BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] jaki wlać olej do 2,8
PostNapisane: 25 listopada 2007, 20:51 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M52B28
kupiłem silnik 2,8 o przebiegu 94tyś km z 97roku i nie wiem jaki tam był wlany olej? silnik przyjechał z Angli wiec chyba tam serwisują auta i chyba wlewany był jak zaleca producent...wie ktoś na jakim oleju orginalnie chodzi 2,8?

Ostatnio edytowano 25 listopada 2007, 20:54 przez cedro23, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 20:53 
Forumowicz

hmmmmm Moim zdaniem to 5w40 ale niech sie inni wypowiedza

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 20:55 
Forumowicz

BP Visco 3000 10W40 z normą BMW LongLife

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 20:59 
Forumowicz

pitekantrop napisał(a):
BP Visco 3000 10W40 z normą BMW LongLife
czyli co jednak półsyntetyk?

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 21:01 
Forumowicz

hmmmm Kolega ma 94Tys. Przebiegu czy ja wiem 10w40 :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 21:39 
Forumowicz

cartonik napisał(a):
hmmmm Kolega ma 94Tys. Przebiegu czy ja wiem 10w40 :kwasny:

A dlaczego nie? Co sie stanie? Zaszkodzi mu? Będzie lepiej jeździł na syntetyku?

Możesz wlać syntetyk, obojętnie, kwestia ile chcesz wydać kasy. Raczej mu nie zaszkodzisz wlewając syntetyk, a na pewno nie zaszkodzisz wlewając półsyntetyk. W gruncie rzeczy, jak nie masz, kasy, możesz nawet wlać mineralny. Ale lepiej wlać mu dobry olej.

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 21:45 
Uzależniony od forum :)

pitekantrop napisał(a):
W gruncie rzeczy, jak nie masz, kasy, możesz nawet wlać mineralny. Ale lepiej wlać mu dobry olej.
kolego sam sobie przeczysz mineral - dobry olej
cedro23 wlewaj 0W40 albo ewentualnie 5W40 poco niszczyć silnik i wlewać mu gestszy olej ? od biedy przy 10W40 nie będzie jakiej wielkiej szkody ale na dobre mu to nie wyjdzie. mineral to czysta głupota i poza kolega który powyżej go wymieniał nikt Ci go nie poleci ;)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 21:48 
Forumowicz

Ukasz napisał(a):
pitekantrop napisał(a):
W gruncie rzeczy, jak nie masz, kasy, możesz nawet wlać mineralny. Ale lepiej wlać mu dobry olej.
kolego sam sobie przeczysz mineral - dobry olej
cedro23 wlewaj 0W40 albo ewentualnie 5W40 poco niszczyć silnik i wlewać mu gestszy olej ? od biedy przy 10W40 nie będzie jakiej wielkiej szkody ale na dobre mu to nie wyjdzie. mineral to czysta głupota i poza kolega który powyżej go wymieniał nikt Ci go nie poleci ;)

Mówię że MOŻNA wlać minerał, ale lepiej wlać dobry olej, czyli NIE minerał. Masz problemy ze zrozumieniem?

Niszczyć silnik wlewając olej silnikowy, wow :rotfl: Nowe pokolenie mechaników-amatorów :rotfl:

I co Twoim zdaniem się złego stanie jak mu wlejesz półsyntetyk? No pewnie, najlepiej to od razu zalać 0W do 30 letniego M10 i wtedy będzie lepsze smarowanie, bo jak wiadomo, olej musi być jaknajżadszy :wstyd:

Ostatnio edytowano 25 listopada 2007, 21:49 przez pitekantrop, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 21:48 
Forumowicz

tez tak własnie mysle UKASZ.BMW lubi dobre Oleje ja Leje 5w40 i jest SUPER

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 21:53 
Forumowicz

O DOKŁADNIE!

PAMIĘTAJ! Do BMW (wszystkich!) lejemy tylko i wyłącznie porządne drogie syntetyki! Słuchaj się doświadczonych kolegów, zainwestuj 50zł za litr a bunia odwdzięczy Ci się!

Jeśli zalejesz półsyntetyk lub minerał - Twój samochód zrobi to - http://youtube.com/watch?v=IajigAjCnqI

Także pamiętaj - wlewając półsyntetyk do BMW - niszczysz silnik!

Tylko pełny syntetyk 0W! Jak wyjdzie kiedyś -5W to od razu musisz na niego przejść, bo zniszczysz silnik.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 25 listopada 2007, 21:54 przez pitekantrop, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 21:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e53
Kod silnika: m57
jak będziesz miał 385000km na tym silniku to lej tak jak ja CASTROL TWS MOTORSPORT 10W60 :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 21:56 
Forumowicz

A gdy będziesz miał 1 000 000 km polecam olej przekładniowy 85W90.

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:12 
Uzależniony od forum :)

pitekantrop napisał(a):
najlepiej to od razu zalać 0W do 30 letniego M10 i wtedy będzie lepsze smarowanie, bo jak wiadomo, olej musi być jaknajżadszy
tak musi być jak najżadszy ;)
kolega ma M52B28 a nie m10 w innym temacie juz Ci mówiłem że do starszych silników faktycznie za żadki olej nie może być ( nawet jako przykład podałem m10) ja tam wole wydac pare złoty więcej na olej ale mieć smarowanie a nie oszczedzać trosze i za jakis czas wymieniać silnik ;)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:21 
Forumowicz

zadając temat nie chodziło mi o to że chce kupić jak najtańszy bo nie mam pieniędzy i żadna nowość dla mnie że do silnika trzeba wlewać dobry olej...kase mam i chce kupić dobry,zadałem pytania na jakim wychodziły te motory oleju bo chce mniej wiecej trafić z tym co oni tam mogli wlać do niego i co ja mógłyb wlać żeby było dobrze...silniczek jest suchutki i wogóle nie był picowany do sprzedaży normalnie zakurzony, byłem przy wyciąganiu go z auta...

Ostatnio edytowano 25 listopada 2007, 22:30 przez cedro23, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:28 
Forumowicz

ja Polecam TITAN SUPER SYN 5w40 leja to od Nowosci do Kazdej BMW i naprawde u mnie jest wlany i silnik superrrr chodzi Polecam w 100% nie bedziesz nazekac :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:28 
Forumowicz

Ukasz napisał(a):
pitekantrop napisał(a):
najlepiej to od razu zalać 0W do 30 letniego M10 i wtedy będzie lepsze smarowanie, bo jak wiadomo, olej musi być jaknajżadszy
tak musi być jak najżadszy ;)
kolega ma M52B28 a nie m10 w innym temacie juz Ci mówiłem że do starszych silników faktycznie za żadki olej nie może być ( nawet jako przykład podałem m10) ja tam wole wydac pare złoty więcej na olej ale mieć smarowanie a nie oszczedzać trosze i za jakis czas wymieniać silnik ;)

No, fakt, wlewając dobry półsyntetyk na pewno będzie trzeba wymienić silnik :rotfl:

Chłopie, półsyntetyk możesz wlać nawet do nowego BMW, ale trzeba kontrolować poziom i pamiętać o terminach wymiany! Olej silnikowy nie zniszczy Ci silnika! :wstyd: Nawet jak wlejesz tam mineralny.

Ostatnio edytowano 25 listopada 2007, 22:32 przez pitekantrop, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:30 
Najwazniejsza jest w oleju droga liczba. Ona okresla przdatnosc oleju na wysokie temp.

Dlatego do bmw nadaja sie oleje:

najlepszy 10W - 60

do m52 bardzo dobry jest 5w - 50

dobry jest tez 15W - 50

te oleje bardzo dobrze sprawuja sie w silnikach bmw. Najpewniejszy jest VALVOLINE. bo niejest rozlewany w polsce. tylko juz w opakowaniach przyjezdza z belgi.

pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:33 
Forumowicz

VIKING napisał(a):
Najwazniejsza jest w oleju droga liczba. Ona okresla przdatnosc oleju na wysokie temp.

Dlatego do bmw nadaja sie oleje:

najlepszy 10W - 60

do m52 bardzo dobry jest 5w - 50

dobry jest tez 15W - 50

te oleje bardzo dobrze sprawuja sie w silnikach bmw. Najpewniejszy jest VALVOLINE. bo niejest rozlewany w polsce. tylko juz w opakowaniach przyjezdza z belgi.

pozdrawiam.
no właśnie nad 10w60 sie zastanawiałem bo tak jak kolega tu powiedział chodzi o górną granice w której ten olej zachowuje te właściwości a wiadomo że Bemkami sie wolno nie jeździ...

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:36 
Forumowicz

VIKING, więc polecam Shell Helix Super High Mileage 15W50 :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 22:50 
Pierwsze kroki

hhhhmmmm no wlasnie dobry temat ja uwazam ze do silnikow o przebiegu ponad 150tys km powinno sie lac olej 10w40 albo 10w50 badz 10w60

Osobiscie leje valvoline 10w40 maxlife i jestem bardzo zadowolony a wolno nie jezdze ;)

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1