..::CZARNY::.., chyba się nie zrozumieliśmy i chyba się nie zrozumiemy w tej kwestii.
..::CZARNY::.. napisał(a):
efficent dynamics w bmw, bluemotion w VW, bluetec w mietku etc. etc. etc.
przecież to zwykłe doładowywacze akumulatorów, co w tym niezwykłego. oszczędność jest taką, ża alternator nie musi cały czas pracować bo chwilowo podczas hamowania prąd jest dostarczany z kół. to raczej nie jest zbytnio odkrywcze i poza tym nie jest żadną nowinką techniczną.
..::CZARNY::.. napisał(a):
japończycy nie marnowali by jakichś 20 czy nawet więcej lat na rozwój technologii hybrydowej
jak się robi takie samochody jak się robi to trzeba czymś nadganiać. to taki chłyt maketingowy.
dlaczego się nie zrozumieliśmy, dlatego iż było podliczone, że prawdziwymi trucicielami matki natury i zjadaczami jej dobrodziejst są przestarzałe fabryki. nie mamy się przecież o co spierać przytoczyłem tylko to co kiedyś obejrzałem w tv na discovery lub przeczytałem, nie pamiętam bo to było naprawdę dawno. kolego Czarny nie wal głową w mur, znam normy emisji spalin ale chciałem tylko nadmienić, że to nie auta są wrogiem natury. dlatego też ciągłe podnoszenie wymagań co do czystości spalin. jak by jeszcze zmodernizować fabryki (co już się dzieje w cywilizowanym świecie, patrz zakładanie katalizatorów/filtrów na kominach) to było by naprawdę cacy. to że ropa się kończy no przykra sprawa, że dla naszych dzieci jej zabraknie ale pamiętajmy, że coś się kończy, a coś się zaczyna. nigdy nie wiemy czy to coś będzie lepsze czy gorsze. dlatego też bmw pracuje już od dawna nad wykorzystaniem wodoru do zasilania aut.
kolejną znaną opinią jest, że nic nie stoi na przeszkodzie aby skończyć z z silnikami spalinowymi tylko problemem są magnaci od ropy i to oni blokują zastosowanie innych źródeł zasilania.
aha wracając do toyoty np prius przeceiż też w nią się leje paliwa ropopochodne, a jak już zrobią auto na prąd to będzie ładowane z elektrowni zasilanej węglem, reakcją jądrową w najlepszym przypadku siłą wiatru i w najgorszym przypadku elektrowniami wodnymi i gdzie tu ta ekologia.