BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 11:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem ze zmieniarką
PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 08:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Witam,
szukałem coś na mój temat, ale niestety nic nie znalazłem, dlatego zakładam nowy temat.

Mam radio BMW Buisness do której ostatnio zakupiłem zmieniarkę oryginalną na 6 płyt, też z E46. Do tego kupiłem kabel w ASO, aby podłączyć radio ze zmieniarką.
W moim radiu nie działa czytnik płyt, podłączyłem zmieniarkę, żeby mogło mi coś w końcu grać w samochodzie, a nie tylko radio, ale niestety nic nie działa, nie mogę nawet wyjąć magazynka ze zmieniarki po podłączeniu zmieniarki.
Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Czy może mi ktoś coś doradzić, bo już zupełnie nie mam pomysłów co z tym zrobić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problem ze zmieniarką w E46
PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 09:12 
Forumowicz

Jak wszystko dobrze podłączyłeś to wygląda na to że ze zmieniarką jest coś nie tak... Zobacz czy bezpiecznik z tyły zmieniarki jest dobry, oraz naciśnij guzik żeby magazynek wyszedł i w tym momencie poruszaj nim trochę, może się zaciął... Pozdro :)

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 21:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 2000r 530D Kombi
Witam mam podobny problem natomiast wymieniłem sobie CD w zmieniarce załczyłem radyjko iwszytko hulało gdy chiałem zmienic płytkę to na wyswietlaczy było 0/00 chdzi oplyty naatomiast magazynku też niemogę wyciągnąć itd niemam pojęcia co z tym zrobić??

gangsta666, a gdzie dokładnie j jest ten bezpiecznik

Pozdro

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 10:32 
Forumowicz

Bezpiecznik jest z tyłu zmieniarki wystaje tak, napewno go zauważysz jak wyciągniesz zmieniarkę z auta. Miałem podobną sytuacje że radio nie widziało płyt i nie odtwarzało nic ale w zimę. Magazynka też nie dało się wyciągnąć. Winą wtedy była ujemna temperatura i wilgotność, po prostu coś tam się ślizgało w zmieniarce... Po jakimś czasie samo przeszło. Aaa magazynek wyciągnąłem w prosty sposób, nacisnąłem przycisk żeby zmieniarka go wysunęła i w tym momencie poruszałem nim i przyciskałem jakoś i wyszedł :)

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 13:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Eda napisał(a):
Mam radio BMW Buisness do której ostatnio zakupiłem zmieniarkę oryginalną na 6 płyt, też z E46. Do tego kupiłem kabel w ASO, aby podłączyć radio ze zmieniarką.
W moim radiu nie działa czytnik płyt, podłączyłem zmieniarkę, żeby mogło mi coś w końcu grać w samochodzie, a nie tylko radio, ale niestety nic nie działa, nie mogę nawet wyjąć magazynka ze zmieniarki po podłączeniu zmieniarki.
Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Czy może mi ktoś coś doradzić, bo już zupełnie nie mam pomysłów co z tym zrobić.

w e46 wystepuja 2 rodzaje zmieniarek-ile wyjsc ma Twoja zmieniarka?

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Tytuł: Re: [E46] Problem ze zmieniarką
PostNapisane: 19 maja 2010, 18:30 
Forumowicz

Kod silnika: m47
Podepne sie pod temat
Panowie ja patrzylem u siebie mam radio kaseta bisness i kabla do zmieniarki zadnego nie znalazłem w bagazniku, a sa dwa :szok: ?
Wiec? co teraz musze obydwa kable przeciagnac?

a jak rozpoznać te dwa rodzaje zmieniarek?

Ostatnio edytowano 19 maja 2010, 18:46 przez nugat18, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 maja 2010, 18:41 
Forumowicz

tak sa 2 kable, ale jak ich nie masz to musisz tylko jeden przeciagnac od radia do bagaznika (zmieniarki) a drugi od zmianiarki, zasilajacy podpina sie pod kable które są już w bagazniku. pozdro

PostNapisane: 19 maja 2010, 18:47 
Forumowicz

no dobra jeden od radia do zmieniarki a ten drugi ze zmieniarki do kad? w ogole to nie moge nakryc kabli glosnikowych z tylniej półki któredy one ida do radia? nie mam pojecia

PostNapisane: 19 maja 2010, 19:17 
Forumowicz

od zmieniarki do byle jakich kabli które są w bagażniku, nawet w boczku. Musi być kabel od zasilania, masy i chyba ibus, taki w żółte kropki. jak ja podłączałem zmieniarkę to kupiłem sobie takie spinki do kabelków, wkładało sie nowy kabel (od zmieniarki) do spinki i nacinało troszke stary (z bagażnika) i sie te spinki ściskało i wszystko przewodziło było ok. było dużo tematów na forum jak podłączyć zmieniarke.

PostNapisane: 19 maja 2010, 19:38 
Forumowicz

dzieki za pomoc :ok:

PostNapisane: 24 maja 2010, 16:02 
Forumowicz

Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=844240#p844240
Podepnę się pod temat, bo mam problem ze zmieniarką w mojej e46
Nie mogę wyciągnąć kasety w płytami. Widzę, że jeden talerz jest wysunięty i nie chce się schować.
Czy jest jakiś sposób, aby się to zresetowało i dało wyciągnąć kasetę z CDkami ??

Dzięki za ewentualne rady.

PostNapisane: 14 października 2010, 12:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
ja tez sie podepne pod temat.
jak wkladam plyty do zmieniarki to czyta tylko tą pierwsza i gra na okrągło piosenki tylko z cd1 (a jest jeszcze 5)
jak to sie robi zeby gralo z innych cd??
dzieki i pozdrawiam!

PostNapisane: 6 sierpnia 2013, 19:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e92 330i coupe 2010
Kod silnika: n53b30a
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132312
ja rowniez sie podpinam pod temat. Mianowicie mam zmieniarke na 6CD, i nie dziala, wkladam plyty slychac ze je wczytuje i wyswietla sie NO CD (nie moge sluchac muzy z CD w aucie co mnie strasznie irytuje :( ), nie wiem co z tym zrobic mam nadzieje ze mechanik mi pomoze. Jak macie jakies pomysly to bede wdzieczny. Aha i jeszcze jedno ile bede musial zaplacic w aso jezeli zdecyduje sie tam pojechac zeby mi to zrobili ??

PostNapisane: 6 sierpnia 2013, 22:10 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jaki mechanik ma Ci w tym pomóc, zna się w ogóle na tym ? Szczerze to spróbował bym podjechać do zakładu CarAudio (jeśli jesteś zielony w temacie) myślę że długo nie będą diagnozować/szukać przyczyny takiego stanu rzeczy :) ASO w tym momencie bym odpuścił...

PostNapisane: 26 listopada 2014, 21:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52B28
Witam. :)
Mam problem ze zmieniarką w moim E46. Podobno w E46 bylo wiecej rodzajow czy tez modeli zmieniarek. Model mojej to: model no 65.12-8 377 049. Coś takiego:
Obrazek
Poki co zmieniarka nie dziala. Problem standardowy czyli "nie widzi płyt". Po włożeniu magazynka, cos mieli ale na radiu (Business) widnieje komunikat No discs. Po przeczytaniu kilku tematów na forach wyjąłem zmieniarke.

Przy odlaczaniu kabli zauwazylem, ze sa podbiete dwie wtyczki z trzech. Dwie wiazki byly popiete, natomiast do okraglego srebrnego gniazda nie bylo nic podlaczone (foto nizej).
Obrazek
Czy niepodpięcie tegoż gniazda moglo spowodowac takie dzialanie zmieniarki?
Pozdrawiam :D

PostNapisane: 27 listopada 2014, 21:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 LCI
Kod silnika: M57B
Witam !
Okrągłe wejście od lewej to - coaxial ,czyli wyjście cyfrowe dźwięku .W najbogatszej wersji audio wzmacniacz z procesorem DSP ma wejście coaxial dla CD i tylko tym wejściem podłączasz dźwięk z CD.
Drugie od lewej gniazdo to zasilanie (masa i 12V) oraz linia sterująca I-Bus .
Trzecie od lewej gniazdo to wyjście analogowe audio L/R do tunera.

Przy okazji nieco miałem jazdy właśnie aby sprzęgnąć tę nową zmieniarkę cyfrową mp3 w mojej E39 z DSP :chytry:
p.s
Po zapięciu tylko środkowej wtyczki radio musi widzieć CDC i pozwalać zmieniać płyty etc.Jeżeli wyświetla no disc to
albo płyt nie czyta i najpierw wyczyścić laser ,albo włożono złe płyty (mp3 ,DVD .. albo odwrotnie).
pozdrawiam

PostNapisane: 29 listopada 2014, 20:45 
Poszukaj zanim zapytasz

Dziekuje jano za opdowiedz ;)

Sytuacja wyglada tak: wyjałem zmieniarke, rozebralem zeby dostac sie do lasera i wyczyscilem go. Po tym zabiegu podlaczylem ponownie, wsadzilem tylko originalne plyty i dalej no discs na wyswietlaczu. Sprobowalem rowniez sposoby, zeby uderzyc pare razy w spod zmieniarki, ale to rowniez nie przynioslo efektu.

Posiadam radio Buisness. Szczerze to nie mam pojecia jaka mam wersje naglosnienia i czy jest ona wyposazona we wzmacniacz :D
Tak czy inaczej, do podlaczenia zmieniarki mam podciagniete tylko te dwa kable. Nie widac nigdzie trzeciego do podlaczenia tego okraglego gniazda, bo jak zrozumialem gdzies powinien byc, a bez niego nie bedzie to wszystko poprawnie dzialac.

Probowalem rowniez tak jak radziles jano podlaczyc tylko srodkowy kabel, ale rowniez no discs. :znudzony:

PostNapisane: 30 listopada 2014, 13:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 LCI
Kod silnika: M57B
Witam !
Zacznijmy jeszcze raz .
Środkowe gniazdo to zasilanie i sterowanie .To musi być bezwzględnie podłączone i to chyba oczywiste.
Natomiast dźwięk z CD można podłączyć analogowo albo cyfrowo.
Tylko najwyższa wersja wyposażenia fabrycznego audio w BMW ma możliwość podłączenia CD cyfrowo.
Zatem jeśli nie masz wzmacniacza z procesorem DSP ,to tym okrągłym gniazdkiem się nie przejmuj.
W Twoim przypadku żadna wtyczka poza środkową na ten moment nie jest istotna. Twoja zmieniarka nie czyta płyt ,zatem dźwięk to już temat dalszej perspektywy.
Na ten moment musisz ustalić konkretnie uszkodzenie.
1.czy zmieniarka po włożeniu magazynka testuje po kolei płyty ,zwróć uwagę czy wykonuje to płynnie bez zacięć ?.
2.po załadowaniu kolejno płyt próbuje na koniec w ogóle zakręcić płytą ?

Jeżeli zmiana kolejno płyt odbywa się bez zacięć to zmieniarka mechanicznie prawdopodobnie jest sprawna.
Jeśli natomiast po wciągnięciu płyty mechanizm jej nie zakręci to prawdopodobnie laser już się nie ogniskuje i jest do wymiany.

pozdrawiam

PostNapisane: 30 listopada 2014, 21:12 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam raz jeszcze! :)

Po wlozeniu magazynka, slychac sprawdzanie kolejnych plyt i na tym sie konczy. Nie zauwazylem, zeby krecila ktoras z zaladowanych plyt. Sama czynnosc sprawdzania tychze plyt odbywa sie raczej plynnie, nie zaobserwowalem w tej kwestii jakichs nieprawidlowosci.

Tak jak pisalem, ktos juz kiedys ewidentnie cos probowal zrobic z ta zmieniarka i byc moze cos jest uszkodzone, a moze najzwyczajniej sie zuzyla, w koncu auto ma jakby nie patrzec 15 lat :D

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 grudnia 2014, 19:27 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
Witam,

borykam się z problemem podłączeniem emulatora zmieniarki mp3 do auta, konkretnie to yatour.
Mam navi 16:9 i nie ma w niej wejścia na zmieniarkę, z tego co wiem trzeba podłączyć ją do tunera w bagażniku.
Niestety ale nie wiem jak to podłączyć, mam zły kabel ? Ktoś zna się i może pomóc w temacie ?

tuner:
Obrazek

wtyczka która wchodzi do tunera:

Obrazek

wtyczka od zmieniarki:

Obrazek

druga wtyczka od zmieniarki:

Obrazek

po lewej wtyczka która wchodzi do tunera, po prawej wtyczka od zmieniarki:

Obrazek

pytanie jak to podłączyć czy mam złe kable w zmieniarce, czy nie da się tego tak podłączyć ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1