 26 października 2014, 13:25 
Forumowicz

czyli rozumiem że mam przejść z tego półsyntetycznego 10w40 na syntetyczny 5w40,

wcześniej się zastanawiałem nad Castrolem magnatec 10w40

PostNapisane: 26 października 2014, 20:42 
Przyjaciel forum

castrola staraj sie unikac. bo sa w roznych krajach produkowane dla dystrybucji niemieckiej idą rozne bazy oleju.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1