BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] HiFi + Blaupunkt XLB300 Dziwne Zachowanie Suba
PostNapisane: 29 października 2014, 22:15 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28TU
..zagadka dla znawców której ja sam do końca nie rozumiem, mianowicie Sub Blaupunkt XLB300, a zatem aktywny, kupilem go nowego, działał ok ale kiedy temperatury spadły dzwięk z niego pojawia się kiedy rozkrece dosc wysoko głośność na radiu, wtedy dopiero gra. Wejscie sygnalu przez kostke hi-input level prosto z kostki przed wzmacniaczem hifi. I teraz zagadka, czy kable sygnałowe sa kiepskie stąd może być taki objaw? Dodam że kiedy się juz po rozkreceniu głośności się włączy i gra sub, działa ok nawet na min głośności, i tak jest do momentu kiedy sie go wył i wł ponownie, wtedy znow cisza i trzeba rozgłośnić zeby zadziałał. Dodam ze sub aktywuje sie zaraz po wlaczeniu radia o czym sygnalizuje dioda na nim. Myslalem ze to jakas jego wada ale dzis wrocil z serwisu i jest ok. Jak myślicie, gdzie może tkwić problem? Kable z sygnałem?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] HiFi + Blaupunkt XLB300 Dziwne Zachowanie Suba
PostNapisane: 30 października 2014, 18:48 
Forumowicz

..A zatem wróciłem z garażu, sprawdziłem wszystkie połączenia - są OK, dalej cisza. Coś mnie tknęło i zmieniłem pozycję suwaka PHASE z 0 na 180, i nagle sub zaczął grać. Hmmm, zatem wył i wł radio kilku krotnie, ucieszony ze to taka głupota była, poskręcałem wszystko do kupy, pochowałem okablowanie pod tapicerkę itp, żeby to miało ręce i nogi. Minęło może z 15 min, włączam radio, i znów cisza, wkurzony idę znów przestawić PHASE na 0, bez zmian, przestawiłem z powrotem na 180, wył i wł radio - gra, myślę ki pies. Tym sposobem PHASE ustawione na 180 i włącza się od razu po włączeniu radia, ale odkryłem też że kiedy radio jest na min, sub nie gra co jakiś czas, wył i wł z powrotem radia powoduje że sub gra. O co chodzi, radio zmienia amplitudę (PHASE) czy jak? Jakie ma w tym przypadku położenie suwaka PHASE, bo na prawdę zgłupiałem..

Tak wygląda panel na subie:
Obrazek

Moje ustawienia:
GAIN: 60%
X-OVER: ok 70-80Hz
Bass Boos: 0dB
PHASE: 180 (teraz, wcześniej było 0 i grało tak jak pisałem wyżej)

..Olać to podłączenie hi-input level, zrobic przez RCA i normalnie sterowanie wł/wył wzmacniacza kablem sterującym?

PostNapisane: 30 października 2014, 19:38 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
AndrzejMT napisał(a):
normalnie sterowanie wł/wył wzmacniacza kablem sterującym?

TAK.
Phase, odwraca fazę o 180st. Nic więcej. Jak masz jednego suba, to ustawienie jest bez znaczenia.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 4 listopada 2014, 08:09 
Forumowicz

..W dniu wczorajszym przetestowałem chyba już wszelakie możliwości podłączenia, dałem osobno REM, podpinałem przez RCA, objaw dalej ten sam, wielka trudność wydobycia dzwięku zaraz po włączeniu radio. Sygnał obecnie mam wzięty z wiązki wąskiej kostki wzmacniacza hifi, sprawdziłem raz jeszcze biegunowość, wszystkie podłączenia - jest OK.. Zauważyłem że gdy sub juz zadziała (rozgrzeje się) - problem jak by mocno maleje.. Nie mam zielonego pojęcia co to może być, jestem wściekły, bo sprzęt nowy, a nie działa jak trzeba..

PostNapisane: 4 listopada 2014, 09:16 
Forumowicz

..Tak teraz grzebie w sieci, i się zastanawiam czy ja w ogole jestem dobrze wpięty po sygnał?
Sygnał do sub Hi-Level input biorę z lewej kostki wzmacniacza hifi:
Wejscie kanału right na sub podpięte pod: Wiązka skręcona Brąz/Pomarańcz (-) - Niebieski/Czarny (+)
Wejscie kanału left na sub podpięte pod: Wiązka skręcona Brąz/Pomarańcz (-) z Żółty/Czarny (+)

Czyli ja obecnie jestem wpięty w kostkę 26 pin, złącza nr 1,2,3,4, zgłupiałem teraz patrząc na ten opis kostek - HELP
Obrazek

PostNapisane: 5 listopada 2014, 21:31 
Forumowicz

..No i po testach :) efekty? zaskakujace, po wpieciu sie w sygnal kostki 12pin, zacisk 5,6,11,12 - grania brak. Zjawił sie osobnik który spojrzał na schemat kostek, subwoofera i kazał mi z zaciskow 1,2,3,4 kostki 26pin wyciagnac sygnal i wpiac jako rca, mowie mu ze tam wlasnie bylem wpiety ale dalem jako sygnal do hi-level input. Mówi ze na schemacie jest symbol zlacza chinch wiec mówie co mi tam, zalutowałem te złacza, wpinam w sub - bez zmian, ale sub zaczyna grac jak podkrece dzwiek ale juz nie tak wysoko jak poprzednio. Tak czy siak czuje sie w tym przypadku bezradnie, przetestowałem juz wszystkie możliwe sposoby, a efekt jest dalej ten sam. Zastanawia mnie tylko czy zostawic teraz ten sygnal ze zlacza 26pin zakonczony chinch czy jak? I dlaczego dioda na sub sygnalizuje gotowość zaraz po wł radia, a dzwiek pojawia sie jak podgłoszę lub wezme na radio bass na max.. HELP

PostNapisane: 5 listopada 2014, 22:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Nie masz tam w Swojej okolicy jakiegoś warsztatu zajmującego się CarAudio ? Byś podjechał aby rzucili Swoim fachowym okiem myślę że koszta Cię nie zeżrą a banan na twarzy się pojawi :P

PostNapisane: 5 listopada 2014, 22:19 
Forumowicz

.. Patrzył dziś, podłączyłem jak mówił, i dalej bez zmian.. Zaraz po montazu gralo 2tyg wszystko ok, wszystko się zaczelo po pierwszym nocnym mrozie jak teraz kojaze..

PostNapisane: 6 listopada 2014, 10:21 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
mroova81 napisał(a):
Phase, odwraca fazę o 180st. Nic więcej. Jak masz jednego suba, to ustawienie jest bez znaczenia.

Na pewno?

AndrzejMT napisał(a):
.. Patrzył dziś, podłączyłem jak mówił, i dalej bez zmian.. Zaraz po montazu gralo 2tyg wszystko ok, wszystko się zaczelo po pierwszym nocnym mrozie jak teraz kojaze..

Może wilgoć zaszkodziła wzmacniaczowi lub głośnikowi
Masz jakiegoś kolegę z subwooferem w aucie, żeby wpiąć się do normalnej instalacji?
Wykluczysz w ten sposób problem ze sprzętem

Patrząc na rozpiskę pinów to wpiąłbym się do kostki 12pin pod piny 7, 8, 9, 10 jako hi-input

Wg WDS subwoofer w systemie Hifi jest wpięty do kostki 26pin na piny 10,11, 12, 13. Czyli razem z tylnymi tweeterami

PostNapisane: 6 listopada 2014, 10:51 
Forumowicz

..Zobaczcie jak wpina się np. firma BAVSound która specjalizuje się w BMW: http://youtu.be/ds25ZTMGqsA?t=2m46s
..Wpinają się w kostkę 26pin w piny 1,2,3,4..

PostNapisane: 6 listopada 2014, 11:32 
Specjalista

Piny 1-4 oraz 14-17 to wejście wzmacniacza Hifi
Czyli sygnał prosto z tunera radiowego/radia z przodu

Osobiście wpiąłbym się do styków subwoofera/tweeterów tylnych

PostNapisane: 6 listopada 2014, 12:40 
Forumowicz

cursor napisał(a):

..Czyli mam podpięte prawidłowo, bo skoro prosto z Radio to jest to sygnał hi-level który dałem na wejście na wzmacniaczy hi-level input..

PostNapisane: 6 listopada 2014, 16:06 
Forumowicz

..Dobra zrobilem test wszystkich pinow jako sygnal do wejscia hi-level na sub, gra na kazdym ale dzwiek pojawia sie tak samo kiedy zwieksze glosnosc lub bass na radiu na max, wczoraj musialem zle cos wpiac, ale dzis konkretnie podpinalem kazdy pin, i co teraz myslicie? Magia?

PostNapisane: 6 listopada 2014, 18:22 
Specjalista

AndrzejMT napisał(a):
cursor napisał(a):

..Czyli mam podpięte prawidłowo, bo skoro prosto z Radio to jest to sygnał hi-level który dałem na wejście na wzmacniaczy hi-level input..

Niekoniecznie. Sygnał nie musi być wysokiego poziomu.

Nie wiem jak w przypadku Hifi, ale w DSP po "wykryciu" wzmacniacza, radio przełącza się na stały poziom sygnału na wyjściu.
W tym przypadku może być to ograniczone do pewnego poziomu, żeby nie przesterować wejścia.

Spróbuj tylko z jednego kanału pobrać sygnał jak to się zachowa

PostNapisane: 6 listopada 2014, 19:30 
Forumowicz

..Jak stały? Kiedy podgłaszam volume również? Teraz z kostki 26pin dalem sygnał 1-2-3-4 przez chincz do sub. A moze dać tu konwerter na test czy bedzie dzwiek z suba startował od razu? Tak sie nadal zastanawiam nad kablami którymi leci sygnał do sub, ale cholera nie sadze zeby mialy az taka strate na starcie..

PostNapisane: 7 listopada 2014, 07:59 
Forumowicz

..Z nowych faktów:

..Napisałem mail do BAVSOND (firm która specjalizuje się w nagłośnieniach BMW) z zapytaniem gdzie się wpiąć po sygnał hi-level, odpisali:

Cytuj:
Jason S. (BAVSOUND)
Nov 06 10:19 AM

Yep, use 1,2,3,4 on 26 pin connector.

Best,

Jason S. | BAVSOUND
Audio Solutions for Your BMW

web: http://www.bavsound.com
phone: 404-381-1800

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1