Ja tu trochę namącę. W OBC jest możliwość zmiany przelicznika przyjmowanego do obliczania wyświetlanego przez to OBC średniego spalania. Także samemu sobie można z siebie robić się w balona. Przy kasowaniu ustawień OBC i przywróceniu tym samym do ustawień oryginalnych, komputerek ten przyjmuje najmniejszą liczbę przez którą mnoży i wychodzi średnie spalanie małe. Gdy nie pasuje to użytkownikowi, to zwiększa tą liczbę i średnie wskazywane może być bliższe rzeczywistemu, albo większe i to może zapewnić dojazd bo OBC będzie pokazywał mniejszą możliwą ilość km do zrobienia.
Samo to czy pompa jest w rzeczywistości zupełnie sprawna jest trudne do określenia jedynie przez sprawdzenie ciśnienia na listwie. Oprócz ciśnienia jest przecież też wydajność bez dużych zmian tego ciśnienia, a tego wielu nie bierze pod uwagę. Już w tym temacie się delikatnie z kimś na forum "ściąłem" i nie chce mi się do tego wracać.
Dla wielu "wytrawnych mechaników" w dalszym ciągu wystarczy zmierzyć ciśnienie i to im wystarcza

.
Bardzo trudno jest jednoznacznie na podstawie sprawdzenia ciśnienia, określić czy faktycznie pompa jest OK. Takie sprawdzenie jedynie dopuszcza ją do "ruchu". Co natomiast ona potrafi przy dużym zapotrzebowaniu na benzynę, która powinna być wtedy dostarczana ciągle pod ciśnieniem tych 3,5 atm. to się można przekonać samemu dopiero wkładając inną i tu właśnie można tą kasę stracić bez rezultatu. Takie mamy autka, trochę kosztują.
VADIM-małe czasy wtrysków mogą też świadczyć o tym, że pompa jest w bardzo dobrym stanie bo podaje dobre ciśnienie bo

benzyna jest dobrze rozpylona i dobrze spalana...i co?

. W moim gdy jest ok. 2,1ms(inpa) to jestem zadowolony. Tylko wtedy silnik jest mocno nagrzany, zupełnie wszystkie odbiorniki elektryczne wyłączone i w przerwach pracy wisko

.
Trudno będzie Ci znaleźć porównanie, bo musiałbyś znaleźć samochód z takim samym silnikiem, ustawić oba obok siebie(ta sama benzyna, temp. otoczenia, ciśnienie itd, filtry powietrza) i badać równolegle.
No i nabazgroliłem i nic z tego nie wynika, a tak dla jaj to w moim była już mikro dziurka w wężyku-przewodzie od pompy do pokrywy zbiornika i pompa zmiennie jęczała. Teraz wyje

równomiernie

-o godz. 24 wylazłem z garażu.
Chcesz-kup na próbę Vemo-wydajność i ciśnienie gwarantowane, ale ten dźwięk

-jak gumówka 2KW.
Inpa kasuje dobrze adaptację, tylko musisz kasować wszystkie. W moim wystarczy jeden przycisk

-ms 42.0.
Klemami raczej nie kasuj. Ja robiłem te czary w moim i to nic nie dawało. Prędzej odłączenie aku na przynajmmniej 10godz.