BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 11:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 325Ci spalanie stukowe INPA, problem z mocą
PostNapisane: 25 października 2014, 17:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 325Ci
Kod silnika: M54B25
Witam,

Mam taki problem z swoją E46 (325Ci M54B25 benzyna) ponieważ po skasowaniu błędów samochód chodzi IDEALNIE, ma moc i wszystko.
Spokojna jazda 3km jest OK, jednak gdy zaczynam jeździć dynamicznej powyżej 3k rpm coś się zaczyna psuć, brakuje mocy, dziwny dźwięk silnika.. jakby "granie cylindrów" coś za wcześnie, lub za późno i wtedy brakuje właśnie mocy... NOWE świece także to nie jest powodem.
Przepływomierz jest na 100% sprawny, błędy to knock sensor 1 i knock sensor 2.. co może być powodem złej pracy silnika?

Pozdrawiam,

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 325Ci spalanie stukowe INPA, problem z mocą
PostNapisane: 25 października 2014, 18:19 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52TUB28
Knock Sensor - Czujnik spalania stukowego.

Spalanie stukowe jest definiowane jako spalanie, które przebiega w sposób niekontrolowany i powoduje gwałtowny przyrost ciśnienia w komorze spalania, co z kolei przyczynia się do powstania silnej fali uderzeniowej, która przenosi się w postaci drgań na kadłub silnika. Powodem powstawania detonacyjnego spalania mieszanki paliwowo-powietrznej może być niewłaściwa jakość paliwa (głównie zbyt niska liczba oktanowa), nadmierne obciążenie silnika, jego przegrzanie lub awaria świecy zapłonowej. Dźwięk spalania stukowego jest wyraźnie słyszalny we wnętrzu pojazdu i bywa często nieprawidłowo nazywany „dzwonieniem zaworów”.

PostNapisane: 25 października 2014, 19:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 325Ci
Kod silnika: M54B25
padł czujnik? przez to takie są objawy? dlaczego cylindry nie dzialaja rowno sa ze soba..

PostNapisane: 25 października 2014, 20:42 
Forumowicz

Wszystko może być przyczyną, wyskoczyły błędy i przydałoby się to naprawić. Najlepiej odłączyć czujniki i słuchać czy jest jakaś zmiana pracy silnika podczas jazdy. Jeżeli nic się nie zmieni to jest duże prawdopodobieństwo że czujniki padły.

PostNapisane: 30 października 2014, 14:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54
W tym przypadku czujniki spalania stukowego są sprawne i nie padły.
Ponieważ na wolnych obrotach nie występuje spalanie stukowe i czujniki nie reagują dopiero przy nagłym naciśnięciu na pedał gazu (również na postoju) lub przy obciążeniu silnika podczas jazdy.
Nie jestem pewien ale możliwe, że coś z czujnikiem położenia wału bo również występują problemy odpalenia samochodu na ciepłym silniku.
Tak to wygląda na postoju > https://www.youtube.com/watch?v=WcX05kS-SLY (nie sugerować się kontrolka oleju bo jest zwalony czujnik oleju, zapalała się wówczas gdy auto nie miało problemów ze spalaniem stukowym).
Na INPA wyglądało to w ten sposób, że jak już silnik wszedł na obroty około 3K zaczęło nim szarpać co zarejestrowały to czujniki stukowe.
Obrazek

Mam styczność właśnie z tą BMW więc pozwoliłem sobie dopiąć się do tematu autora.

PS. Flashback - na drugi raz nie powielaj treści dotyczących spalania stukowego kopiując to z wiki. Myslę, że jeśli ktoś nie wie co to spalanie stukowe to samemu sobie znajdzie.

PostNapisane: 30 października 2014, 15:52 
Pierwsze kroki

Jutro jeszcze odepnę Vanosy i sprawdzę czy dalej jest problem bo jeśli będzie to szukam dalej, a jeśli nie to wina jest po stronie nich "że się zesrały".

PostNapisane: 30 października 2014, 15:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39, e46
Kod silnika: m54b22, m52tub20
Również stawiam na czujnik wału.Nieprawidłowy zapłon i stąd stuki.

PostNapisane: 30 października 2014, 19:41 
Forumowicz

oli napisał(a):
PS. Flashback - na drugi raz nie powielaj treści dotyczących spalania stukowego kopiując to z wiki. Myslę, że jeśli ktoś nie wie co to spalanie stukowe to samemu sobie znajdzie.

A co? myślałeś że ja to wymyśliłem? :zdziwko: Co za typek, jeszcze mi będzie rozkazywał czego mam nie robić :rotfl:

PostNapisane: 30 października 2014, 22:22 
Pierwsze kroki

Flashback napisał(a):
A co? myślałeś że ja to wymyśliłem? Co za typek, jeszcze mi będzie rozkazywał czego mam nie robić

Nic nie potrafisz wymyślić co widać w innych Twoich wypowiedziach. A powielanie czyiś postów czy info z wiki świadczy o tym, że tylko potrafisz nabijać licznik postów. Ja Ci nie rozkazuje to raz, a dwa to typków szukaj u siebie na tylnym siedzeniu.

PostNapisane: 30 października 2014, 22:24 
Pierwsze kroki

piotr520 napisał(a):
Również stawiam na czujnik wału.Nieprawidłowy zapłon i stąd stuki.

Tak, Piotr i to mi daje dużo do myślenia bo ma to duży związek z zapłonem, a wiem że jego uszkodzenia nie zawsze INPA wyłapie.

PostNapisane: 30 października 2014, 23:33 
Forumowicz

oli napisał(a):
Flashback napisał(a):
A co? myślałeś że ja to wymyśliłem? Co za typek, jeszcze mi będzie rozkazywał czego mam nie robić

Nic nie potrafisz wymyślić co widać w innych Twoich wypowiedziach. A powielanie czyiś postów czy info z wiki świadczy o tym, że tylko potrafisz nabijać licznik postów. Ja Ci nie rozkazuje to raz, a dwa to typków szukaj u siebie na tylnym siedzeniu.

Bo ja próbuje rozwiązać problem sam, a nie tak ja ty, wyskoczyło dziecku dwa błędy :rotfl: , i już nie wie co z tym zrobić, a na forum same wróżki, które od razu dadzą mu prawidłową odpowiedź. A ten twój avatar, aż mie skręca jak na to patrze :wstyd:

Więcej z tobą nie dyskutuje, bo niema sensu.

PostNapisane: 30 października 2014, 23:55 
Pierwsze kroki

Flashback napisał(a):
Bo ja próbuje rozwiązać problem sam, a nie tak ja ty

To po co jest Forum? Chyba po to, żeby wspólnymi siłami coś rozwiązać.
Flashback napisał(a):
wyskoczyło dziecku dwa błędy , i już nie wie co z tym zrobić,

Dzieckiem nie jestem, a z błędami będę wiedział co zrobić i na pewno nie będę się kierował twoimi zaleceniami, których tak naprawdę nie ma bo jeszcze nic z innych stron nie zdążyłeś skopiować.
Flashback napisał(a):
A ten twój avatar, aż mie skręca jak na to patrze
A na mój awatar nie musisz patrzeć.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1