BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Oszust z Allegro (Gryfino)- Pomożecie ??
PostNapisane: 31 października 2014, 20:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 320Ci :)
binta napisał(a):
Inaczej, on mi napisał, że wysłał paczkę, a po kilku dniach mojego dopraszania się o numer nadania, odpisał, że źle zaadresował paczkę. Oczywiście wtedy też mi nie podał numeru nadania rzekomo źle zaadresowanej przesyłki. Od tego momentu żądałem od niego tylko i wyłącznie zwrotu pieniędzy. Obiecywał, że odda (to był wtorek - środa). Później napisał, że zwróci w piątek. Od piątku znowu kręcił z wysłaniem skanu / dowodu przelewu (jest na mieście, jest w trasie, wyśle jak będzie w domu). W Poniedziałek pieniądze nie pojawiły się na moim koncie (dzisiaj jest Piątek, i nadal ich nie ma), więc wiedziałem, że na 99% zostałem oszukany. Wcześniej jeszcze myślałem, że facet może jest zakręcony, ale skoro cały czas się kontaktuje (pisze, dzwoni), to odda pieniądze.

Jak jeszcze jego konto na allegro było aktywne, widziałem, że oprócz telefonu, który kupiłem, miał wystawioną konsolę PS3 za 520 zł. , jakąś bluzę Adidasa, a także ileś tam sztuk (nie pamiętam ile) drogich (po 300 zł.) perfum. Ktoś kto chce oszukać większą liczbę osób, nie wystawia używanej bluzy, czy konsoli PS3, tylko większą ilość jakiejś promocji (tak jak właśnie te perfumy...). Przynajmniej tak mi się wydaje.

Odnośnie taktyki i nabrania zaufania... wszystkie rozmowy telefoniczne / sms-y, i sporą liczbę maili - odbyliśmy po tym jak już dokonałem zakupu i przelałem pieniądze... Zanim dokonałem zakupu, przez 2 dni wymieniliśmy się w sumie ok. 20 mailami . Na wszystkie odpowiadał praktycznie expresowo (tak jakby korzystał z telefonu, z opcją powiadamiania o przyjściu maila).

Jak czytam co napisałeś to mam wrażenie, że na siłę chciałeś wierzyć temu kolesiowi, że odda, przyśle paczkę itp... prawda jest taka, że zrobienie przelewu przez internet czy telefonem zajmuje 1-2 minuty. Tak samo jak wysłanie sms/mms z numerem nadania. Jak pisali inni - od razu jedź na policje a następny krok to ubezpieczenie z allegro.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 listopada 2014, 09:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
RafalB napisał(a):
binta napisał(a):
Inaczej, on mi napisał, że wysłał paczkę, a po kilku dniach mojego dopraszania się o numer nadania, odpisał, że źle zaadresował paczkę. Oczywiście wtedy też mi nie podał numeru nadania rzekomo źle zaadresowanej przesyłki. Od tego momentu żądałem od niego tylko i wyłącznie zwrotu pieniędzy. Obiecywał, że odda (to był wtorek - środa). Później napisał, że zwróci w piątek. Od piątku znowu kręcił z wysłaniem skanu / dowodu przelewu (jest na mieście, jest w trasie, wyśle jak będzie w domu). W Poniedziałek pieniądze nie pojawiły się na moim koncie (dzisiaj jest Piątek, i nadal ich nie ma), więc wiedziałem, że na 99% zostałem oszukany. Wcześniej jeszcze myślałem, że facet może jest zakręcony, ale skoro cały czas się kontaktuje (pisze, dzwoni), to odda pieniądze.

Jak jeszcze jego konto na allegro było aktywne, widziałem, że oprócz telefonu, który kupiłem, miał wystawioną konsolę PS3 za 520 zł. , jakąś bluzę Adidasa, a także ileś tam sztuk (nie pamiętam ile) drogich (po 300 zł.) perfum. Ktoś kto chce oszukać większą liczbę osób, nie wystawia używanej bluzy, czy konsoli PS3, tylko większą ilość jakiejś promocji (tak jak właśnie te perfumy...). Przynajmniej tak mi się wydaje.

Odnośnie taktyki i nabrania zaufania... wszystkie rozmowy telefoniczne / sms-y, i sporą liczbę maili - odbyliśmy po tym jak już dokonałem zakupu i przelałem pieniądze... Zanim dokonałem zakupu, przez 2 dni wymieniliśmy się w sumie ok. 20 mailami . Na wszystkie odpowiadał praktycznie expresowo (tak jakby korzystał z telefonu, z opcją powiadamiania o przyjściu maila).

Jak czytam co napisałeś to mam wrażenie, że na siłę chciałeś wierzyć temu kolesiowi, że odda, przyśle paczkę itp... prawda jest taka, że zrobienie przelewu przez internet czy telefonem zajmuje 1-2 minuty. Tak samo jak wysłanie sms/mms z numerem nadania. Jak pisali inni - od razu jedź na policje a następny krok to ubezpieczenie z allegro.

A co miałem wg. Ciebie zrobić ?? Kilka minut po zalicytowaniu przeze mnie na aukcji i zrobieniu przelewu... pobiec na Policję i zgłosić to, że coś mi się wydaje, że człowiek zaczyna być jakiś podejrzany ?? Skoro mam z nim cały czas kontakt. Facet do mnie pisze / dzwoni / odpisuje na maile, to nie widzę problemu, by dać mu dzień / dwa na zwrot pieniędzy. Każdy ma jakieś swoje sprawy (dzwonił, że jest w trasie, że jest poza domem, wróci i dokona przelewu) / nie każdy korzysta z internetu w telefonie. Tym bardziej, że przelew przeze mnie był dokonany przez PayU, więc pieniądze od razu na koncie sprzedającego się nie pojawiają. Facet był na Allegro nowy (przynajmniej tak można było wnioskować po jego koncie, pytaniach i na na początku rozmowy - kiedy jeszcze nie podejrzewałem go o nic złego), zaraz po przelewie dzwoniłem do niego, to sam mnie pytał po jakim czasie system PayU księguje pieniądze na jego koncie itd.

Ty jakbyś nie wiedział nic nt. temat, a pieniądze z PayU nie byłyby jeszcze przekierowane na Twoje konto, zwróciłbyś mi kwotę jaką przelałem, a dopiero później czekał aż przyjdzie gotówka z PayU ?? Na pewno nie. Najpierw poczekałbyś aż pójdzie przekierowanie, pieniądze będą zaksięgowane na Twoim koncie, a dopiero później dokonałbyś przelew zwrotny.

Reasumując, "nie piekliłem" się, bo tak jak pisałem wyżej, cały czas miałem kontakt z człowiekiem, nie widziałem problemu w tym, by poczekać od wtorku do piątku (o co prosił), a poza tym - wierzę ludziom. Jak widać nie zawsze na tym dobrze wychodzę, ale nie jestem człowiekiem, który od razu stawiałby cały świat na nogi, skoro nie mam 100% pewności do czegokolwiek.

PostNapisane: 2 listopada 2014, 21:29 
Poszukaj zanim zapytasz

Oszust ujawnił się nie tylko na Allegro, przeniósł się na ebay.pl To jego konto http://www.ebay.pl/usr/stelpl4 . Próbował naciągnąć kupującego na telefon zmieniając w ostatniej chwili formę płatności z PayPal'a na przelew. Wszystko wydawało się podejrzane, kwota 700 zł za Samsunga S4 mini, brak dodatkowych informacji o telefonie, brak dokładnych danych konta na ebay.pl, jedna opinia pozytywna i konto założone w tamtym tygodniu... Wymieniając dość sporą liczbę maili próbował zbudować zaufanie do siebie, nawiązując do "przykrych" sytuacji związanych z wysyłaniem przedmiotów za pobraniem.

Trzeba informować wszystkich o takich sytuacjach, aby nie dawać naciągać się "cwaniakom".
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 listopada 2014, 08:11 
Forumowicz

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Kiedyś też pewien koleś z allegro sprzedał mi telefon za 550zł. Niestety jak się później okazało telefon wysłany do mnie okazał się nieoryginalny mimo, że zdjęcie przedstawiało inny telefon. Po wymienieniu z nim kilkunastu maili stwierdził, że pieniędzy nie odda i, że dobrze zna się na prawie. Stwierdził, że wie, że ani moja postawa ani straszenie mi nie pomoże w odzyskaniu pieniędzy. Zdziwił się jak dostał wezwanie do stawiennictwa w sądzie. Dzięki mnie dostał wyrok rok w zawieszeniu na dwa lata bodajże oraz oczywiście zwrócono mi pieniądze. Co prawda straciłem trochę godzin bo miałem kilkukrotne wezwanie na policję oraz dwukrotnie stawiałem się w sądzie ale radość po skasowaniu cwaniaczka była dużym zadośćuczynieniem za ten stracony czas.
Walcz o swoje, to nic nie kosztuje a chwasta trzeba wyrwać. Jak nie Ciebie to kolejnego oszuka i proceder będzie trwał póki pan mądry nie dostanie wyroku.

PostNapisane: 3 listopada 2014, 10:12 
Przyjaciel forum

wola napisał(a):
Oszust ujawnił się nie tylko na Allegro, przeniósł się na ebay.pl To jego konto http://www.ebay.pl/usr/stelpl4 . Próbował naciągnąć kupującego na telefon zmieniając w ostatniej chwili formę płatności z PayPal'a na przelew. Wszystko wydawało się podejrzane, kwota 700 zł za Samsunga S4 mini, brak dodatkowych informacji o telefonie, brak dokładnych danych konta na ebay.pl, jedna opinia pozytywna i konto założone w tamtym tygodniu... Wymieniając dość sporą liczbę maili próbował zbudować zaufanie do siebie, nawiązując do "przykrych" sytuacji związanych z wysyłaniem przedmiotów za pobraniem.

Trzeba informować wszystkich o takich sytuacjach, aby nie dawać naciągać się "cwaniakom".
Pozdrawiam

To jest ta sama osoba ??

adiwaw, w środę kieruję się na Policję.

PostNapisane: 3 listopada 2014, 15:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Kod silnika: M62B43
binta, napisz do mnie pilnie na pw.

PostNapisane: 3 listopada 2014, 15:56 
Przyjaciel forum

sloneczny40 napisał(a):
binta, napisz do mnie pilnie na pw.

Odpisałem.

EDIT:

Gość z tymi samymi danymi i tym samym numerem konta, sprzedaje właśnie telefon na ebayu !! Jedyne co się zmieniło, to imię i nazwisko. Teraz nie jest Grzegorzem Mistalem, a Arturem Stelmachem.

http://www.ebay.pl/itm/121473962178

Co można z tym zrobić ??!!

PostNapisane: 3 listopada 2014, 16:28 
Przyjaciel forum

A tu wszystkie jego aukcje na ebayu. Nawet Galaxy S3 dziad wystawił. Więc taki model, który ja kupiłem od niego. Tylko, że inny kolor. To na bank ten sam człowiek. Zdjęcia w ten sam deseń.

http://www.ebay.pl/sch/stelpl4/m.html?i ... 7675.l2562

Kurdele !!!! :wsciekly:

PostNapisane: 3 listopada 2014, 20:05 
Forumowicz

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Zbieraj wszystkie te dowody, drukuj, możesz zobaczyć czy ma negatywy z tego tytułu i odezwać się nawet do osób pokrzywdzonych w ten sam sposób. Potem tylko zeznania tam gdzie trzeba

PostNapisane: 3 listopada 2014, 23:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Dokładnie. Udupić matoła na dużą skalę.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 4 listopada 2014, 06:58 
Przyjaciel forum

adiwaw napisał(a):
Zbieraj wszystkie te dowody, drukuj, możesz zobaczyć czy ma negatywy z tego tytułu i odezwać się nawet do osób pokrzywdzonych w ten sam sposób. Potem tylko zeznania tam gdzie trzeba

Zbieram, zbieram. Odezwać się do osób pokrzywdzonych to nie takie łatwe. Nazwy użytkowników na Allegro są teraz podawane w formacie pierwsza i ostatnia litera (ew. cyfra). Nie ma pełnej nazwy, więc nie ma jak do tej osoby napisać. W momencie, gdy kupowałem telefon, widziałem, że przynajmniej jedna osoba kupiła też u niego perfumy za 300 zł. , więc przynajmniej ta jedna osoba, pewnie również została oszukana. Ale nie mam jak z nią złapać kontaktu.

Na ebayu miał wystawione nowe LG 2 po 870 zł. , nowy Galaxy S3 za 650 zł. , jakieś nowe buty Reeboka w większej ilości, po 400 zł. / para, i coś tam jeszcze.

A tutaj rozmowa mailowa od osoby, która dokonała u niego zakupu na ebayu i skontaktowała się ze mną. Od wczoraj konto tego dziada na ebayu już również zablokowane. Zmienił tylko jedną cyfrę (z wilczek 123 na 128) w mailu, a także imię i nazwisko. Reszta danych ta sama. Numeru telefonu nie zdążyliśmy wyciągnąć. Dane są pewnie fikcyjne. Konto w banku również założone podstępem. Rozmawiałem trochę z siostrą, która ma już spory staż w mBanku. Co nieco mi opowiedziała...

wilczek128 <wilczek128@interia.pl>

2 listopada 2014 19:08

Do: sloneczny40@gmail.com

Witam, dziekuje za zakup na mojej aukcji telefonu samsung galaxy s2 podaje daane do przelewu Artur Stelmach ul. Bol. Chrobrego 34/4 74-100 Gryfino alior bank nr konta - 11 2490 0005 0000 4001 0018 5129 prosze o info jak pan zrobi przelew pozdrawiam serdecznie.

Jakub Bednarczyk <sloneczny40@gmail.com>

2 listopada 2014 19:39

Do: wilczek128 <wilczek128@interia.pl>

Witam. Wybieram G2 w kolorze czarnym. Za telefon zapłacę około 10 listopada, proszę mi powiedzieć, czy Pan się na to zgadza.
Pozdrawiam serdecznie
Jakub Bednarczyk

2 listopada 2014 19:55

Do: Jakub Bednarczyk <sloneczny40@gmail.com>

witam, ale napewno pan zaplaci ? jezeli tak to poczekam pozdrawiam.

2 listopada 2014 20:16

Tak Oczywiście . Proszę mi tylko powiedzieć od kiedy jest gwarancja i czy telefon rzeczywiście jest nowy. Powiem szczerze ze kupilem od razu gdy zobaczyłem ofertę w takiej cenie. proszę mi więcej powiedzieć o telefonie.

- sloneczny44

2 listopada 2014 20:42

witam , tak telefon jest nowy z foliami bez simloka z wszystkimi akcesoriami polska dystrybujcja gwarancja jest 0d wrzesnia 2014 do wrzesnia 2016 jest realizowana w kazdym salonie plusa coz wiecej sie bede o nim rozpisywal jest to kombajn multimedialny sam mam takiego i powiem ze jestem bardzo zadowolony wczesniej mialem galaxy s3 i powiem ze lg cieszy mnie bardziej pozdrawiam serdecznie.

2 listopada 2014 21:26

a dlaczego taka cena?

2 listopada 2014 21:57

witam , mam dostep do dobrych markowych telefonow w konkurencyjnych cenach dlatego cena jest atrakcyjna , to kiedy moge spodziewac sie przelewu? pozdrawiam.

2 listopada 2014 23:21

a może ma Pan jakieś inne telefony jeszcze :D

2 listopada 2014 23:22

nie rozumiem? posiadam inne sa wystawione na aukcji

2 listopada 2014 23:25

na ebay czy allegro?

3 listopada 2014 01:42

zapłace PayPalem

3 listopada 2014 13:11

Mógłbym prosić o Pana numer kontaktowy

I tutaj kontakt umarł. Odpisał jeszcze na jednego maila. Zaproponowałem, by kupujący napisał, że prosi jednak przesyłkę za pobraniem. Oto co dostał w odpowiedzi (ktoś się bardzo oburzył).

"witam u mnie w aukcji nie ma opcji wysylki za pobraniem codziennie pan cos innego piszesz mam do czynienia z dzieckiem czy jak? bo nie rozumiem pana postepowania. wczoraj pan pisales ze kolo 10 tego pan zaplaci bo niema pan pieniedzy teraz chce pan za pobraniem wysylke to skad pan wezmie pieniadze na odbior ? cos tu pan krecisz panu sie chyba pomylily role kupujacego ze sprzedajacym to pan kupil u mnie na aukcji i sie pan temu podporzadkowal i zaakceptowal a teraz pan mi stawia jakies swoje warunki kpiny pan se robi."

PostNapisane: 5 listopada 2014, 11:40 
Przyjaciel forum

Sprawa została dzisiaj (05.11.2014) zgłoszona na Policję. O jej toku będę na bieżąco informował.

Tytuł: Re: Oszust z Allegro (Gryfino) - Zgłoszone na Policję
PostNapisane: 5 listopada 2014, 17:19 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
I oby do Ciebie wróciły pieniążki a pan ładny się popsuł :hyhy:

Powodzenia ;) ;)

PostNapisane: 6 listopada 2014, 08:42 
Przyjaciel forum

Szczurek1986 napisał(a):
I oby do Ciebie wróciły pieniążki a pan ładny się popsuł :hyhy:

Powodzenia ;) ;)

Oby, oby, ale czuję, że skończy się umorzeniem (podane przez niego dane będą albo fałszywe, albo przejęte) i zwrotem od Allegro. Oczywiście najważniejsze w tym momencie są dla mnie pieniądze, ale chciałbym żeby złapali też tego człowieka. Nie oszukałby już innych w ten sam sposób

PostNapisane: 6 listopada 2014, 14:49 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
A na jaką sumę zwrotu z allegro możesz liczyć ?

PostNapisane: 6 listopada 2014, 15:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: E92 335D
Kod silnika: M57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=156565
Allegro i tak zwróci a do niego dojdą po numerze konta

PostNapisane: 6 listopada 2014, 15:43 
Przyjaciel forum

Szczurek1986 napisał(a):
A na jaką sumę zwrotu z allegro możesz liczyć ?

Myślę, że na całkowitą na jaką zostałem oszukany. Jakieś 8 lat temu, kwota maksymalna wynosiła 300 zł. , a teraz kwota ta liczona jest na pewno w tysiącach. Kiedyś bodajże widziałem / czytałem coś nt. temat. Jak się nie mylę, była mowa o kwocie do nawet 20 tyś. zł. Nie wiem jak jest dokładnie teraz.

bezel141 - Allegro mi zwróci wtedy jak sprawa zostanie umorzona, a więc złapanie sprawcy nie będzie możliwe. Numer konta na 99% nie jest założony na jego prawdziwe dane, więc po numerze konta raczej do niego nie dojdą. Podając ten numer konta, raz widniał jako Grzegorz Mistal, a na innym portalu jak Andrzej Stelmach (pewnie, gdzie indziej nazywał się jeszcze inaczej). To konto w banku jest "fikcyjne" , założone na fałszywe dane. W bankach można robić takie zwody, że głowa mała.

PostNapisane: 6 listopada 2014, 16:01 
Częsty bywalec

Jesteś w błędzie.

Zgłaszasz do Allegro, idziesz na policję, jak dostaniesz kwitek poczta z policji wysyłasz go do Allegro i dostajesz kase. Jak policja odzyska pieniądze oddajesz je dla Allegro

Do tego policja dochodzi do sprawcy po numerze konta.

Handluje na Allegro, kilka razy sie nadziałem i znam juz tryb ich działania.

PostNapisane: 6 listopada 2014, 16:45 
Przyjaciel forum

bezel141 napisał(a):
Jesteś w błędzie.

Zgłaszasz do Allegro, idziesz na policję, jak dostaniesz kwitek poczta z policji wysyłasz go do Allegro i dostajesz kase. Jak policja odzyska pieniądze oddajesz je dla Allegro

Do tego policja dochodzi do sprawcy po numerze konta.

Handluje na Allegro, kilka razy sie nadziałem i znam juz tryb ich działania.

- Do Allegro zgłoszone
- Na Policję również
- Kwitek - Fakt, Policjant mi coś o tym mówił. Widocznie zmieniło się to od czasów z przed dobrym kilku lat.

Napisz mi w takim razie co innego:

- Skąd Allegro wie, że Policja odzyskała pieniądze ?? Informują ich o tym / o przebiegu sprawy ??
- Jeśli Policja nie odzyska pieniędzy, to co wtedy ?? Ja mam zwrot w ramach "Ochrony kupujących" , ale Allegro zostaje z niczym ??

Policja MOŻE dojść do sprawcy po numerze konta, ale nie musi. Pisałem Ci o tym, że owe konto najprawdopodobniej założone jest na fikcyjne / lub podstępem wykradzione prawdziwe dane. Osoba na którą założone jest konto nawet nic o tym nie wie (moja Siostra pracuje na wyższym stanowisku w mBanku. Uwierz mi, że w bankach nie raz potrafią się dziać cuda - ludzie zakładają konta tak, że nie da się dojść do prawdziwego założyciela - o czym mi opowiadała podając przykłady). W tym przypadku może być np. tak, że Policja po moim zgłoszeniu uda się do człowieka z danych, które mnie oszukały, a on o niczym nie będzie wiedział. Tak miałem ok. 8 lat temu, jak oszust przejął konto innego użytkownika na Allegro, i w krótkim czasie na jego danych oszukał jakąś liczbę osób. Człowieka nie złapano do dzisiaj, a mi Allegro po umorzeniu sprawy przez Policję, i dostarczeniu przeze mnie do nich papierów z tym związanych, zwróciło 300 zł. (oszukano mnie wtedy na 1000 zł.), bo taka była w tamtym czasie najwyższa kwota jaką zwracało Allegro.

PostNapisane: 6 listopada 2014, 17:28 
Częsty bywalec

Policja powiadomi o tym Allegro.

Jeżeli nie odzyskają Allegro jest stratne, na tym polega program ochrony kupujących.

Ty czekasz na kwitek, wysyłasz i masz kase na koncie.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1