BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 10:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] trzesie autem, pojazd po kolizji bez intercoolera
PostNapisane: 29 listopada 2014, 14:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Witam wszystkich na forum, od razu sorki ze 1 post od razu z problemem, ale jeszcze nie stałem sie posiadaczem mojego wymazonego e46.
Wczoraj ogladalem takie auto, lekko uderzone przodem (prawa lampa), auto z 2002r po lifcie z silnikiem 2.0d 150KM. Auto bardzo bogato wyposazone, Zadbane!, na liczniku 230-240k km, wiec przebieg prawdopodobny bo w srodku auto Super zadbane.
Problem polega na tym ze auto ma uszkodzony intercooler podczas kolizji, jest w automacie ale silnik pracuje. Z tego co sie dowiadywalem to auto powinno pracowac glosno, ale równo pomimo niezszczelnego intercoolera, jednak obroty bardzo delikatnie sie zmieniaja, silnik chodzi troszke nierowno. Dodatkowo trzesie autem w srodku, jak patrzymy na silnik to wydaje mi sie ze nie drzy zbyt mocno, jak na diesela. I teraz moje pytanie czy moga to byc zerwane poduszki pod silnikiem, ewentualnie kolo pasowe( tlumik drgan skretnych), czy moze cos bardziej powaznego? Znajomy mechanik stwierdzil ze byc moze wał sie "ukreca", czasami sie zdarza w tym silniku, ale nie wydaje mi sie zeby to powodowało drgania.
Z góry dziekuje za odpowiedz, bo zastanawiam sie czy jechac po auto.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] trzesie autem, pojazd po kolizji bez intercoolera
PostNapisane: 29 listopada 2014, 17:20 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Na początek należy zrobić porządne oględziny byś miał czarno na białym co trzeba zrobić/naprawić... następnie dobrze się potargować i wstawić większy cooler i iść wyżej z mocą :hyhy: :hyhy: :ok:

PostNapisane: 29 listopada 2014, 19:18 
Poszukaj zanim zapytasz

ogladalem auto, z czesci blacharskich i wszystkiego co ucierpiało wszystko policzylem. Co do podnoszenia mocy to nie ma mowy, ten silnik nie ma swietnej renomy, wiec wolalbym dobre 150KM, przynajmniej na poczatek. Moze ktos sie wypowie na temat tego wału?

PostNapisane: 1 grudnia 2014, 10:35 
Poszukaj zanim zapytasz

A moze ktos jest w stanie powiedziec, czy nierówna praca moze jest spowodowana nieszczelnym intercoolerem?

PostNapisane: 1 grudnia 2014, 17:38 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320DA; E87 118D
Kod silnika: M47N; N47
Ja miałem nieszczelność w rurze zaraz za intercoolerem i chodził normalnie. Tylko mniej dynamicznie.

PostNapisane: 1 grudnia 2014, 19:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320D
Kod silnika: M47TU2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149305
Temat szeroki, że auto ma teraz ma uderzony delikatnie bok to nie znaczy że nie było prane mocniej. Ciężko odpowiedzieć co się może dziać skoro nkt z nas nie jest w stanie zobaczyć tego w czasie rzeczywistym. Moja rada, znajdź dobrego mechanika który pojedzie z Tobą i dobrze oglądnie ten samochód, wtedy będziesz miał pewność że dokonałeś prawidłowego wyboru jakikolwiek on by był.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1