BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 08:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Opony Zimowe - Co polecacie ?
PostNapisane: 24 października 2014, 10:17 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja od 2 dni mam nowe Goodyear UG8. Wrażenia bardzo pozytywne, polatałem po zakrętach i trzymają się nadzwyczaj dobrze (mimo, że sporo węższe niż letnie). Jednak duży balon bardzo pozytywnie wpływa na komfort jazdy po naszych dziurach...

Co do zmiany to ja jestem zdania, że na Wszystkich Świętych muszą być już zimówki założone. Mrozy już są odpowiednie (dziś mam -4) a śnieg pojawi się z dnia na dzień. Ja zawsze zakładam trochę wcześniej żeby nie stać w kolejkach do gumiarza. Dwa lata temu tak miałem, że pogoda była spoko a nagle temp spadła i spadło sporo śniegu. Popiliśmy sobie trochę i żona musiała wracać. Pod małą górkę z trakcją nie mogła ruszyć, bez trakcji zrobiła małego drifta i wszyscy wytrzeźwieli momentalnie. ;)

Wychodzę z założenia, że moje zimówki i tak zużywają się dużo mniej niż letnie więc 2-3 tygodnie dłużej na aucie to w sumie pozytyw.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 października 2014, 13:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
no komfort na ug8 i ug9 mowia wszyscy ze elegancko. tez takie pierwsze wrazenie mialem cichutko i komfortowo. continentale letnie stare 205 55 16 to kamyki na kolach. komfort jak na drewnianych. za 5 dni napisze jak jezdza ug9, alpin 5 w porownaniu do ug8.

PostNapisane: 24 października 2014, 13:42 
Pierwsze kroki

Mam kpl opon 225/50/17 czy wejdą mi do e46 sedan m pakiet (letnie mam przód 225/40r18 i tył 255/35r18), wiem że powinny być 225/45/17 ale mam jakie mam. Dodam że na obecnych kołach jeździ się bardzo dobrze, nie nosi w koleinach nie pływa itd, trochę czuć drogę ale tak ma być.Jeździł ktoś na takich oponach?

PostNapisane: 25 października 2014, 12:38 
Forumowicz

Nokian WR A3 205/50 R17 made in Putinland założone.
Nie było żadnych problemów z wyważaniem.

PostNapisane: 25 października 2014, 20:04 
Przyjaciel forum

Putinland, to teraz nie wlewaj Totala tylko... :luka:

PostNapisane: 29 października 2014, 12:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57
Opony zimowe tylko bieżnikowane, kupione nowe. Ja od 4 lat użytkuje 6 kompletów na różnych autach i są rewelacyjne i nie do zajechanie. Jeśli nie próbowałeś nowych opon bieżnikowanych to sprawdz a nigdy nie kupisz innych...

PostNapisane: 29 października 2014, 13:25 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Chyba jedyną ich zaletą jest cena. Do szybszego auta bym nie kupił, do wolniejszego w sumie też.

PostNapisane: 29 października 2014, 16:03 
Przyjaciel forum

ja bym wolal dayton 510 i barum polaris 3 czy uniroyal ms66 do starocia kupic niz nalewane, a do szybkiego juz przynajmniej ms77 uniroyala albo nokiany wr, czy stare dnlopy 3d/ goodyeary 7+

PostNapisane: 1 listopada 2014, 14:25 
Forumowicz

Kod silnika: m57D30
Naczytałem się tych testów, aż mnie głowa rozbolała. Nokian już nie to bo made in putinland i wiele osób to potwierdza.
Zastanawiałem się nad semperitem speed grip 2 ale jak poczytałem, że to się ślizga na mokrym to mi się odechciało. Tak samo jak w przypadku continentala, z którego komuś zaczęły wypadać klocki. W grę wchodziło też pirelli sottozero serie 2. Asymetryk, ale jakimś dziwnym trafem wszyscy producenci topowych opon poszli w kierunkowe.
Już miałem olać te całe premium i kupić sava eskimo hp, pojechałem do wulkanizatora zamówić i znów mi się odechciało.
Zamówił takie klientowi i nie dało się tego wyważyć, poszły do reklamacji. Im więcej wiedzy tym gorzej :)

Pewnie wszystko zależy z jakiej fabryki to wyjechało, ale pozostawia pewien niesmak niestety.

Wczoraj właśnie zamówiłem Alpin 5 zobaczymy co to będzie jak przyjedzie.
Największy jednak minus tej opony to cena, ale mam nadzieję że będzie adekwatna co do możliwości :)

PostNapisane: 1 listopada 2014, 17:18 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
terry99 napisał(a):
Opony zimowe tylko bieżnikowane, kupione nowe. Ja od 4 lat użytkuje 6 kompletów na różnych autach i są rewelacyjne i nie do zajechanie. Jeśli nie próbowałeś nowych opon bieżnikowanych to sprawdz a nigdy nie kupisz innych...

Na wszystkich swoich autach w okresie zimowym, korzystam z opon bieżnikowanych .
w seii 1 i 3 te:
http://www.markgum.com.pl/pl/katalog/opona-20555-r16-markgum-mhk4.html?search=product&group
W wzorowane na Nokian Hakkapeliitta
Obrazek

Na suchym ,czystym asfalcie , głośne ,przy gwałtownej ostrej jeździe w takich warunkach zazwyczaj gdy ciepło powiedzmy +5 auto traci trakcje , pływa na zakrętach .
Guma robi się miękka . Na kopnym śniegu , na nie odśnieżonej drodze ,na oblodzonych odcinkach częściowo pokrytych śniegiem , na podjazdach , zjazdach zaśnieżonych .
Opona , bieżnik nie do zastąpienia . Jeżdżę w góry ( dużo sportu zimowego) nigdy mnie nie zawiodły . Inni stali , na poboczu mieląc w miejscu , ja szedłem pod góre bez trudu .
W 535d na zimę zakładam
http://www.markgum.com.pl/pl/katalog/opony-bieznikowane-zimowe/opony-zimowe-do-samochodow-dostawczych/colway-c-ice-star/?dm=full
Wzorowane na Michelin Latitude X-Ice North

Obrazek

Wrażenia ... jestem mega zadowolony .

Mam świadomość że hasło "OPONA BIEŻNIKOWANA" , wywołuje w wielu z was dreszcz emocji, niesmak itp.
Czasy kiepskich bieżnikowanych opon z czasów socjalizmu dawno przeminęły.
Od kiedy spróbowałem bieżnikowanych na zimę nigdy nie założę innych do swojego auta.
Uzbroiłem na zimę ,w opony " nalewajki" rodzinę , znajomych , przyjaciół . Wszyscy powiedzieli by to samo co ja " naprawdę warto"
Polecam .

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 1 listopada 2014, 18:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 2fab 4you
Kod silnika: M57 ruleZ
Garaż: E36 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144075
roger to chyba rodzinna firma bo reklamą powiało :hyhy:
ja polecam opony z kostką, jeżeli ma być na śnieg...
a co do firmy to chyba nie istotne byle były świeże, w zimie i tak jeździmy do 120km/h
fakt wole nowe nalewki niż 5letnie miszeliny

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 75&start=0

PostNapisane: 1 listopada 2014, 18:06 
Przyjaciel forum

michelin x-ice super oponki. mialem oryginalne RSi jak na fotce wyzej. super opony ale nie na asfalt, indeks predkosci maja do 160 chyba, bardzo dziwnie sie rusza. wzmocnione sa xl, to na snieg i lod. ogolnie polecam. 10 lat wytrzymują nawet! :kwasny: do konca są miekkie. jak ktos mowi ze tyle nie bedzie jezdzil to jest w bledzie. bo opona naprawde do konca jest w pelni sprawna. a teraz załozylem to, czyli micheliny z dozywotnią gwarancją. lepiej odprowadzaja wode lepiej hamuja na wodzie i sniegu, mają twardszy bieznik zeby tez dobrze hamowaly na suchym (przy skrecaniu, zmiana kierunku jazdy hamowaniu napinaja sie te nacinane klocki od srodka do zenatrz. prowadzenie precyzja kierowania jest lepsze na michelin. jakosc wykonania jak widac michelin miazdzy stad ta ich cena (ale jezeli jest swieza dostawa michelinow to da sie dorwac taniej niz ts850), naprawde to tansze odrobinke opony niz continentale przy rozmiarze 16 mozna wyrwac taniej o 100zl niz continentale ts850. w rozmiarze 16 cali do e46 bedą hiszpanskie. letnie tez mam hiszpanskie.

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 1 listopada 2014, 18:35 przez pawelos666, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 1 listopada 2014, 18:24 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M54B22
Cytuj:
Na wszystkich swoich autach w okresie zimowym, korzystam z opon bieżnikowanych

Na oponach bieżnikowanych zimowych MARKGUM jezdziłem od 1999 roku jak weszły na rynek.Pierwsze lata model MK770 potem MK790
http://www.markgum.com.pl/pl/katalog/op ... stawczych/
Jezdziłem na nich 12 sezonów,co roku nowy komplet,(robiłem na sezon 23-28 tys km) wtedy cena była od 270 do 400zł za komplet,to była mega taniocha,cała zima przejezdzona za grosze :super:
Teraz mam Dunlop SP WinterSport 3D z racji że MARKGUM nie ma bieżników w rozmiarze 205/65/15 i kilometrów robię sporo mniej.

PostNapisane: 1 listopada 2014, 18:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Silnik M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105058
No powiedzcie mi z tymi nalewkami jak waga ich?
Ciezsze sa?Glosne mega?
nic nie odpada?
Krzysiek przy +5 co sie dzieje?

PostNapisane: 1 listopada 2014, 19:03 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
HansiO napisał(a):
roger to chyba rodzinna firma bo reklamą powiało :hyhy:

Naturalnie :ok:
Inaczej nie robił bym reklamy :zabawa: :zabawa:

Tak na serio , jeśli wypowiadam się na jakiś temat i daję przykład to w oparciu o jakieś swoje doświadczenie .
Pisałem o tym na czym sam smigam . Nic więcej.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 1 listopada 2014, 19:10 
Częsty bywalec

No powiedzcie mi z tymi nalewkami jak waga ich?
Ciezsze sa?Glosne mega?
nic nie odpada?
Krzysiek przy +5 co sie dzieje?

PostNapisane: 1 listopada 2014, 19:53 
Przyjaciel forum

to dobre opony na trudne warunki ale czasem bywa slisko i łupią glosne sa i malo komfortowe, gwarancja rok?

PostNapisane: 1 listopada 2014, 20:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
ostatnio mnie teść przewiózł na tych oponach, było mokro, jechalismy około 100 km/h i wyskoczył nam dość spory pies. hamowanie pozostawia wiele do życzenia mówiąc lagodnie. O hałasie nawet nie wspomne bo wyją jak szalone. Na śniegu będą sobie radzić dobrze ale w większości przypadków jeździ się zimą po odśnieżonej mokrej drodze. Ja tam bym tego nie kupił, oszczedzanie na swoim bezpieczeństwie jest głupotą, szczególnie do mocnych tylno napędowych samochodów, nie wiem jak kogoś nie stać na utrzymanie BMW po diabła było się porywać z motyką na słońce. Potem się ludzie dziwią że na rynku wtórnym są same ulepy albo że ciągle słychać o wypadkach z udziałem BMW. Czytam forum i sie czuje jak na forum poloneza. Ale to już taka nasza mentalność, walnąć "bryke" żeby był znaczek a reszta to szczegół

PostNapisane: 2 listopada 2014, 11:00 
Częsty bywalec

Czyli szrot jednym slowem ,Roger pisla ze przy dodatniej temp plywaja :szok:

PostNapisane: 2 listopada 2014, 11:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
niektórzy to mają jakąś zajawke z tymi oponami, Conti nie bo ktoś coś powiedział że coś tam z czymś tam, najtańsze nie bo cos tam i nalewki też sie nie nadają :D jak już ktoś chce koniecznie zaoszczędzić (teoretycznie, im tańsze tym się w większości przypadków szybciej kończą) to brać cokolwiek co jest markowe, a nie patrzec na chińskie czy nalewki, do Tico może bym i założył a nie do BMW. Gdzieś czytałem pozytywnie o Kleberach krisalp, sam nie miałem doczynienia ale jakbym miał brac nalewki to wole kupić np te klebery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1