BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 15:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] tuleje Lemfoldera ?
PostNapisane: 27 września 2014, 16:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
kubaa88 napisał(a):
w polificie ten problem nie występuje a więc powinny się sprawdzić :hyhy:

Widziałem trzy sztuki poliftowe w których trzeba było spawać podłogę (318i, 320d, 325i), a kilka z zaczątkami "złego".
Każde z tych aut miało seryjne tuleje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 27 września 2014, 16:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: E91 330i
Kod silnika: N52B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=123373

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=156112 e91
to moze jakieś przejsciówki ? na forum raczej mało komu to sie w polifcie zdaża :zdziwko:

PostNapisane: 27 września 2014, 16:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
kubaa88 napisał(a):
--==Mały==-- napisał(a):
Pouliretanów pod belkę do e46 nie polecam mocowanie sanek/wózka to słaby punkt nadwozia e46 i lepiej zostawić zwykłe tuleje mniejsze ryzyko wyrwania mocowań z nadwozia.

w polificie ten problem nie występuje a więc powinny się sprawdzić :hyhy:

U mnie też już nie ma tego problemu bo dawno pospawane :hyhy: :hyhy:

PostNapisane: 28 września 2014, 12:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
W polifcie nie wystepuje bo sa mlodsze kwestia czasu. M3 e46 ma identyczna podloge jak kazde e46 i podlogi pekaja nawet w autach z 2004-2005r. 95% m3 ma popekane lub naprawiane podlogi co prawda inne wersje sa slabsze automatycznie podloga mniej obciazona ale to tylko kwestia czasu i pouliretany przyspiesza sprawe.

PostNapisane: 28 września 2014, 22:11 
Forumowicz

Moje BMW: E92
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=440
lemforder niekiedy to oryginał oem, ktory ma zeszlifowany napis BMW, wiec proponuje zmienic mechanika.
poliuretany? dla mnie owszem, ale raczej do rzeczy typu: max skrecony zawias, kąty itd. czyli stance.
Do jazdy hmmm na pewno dluzej wytrzymaja ale jak widac maja swoje minusy.

PostNapisane: 12 października 2014, 22:45 
Zacna persona forum

Jak jest temat z częściami to dodam coś od siebie.

Wyrzucałem ostatnio przedni zawias, jak mniemam oryginalny z e39.
Na wahaczach obok znaczków BMW widać logo Lemfa, a na tulejach obok BMW, lub po drugiej stronie mamy oznaczenia Boge. - Części pochodzą z '96 roku.

Wrzucam fotki oznaczeń:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jako, że jesteśmy w temacie dotyczącym e46, to zamawiając w tym tygodniu tuleje wahacza przedniego Lemfordera do e46 zauważyłem, że widać na nich sfrezowane symbole BMW.

Korzystając z okazji.
Mały, co dzieje się z wymienioną już firmą Boge?
Czy przebrandowali się, nikt tego do nas nie ściaga, o co chodzi?

Z rozmowy ze znajomym, który ma sklep z częściami dowiedziałem się, że jeśli chodzi o części z najniższej półki to ostatnio hart jest najlepszy, ale cudów lepiej się nie spodziewać. Za to kraft to najgorsze badziewie.

Podobno moog, król wśród taksiarzy stracił trochę na jakości. Wiele osób-tu głównie vagowcy i ich wielowahacz, przekonują się do sidema. Całkiem niezła jakość oraz umiarkowana cena.

PostNapisane: 15 października 2014, 22:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B20
Sikora napisał(a):
co dzieje się z wymienioną już firmą Boge?

Pisałem już o tym... całość należy do ZF - Lemforder, Sachs, Boge... tylko że Boge nie jest popularne w Polsce ale za to w innych krajach nie jest popularny Sachs...

To coś jak z Daewoo i Chevroletem... w sumie to jedno i to samo ale w jednym miejscu lepiej kojarzy się Chevy a w innym DU ;)

PostNapisane: 29 października 2014, 12:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57
Lemforder to najlepsze co możesz wrzucic do auta żeby powróciło do stanu fabrycznego.. a chyba wielu głównie o to chodzi.. jedynie ceny mogłyby byc bardziej przystępne..

PostNapisane: 29 października 2014, 22:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
No to teraz dorzucę dziegciu do beczki , Lemfolder jest między innymi produkowany w Brodnicy w kujawsko pomorski.
Pracował tam mój wujek i powiedział krótko że jest robiony na akord i nie chciałby tego montować do swojego auta.
Wszyscy mechanicy z okolicy Brodnicy o tym wiedza i nikt Lemfoldera nie zakłada w obawie że trafi miejscowy wyrób.
No chyba ze taki Mechanik ma dojście do wynoszonych części które są robione z dobrej jakości gumy i uczciwie zwulkanizowane.

PostNapisane: 29 października 2014, 22:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Mogą to robić nawet Chińczycy w schronie każdy towar podlega kontroli jakości i nikt nie dopuści do braku kontroli bo zawieszenie odpowiada za bezpieczeństwo.

PostNapisane: 29 października 2014, 23:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
dziabi3 napisał(a):
No chyba ze taki Mechanik ma dojście do wynoszonych części które są robione z dobrej jakości gumy i uczciwie zwulkanizowane.

Że niby jak mają lewe zamówienie to pracownik świadomie używa lepszej jakości materiałów?

PostNapisane: 30 października 2014, 02:38 
Forumowicz

Moje BMW: E32 730
Kod silnika: m30b30
Ja właśnie bede wymieniał tuleje na belce na oryginały bo u mnie nawet tuleje lema nie wytrzymały 4 lat. Jeszcze nic nie stuka ale ostatnio sprawdzałem ze już jest nadmierny luz i guma się zwulkanizowała. Zrobiłem na nich może trochę ponad 30 tyś km. Tak że to też badziew. Z tego co wiem produkowany jest w Brodnicy na akord. Lepszym pomysłem będzie kupno Meyle HD albo oryginał.

PostNapisane: 30 października 2014, 06:44 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja kupując cokolwiek staram się brać najdroższy zamiennik. Z częściami lema nie mam problemu. Szczególnie tam gdzie trudnodostępne bym zakładał. Kiedyś gadałem z kumplem, który opowiadał, że on zawsze zawias robił co rok (20 tys km), bo w e38 dłużej nie wytrzymuje i brał najtańsze chińczyki bo i tak za chwilę wymiana. Ofkors kładę lema i niektóre części mam od początku kiedy auto kupiłem, czyli pewnie z 60 tyś będzie. Jedyne co diagnosta często zaleca wymieniać to gumy stabilizatora przedniego ale uważam że mu się wydaje bo po demontażu zawsze były dobre.

PostNapisane: 30 października 2014, 15:19 
Forumowicz

Moje BMW: E32 730
Kod silnika: m30b30
Moim zdaniem to głupota tak co rok zmieniać i zakładać byle gowno. Kto oszczędza ten dwa razy traci. Co innego zamiennik w Polsce a co innego kupiony w de. Co do gum na stabilizatorze to mogą wyglądać ok ale być za miekkie

PostNapisane: 30 października 2014, 15:53 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
ADi-82 napisał(a):
Pisałem już o tym... całość należy do ZF - Lemforder, Sachs, Boge... tylko że Boge nie jest popularne w Polsce ale za to w innych krajach nie jest popularny Sachs...

x2 a od siebie dodam że do zf należy jeszcze STABILUS

PostNapisane: 30 października 2014, 16:09 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Tool napisał(a):
Moim zdaniem to głupota tak co rok zmieniać i zakładać byle gowno. Kto oszczędza ten dwa razy traci. Co innego zamiennik w Polsce a co innego kupiony w de. Co do gum na stabilizatorze to mogą wyglądać ok ale być za miekkie

On myślał, że i tak co rok trzeba zrobić, więc po co przepłacać :P Gumy stabilizatora kupowałem febi, miały zeszlifowane logo :P Kiedyś diagnosta po miesiącu od montażu zalecił mi zmianę. Miałem taką akcję ze 3 razy, po prostu się nie znają. A jak tuleje wahaczy wybite to mówią, że wszystko ok... W e36 tak mi doradzili wymianę sworzni przy kołach. Były dobre tylko diagnosta się nie zna. W ogóle ciężko o kogoś kompetentnego.

PostNapisane: 30 października 2014, 16:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
dziabi3, ile rodzajów części tam robią? Bo chyba nie wszystkie Lemfordera?

Prawda jest taka, że każda marka oferująca części do zawieszeń, czy to FEBI, Lemforder, Sachs, Meyle, Delphi, TRW, MOOG i inni mają po kilku-kilkunastu dostawców części. Część z nich kupuje u chińskich dostawców z wątpliwą jakością i trwałością. Część nakłada duży nacisk na kontrolę jakości i wybiera tylko sprawdzonych dostawców. Jest bardzo duża szansa, że w pudełkach Delphi, TRW, czy FEBI znajdzie się ta sama część różniąca się pudełkiem (nie mówiąc już o innych tanich markach, które są na rynku).
Faktem jest, że nawet, jak ktoś trafi na jedną wadliwą gumkę, nie oznacza to, że cała reszta oferty jest tak samo zła. Każdemu zdarzają się błędy o wtopy, szczególnie, jeśli ma się zbyt wielu dostawców.
Aktualnie nikt nie produkuje wszystkich części z oferty samodzielnie.

Jednakże, Lemforder faktycznie produkuje części na pierwszy montaż i przez to można im bardziej zaufać. W pudełkach FEBI również można znaleźć wiele części OE z usuniętymi oznaczeniami.
Można stwierdzić, że aby kupić dobrą część trzeba je wszystkie obejrzeć, albo będzie to loteria.

Osobiście ufam w jakość Lemfordera, FEBI, Meyle HD i te marki wybieram najczęściej.

PostNapisane: 30 października 2014, 22:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Dodam że kiedyś pracowałem w firmie która wyrabiała elementy stalowo gumowe i powiem że jak się :
- zastosuje nie pordzewiałem tuleje
- tuleje zostaną zagruntowane specjalnym podkładem
- wygrzeje się tuleje
- użyje się dobrej gumy z właściwa ilością kauczuku
- guma nie pochodzi z ścinek tylko z pierwszego walcowania
- nie leje się za dużo mleczka na lepsze odklejanie się gumy od formy

To taki element będzie 3 razy trwalszy niż fabryczny, jest to potwierdzony fakt.
Firmie w której pracowałem nie podobało się że elementy wytrzymują 3 razy dłużej niż ori dlatego świadomie obniżyli jakość.

Pawel!

Dokładnie ta jak mówisz , po prostu taki gostek bierze świeżą gumę a nie resztki z poprzedniego wygrzewa które są delikatni już zwulkanizowane, używa długo wygrzewanych elementów i nie wali talku jak głupi. Wtedy takie element wytrzymuje długo.

Z tego co mówił mi wujek to robili tam tuleje wszelkiej maści do zawieszenia i chyba łącznik wału napędowego.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1