BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Opony Zimowe - Co polecacie ?
PostNapisane: 5 listopada 2014, 10:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
dokladnie jak sie juz zacznie slizgac na lodzie i mokrym to przez snieg przy przednim napedzie jeszcze da sie jezdzic. dobre są własnie jesli chodzi o suchy asfalt i snieg wyjatkowo dobre prawie do konca. ale jak nowe to z 2-3 lata jest ok. pakuja to przeciez w aso skody razem z ms77 i contim ts850. jak popada to na asfalcie trzeba uwazac z hamowaniem ostrym. jak moze ktoś pokazac ten test opon z AŚ ze zuzyciem michelin i continental, to bardzo poproszę. w zeszlym roku widzialem testy michelin alpin 4 i continental ts850. to bajki byly w tescie kolo 27 tys km continental i 40 tys michelin. opony badane na przednionapedowym golfie ktory jak wiadomo mieli kolami z przodu na darmo. ja w tym roku na dwoch autach zalozylem ts850 i michelin alpin 5 i bedzie wielki test bez auto swiata. a w starszym gracie mam polaris3 i szczerze mowiac przy 850kg wagi auta nie chce innych po 100zl opona z oponeo w lato 155 70 13 75T. nie chcialem juz nawet kupowac ms66 czy snowtrackow 3 czy tez dokladac do euro frosta 5, bo taniej sie nie kupi do jakiegos golfa, corsy czy fiesty

Ostatnio edytowano 5 listopada 2014, 10:38 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 listopada 2014, 10:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
wrzuce skan za jakiś czas

PostNapisane: 5 listopada 2014, 10:43 
Przyjaciel forum

opony michelin sa dobrze wykonane itd ale trzeba dobrze dobrac do auta. bo mozna sobie ladnie przeplacic podam przyklada najlepsze opony wg niektorych PSS michelin kontra CSC5, jak widac supser sportowe micheliny na wodzie nie jadą za dobrze, bo nie są do tego stworzone. wystarcza kupić PS3 lub PRIMACY 3 (one są na wodę i wystarczają takie opony do mniej mocnych aut)

PostNapisane: 5 listopada 2014, 10:50 
Częsty bywalec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

niestety w teście były Micheliny A4 a nie 5. No ale trudno

PostNapisane: 5 listopada 2014, 11:27 
Przyjaciel forum

fajny test ale przy tym rozmiarze kierunkowa opona to troche pomylka. nie dziwię sie że dunlop wygral z kierunkowymi dobrej firmy, gdyby tam byly ts850p to byloby pozamiatane. gdybym mial felge 17 18 bralbym 4d dunlopa jako budzet lub ts850p jako w klasie premium, w koncowym rozrachunku raczej dunlopa 4d. kierunkowe nokiany i conti naprawde nie wiem co tam robią. tam powinny byc ts850p, dunlop 4d, goodyear perfomance itd

PostNapisane: 5 listopada 2014, 11:32 
Częsty bywalec

no właśnie, troche szkoda że nie ma 850P i Alpin5. Ale generalnie sporo ludzi kupuje mniejsze rozmiary więc można o TS 850 poczytać. Tak czy siak czołówka prawie zawsze ta sama, dziadostwo jak zawsze na końcu. W sumie nie wiadomo czy wogóle zima będzie bo na razie ma byc cały czas ciepło w listopadze :zdziwko: po za tym tak czy inaczej jak ktoś kupi opone klasy premium to będzie zadowolony i ona da rade, nie jeździmy bolidami po torze żeby kminić czy wybrać to czy tamto. Kapce z wyższej półki sprawdzają się obecnie we wszystkich kategoriach. A im tańsze tym się szybciej zużywają więc to żadna oszczędność. Ale i tak znajdą się osobniki co kupili BMW żeby robić szał pod okolicznymi baletami w cenie takiej że dobre opony kosztują tyle co auto wiec w sumie to sie nie ma co dziwić. ....jak mawia mój kolega - "życie" ;)

Ostatnio edytowano 5 listopada 2014, 11:37 przez davidoff, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 listopada 2014, 11:36 
Przyjaciel forum

wrzucam jeszcze taki test mądrze opisane:
http://www.sklepopon.com/aktualnosci-au ... 6--77.html

PostNapisane: 5 listopada 2014, 13:32 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
pawelos666 napisał(a):
fajny test ale przy tym rozmiarze kierunkowa opona to troche pomylka. nie dziwię sie że dunlop wygral z kierunkowymi dobrej firmy, gdyby tam byly ts850p to byloby pozamiatane. gdybym mial felge 17 18 bralbym 4d dunlopa jako budzet lub ts850p jako w klasie premium, w koncowym rozrachunku raczej dunlopa 4d. kierunkowe nokiany i conti naprawde nie wiem co tam robią. tam powinny byc ts850p, dunlop 4d, goodyear perfomance itd

przecież ten dunlop to opona kierunkowa ?
http://www.dunlop.eu/dunlop_plpl/tires/passenger/sp-winter-sport-4d/index.jsp?from=browse

kumho jest w tym teście tylko asymetryczne. Większość producentów opon w tym roku poszło w kierunkową rzeźbę bieżnika.
Pirelli sottozero 3 też jest kierunkowe a sottozero 2 było asymetryczne, przypadek? :)

PostNapisane: 5 listopada 2014, 13:50 
Częsty bywalec

ja kierunkowych bym drugi raz nie kupił odkąd mam TS830P. trzymanie w zakretach na suchymi i mokrym rewelacyjne. Hałas zdecydowanie mniejszy. Ogólnie duzo lepsza opona do dynamicznej jazdy od kierunkowej

PostNapisane: 5 listopada 2014, 14:08 
Przyjaciel forum

jak masz dobra kierunkową to nie ma zadnego problemu z dynamiczna jazdą. powiedzmy że 4d to kierunkowa ale do limuzyn, chodzilo mi o jodelke do kompaktu lub biezniki jak w asymetrycznych do wiekszych aut, gdzie opona jest w tym tylko lepsza że lepiej trzyma większe auto i lepiej je wyhamuje. a jodelki by utrzymać w zakrecie na sniegu lodzie itd. ruskie latają na dunlopach 4d beemkami przy wiekszych felgach 3d i 4d ma sens, w takich autach jest inna masa na kolo. w ciezkim aucie na duzej feldze opona kierunkowa była by nie na miejscu i zuzywala by sie szybciej

https://www.youtube.com/watch?v=pD179KqjI_U 3d wiekszego problemu nie ma w M3 e92

https://www.youtube.com/watch?v=hF_mx3ybHzk a tu 4d

tak to lata
https://www.youtube.com/watch?v=t7_IL_Jzom8

ale przy feldze 16" taka opona nigdy nie bedzie dobra tak jak np ts850, na deszczu bedzie duzo gorzej

PostNapisane: 5 listopada 2014, 14:51 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
W tym teście Nokiany mają dobrą lokatę a zawsze mi się kiepsko kojarzyły. Jak to jest?

PostNapisane: 5 listopada 2014, 14:58 
Przyjaciel forum

kierunkowe nokiany wr d3 do 17cali do 2 ton to pomylka jak juz to wr a3 to tak lepsze są trakcja boczna lepsza. ale na wodzie w zakrecie juz nie koniecznie. lepiej hamuje na suchym kosztem gorszego odprowadzania wody. tylko o to chodzi. ma wiekszy kontakt z nawierzchnia lepiej trzyma w zakretach. na kazda polowke opony dzialaja inne sily przy wielowahaczowym zawieszeniu. asymetryk się wolniej sie zuzywa przy bmw, mercedesie. ale jak zalozy sie do malego kolka w lekkim aucie to jest gorzej na mokrym i auto łatwiej wpada w poslizg na wodzie dlatego wiekszosc opon asymetrycznych np ts850p nie jest do kol 16 cali

Ostatnio edytowano 5 listopada 2014, 15:19 przez pawelos666, łącznie edytowano 5 razy

PostNapisane: 5 listopada 2014, 15:03 
Częsty bywalec

miałem letnie nokiany i były ok, zimowe są wśród znajomych i bardzo chwalą. Także albo miałeś kontakt albo nie mialeś, to że źle sie komuś kojarzą nie znaczy że są złe. jak zaczniemy jeszcze wchodzić w fazy typu te lepiej wziąć bo mi się dobrze kojarzą a te są chyba nie dobre mi sie nie kojarzą to sie okaże że na rynku nie ma wcale opon które warto kupić :zdziwko: nokiany to markowe kapcie sto razy lepsze od marek typu fulda, kleber, barum kumho, firestone itp itd, minimalnie gorsze od wg mnie najlepszej trójki czyli Conti Goodyera i Michelin. Tyle.

PostNapisane: 5 listopada 2014, 15:14 
Przyjaciel forum

o dunlopach zapomniales jeszcze napisac ;)

PostNapisane: 5 listopada 2014, 20:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: 335i
Garaż: ex: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 51&start=0
Ja przejeździłem pare zim na Nokianach WR G2 i byłem zadowolony z tych opon , dawały radę w e90 325i :ok: Z tym że kupiłem komplet nowych. Do obecnego auta dostałem Dunlopy 3D z 2010 roku , myślicie że będą jeszcze dawały radę przy prawie 300 konnym aucie ?

PostNapisane: 5 listopada 2014, 21:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
kuba_rz napisał(a):
Z tym że kupiłem komplet nowych. Do obecnego auta dostałem Dunlopy 3D z 2010 roku , myślicie że będą jeszcze dawały radę przy prawie 300 konnym aucie ?

Mam takie same w e46 330i. U mnie dają radę, tyle ze u Cb sytuacja jest trochę inna i Nm pewnie dadzą o sobie znać :hyhy:

PostNapisane: 6 listopada 2014, 09:13 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jak mają jeszcze trochę mięsa to czemu nie. 4 lata to nie tragedia dla dobrych opon.

PostNapisane: 6 listopada 2014, 13:29 
Przyjaciel forum

jezdzij jezdzij az do znacznika

PostNapisane: 9 listopada 2014, 09:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
Opony zimowe - co polecacie

BARDZO polecam opony NEXEN WinguardSport
Miałem już dwa komplety i byłem bardzo zadowolony, ale trochę kilometrów się zrobiło na nich..
Cenowo rewelacja

PostNapisane: 9 listopada 2014, 10:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 535d
ppatryk, m.in. w oparciu o twoja opinię przymierzam się do ich zakupu w rozmiarze 225/50/17. ;)

Była 330Cd 287PS

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 603 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1