BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Amorki BILSTEIN - Co oznaczaja te cyferki B4 B6??
PostNapisane: 24 listopada 2007, 12:21 
Forumowicz

Moje BMW: BMW
Witam co oznaczaja cyferki w amorkach BILSTEIN np B10 lub B6 czy B8 ?? twardosc czy co??a i jakie z tej firmy byscie polecili do sprezyn 60/40mm H&R Auto to Bmw e36 coupe pasiły by B6 tak zeby nie było calkiem twardo... zeby nie trzeba było zakładac rozóprki na kieliszki :] POZDRO!

Ostatnio edytowano 26 listopada 2007, 22:27 przez --=CZARNY=--, łącznie edytowano 5 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Co oznaczaja te cyferki ??
PostNapisane: 24 listopada 2007, 12:28 
Zacna persona forum

--=CZARNY=-- napisał(a):
Witam co oznaczaja cyferki w amorkach BILSTEIN np B10 lub B6 czy B8 ?? twardosc czy co??a i jakie z tej firmy byscie polecili do sprezyn 60/40mm H&R Auto to Bmw e36 coupe POZDRO!

Oznaczają charakterystykę pracy amorka i długośc jego skoku B4 to normalne "cywilne" amorki do standardowych samochodów, B6 są już sporo twardsze sportowe amorki, mają krótszy skok pracują OK do obniżenia w granicach 40mm. B8 są już mega twarde (taczka) no i właśnie chyba najbardziej by pasowały do obniżenia 60/40 aczkolwiek B6stki też by może dały radę ? Niech się wypowie ktoś kto ma taki zestaw w Coupecie.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2007, 22:18 
Forumowicz

Ktos cos jeszcze dokładniej dopisze??

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 14:32 
Uzależniony od forum :)

b4 to seria. b6 twardsze ale wcale nie krótsze dopiero b8 są krótsze ale cena tez konkretna.
ja osobiscie wzioł bym b8 conajmniej gdyby była taka kaska.
gwint fk mozna za 1500 kupić. natomiast kompletny zawias 60/40 fk mozna za 1100 kupić mój kumpel taki ma i innego bym do swojej nie chciał.
jest naprawde kozacki ładnie siedzi i jeżdzi sie rewelacja nie jest przesadnie twardy ale nie ma tez najmniejszych przechyłów i bardzo szybko reaguje. jesli nie chcesz wydać fortuny to polecam własnie ten :padam:
tak na marginesie właśnie jechałem golfem rally kilkusetkonnym i tam montowaliśmy gwint cobra i musze przyznac ze to sie do niczego nie nadaje odrywa sie od ziemi bo jest przesadnie twardy. ten to tylko na tor i nic wiecej. aha taczka to naprawde mało powiedziane :wstyd:
ale 308km przy doładowaniu 1,0bar na dotarcie silnika to niezły kozak jak sie dotrze silnik to bedzie 1,4 bara i nie wiadomo ile wyjdzie kucy. narazie się do ciera bo niedawno żeśmy go zakówali :hyhy:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 15:37 
Forumowicz

esiue30, a Co sadzisz o tym zestawie?? http://www.allegro.pl/item269191626_bil ... t_mts.html to jest zestaw B10 w którego wskład wchodza jakies nowe amorki sportowe B5 tak mi koles napisał ze to cos nowego no i sprezynka H&R 60/40 aaaa jak mozesz to napisz lub zapodaj stronką z Tym zawiasem kompletnym FK brdziej by mnie interesował gwint z FK bo jesli 1500zł to nie drogo ale mowa o nowym zawiasie?? PZDR!

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 17:13 

ten zawias b10 to napewno nowy? bo cena jakaś taka nie ludzko tania?
ale jesli nie jest to zaden wałek to napewno warto.
mówiłem o nowym zawiasie fk. chyba był na allegro ale tez w sklepach internetowych. poszukaj.
kolega sprzedaje używany zawias fk 60/40 w bardzo dobrym stanie. sam go wyciagałem 2 tyg z beemki. i jest w super stanie. i sam jeździłem ta beemka i sie super jeździ. polecam.
pytaj o niego u seebba.
w jego galeri są fotki jak siedzi na tym zawiasie tylko poszukaj odpowiedniej bo kilka ich ma. luknij jak idealnie siedzi sobie. na 16tkach a na 17kach bedzie jeszce lepiej wygladac ta gleba :super:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 22:01 
Forumowicz

esiue30, a dlaczego zmienia ten zawias??

Tytuł:
PostNapisane: 28 listopada 2007, 09:36 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
B2 i B4 to seria. B2 w wypadku gdy auto fabrycznie ma amortyzaotry olejowe, B4 (jednorurowy) jesli fabrycznie montowano olejowo gazowe. B6 (jednorurowy) to amortyzator sportowy który można stosować bez obniżania zawieszenia. Kolejny to B8, amortyzator sportowy,jednorurowy, skrócony, tylko do obniżonego zawieszenia, B10 to już zestawy, sportowy skrócony dwururowy amortyzator ze sportową sprężyna. Są jeszcze zestawy B12 z jednorurowymi wyczynowymi amortyzatorami i sportowymi sprężynami Bilstein, obnizajace auto o 30-40 mm. Kolejne to zestawy B14 , obnizenie o 50 mm z mozliwoscia regulacji w przedziale 20 mm, a na koncu są B16 które dodatkowo maja 9 charakterystyk siły tłumienia do wyboru.

Tytuł:
PostNapisane: 28 listopada 2007, 10:00 

Cytuj:
esiue30, a dlaczego zmienia ten zawias??

bo ta betka przechodzi teraz w inne ręce.
wszystkie amorki są suche, żaden nie wylał, wszystko w bardzo dobrym stanie, a najważniejsze że betka kleiła się do drogi :super:
jak jestes zainteresowany to gadaj z seebba albo masz tu numer kom. bo chyba zadko siedzi na forum. 664785443

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1