BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 16:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E91] Benzyna czy diesel - które popularne opinie to fakty?
PostNapisane: 7 stycznia 2015, 01:24 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 316 E46
Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E46. Powiększenie rodziny rodziny zmusza mnie jednak do kupna kombi. Pomyślałem, że przy okazji warto trochę odmłodzić samochód i najbliżej mi do E91 po liftingu. Spotkałem się jednak z wieloma złymi opiniami na temat silników diesla w tych autach i zastanawiam się czy rzeczywiście jest tak źle. Auto ma być używane do dojazdów do pracy (ok. 40 km w 1 stronę autostradą) czyli ekonomia jazdy jest ważna. Z tego powodu myślałem o niewielkim dieslu (318d 143 KM lub 320d). Znajomi jedna odradzają mi te silniki twierdząc, że są w nich problemy z niezawodnością (np. wtryskiwaczy). Zamiast tego doradzają kupno 320ski w benzynie i założenie LPG. Co o tym sądzie? Czy te popularne opinie o braku niezawodności małych diesli to prawda? Czy LPG to dobry pomysł?

Pozdrawiam,
Michał

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E91] Benzyna czy diesel - które popularne opinie to fakty?
PostNapisane: 7 stycznia 2015, 02:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Do poliftowej nie wsadzisz LPG.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 7 stycznia 2015, 19:31 
Poszukaj zanim zapytasz

A jak sprawdzić stan diesla? Chciałbym mieć auto, którym pojeżdżę parę lat. I właśnie tu mnie straszą znajomi mechanicy, że kupno diesla z przebiegiem 150-250 tyś km to loteria. Bo to taki przebieg, że zaraz może (nie musi) wyskoczyć dwumas, pompa, wtryski itd. W sumie wydaje się logiczne to co mówią, że tych aut z takim przebiegiem jest tyle, bo ludzie pozbywają się auta, w którym zaraz mogą być konieczne znaczne inwestycje. A w benzynie jednak koszty napraw silnika są znacząco niższe. Niestety koszt jazdy na benzynie jest duży.

PostNapisane: 7 stycznia 2015, 19:41 

W benzynowych R4 bedziesz mial z kolei rozrzad do roboty, i moze tez inne rzeczy. Auto to nie sam silnik ;) Wg. mnie to jesli mialbym dojazdy po 40km autostrada i chcial nowsza generacje to bym przeczytal na forum temat o silniku N52 i w pelni swiadomie kupil 330i i ewentualnie zalozyl gaz jesli zaszlaby taka potrzeba (w takim cyklu bedziesz pewnie mial spalanie 8-9l/100km).

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 7 stycznia 2015, 20:16 
Forumowicz

Moje BMW: e46 M3
Kod silnika: S54B32
Kup e91 330d i to będzie najlepszym rozwiązaniem :]

PostNapisane: 7 stycznia 2015, 21:38 
Poszukaj zanim zapytasz

Zawsze należałem do zwolenników benzyny. Nie ukrywam jednak, że wersja po liftingu mi się dużo bardziej podoba (lampy tylne przed liftem są straszne jak dla mnie), a z tego co piszecie benzyny po liftingu nie zgazuje.

PostNapisane: 7 stycznia 2015, 23:03 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
michalrw napisał(a):
Nie ukrywam jednak, że wersja po liftingu mi się dużo bardziej podoba (lampy tylne przed liftem są straszne jak dla mnie), a z tego co piszecie benzyny po liftingu nie zgazuje.

Tego niestety nie pogodzisz :zalamany:

PostNapisane: 7 stycznia 2015, 23:42 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Co to za problem mieć przedlifta wyglądającego jak polift- pełno takich jeździ :P

Co do diesla to 3.0d to dobre silniki ale serwis swoje kosztuje. Masz kilka newralgicznych elementów: wtryski, turbo, dwumas, chyba klapki w kolektorze i dpf. Do tego dźwięk diesla i kultura pracy gorsza niz w PB. Jak Cie nie boli ewentualna naprawa to kupuj.

Benzyna do gazu musi być z pośrednim wtryskiem czyli n52. Silnik z bezpośrednim wtryskiem jest dosyć oszczędny a ceny ropy i benzyny zbliżone więc może warto odpuścić gaz? Zerknij na dane z wiki o spalaniu- mogą być punktem odniesienia do proporcji. Benzyniaki tez nie są bez grzechu. n52 ma psujący czujnik valvetronika i elektryczną pompę wody.

Kombiaka łatwiej będzie znaleźć w dieslu, mocniejsze jednostki często idą w parze z lepszym wypasem.

@Tomek, dzięki, już poprawiłem.

Ostatnio edytowano 7 stycznia 2015, 23:48 przez ded, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 stycznia 2015, 23:44 

ded napisał(a):
Benzyna do gazu musi być z pośrednim wtryskiem czyli m54 lub n52.

M54 nie wystepuje w E90.

PostNapisane: 8 stycznia 2015, 13:29 
Forumowicz

Moje BMW: 316
Jeżeli chodzi o sam wybór samochodu, to zostań przy polifcie :)
Ja osobiście miałem E90 przedlift z 3.0i i sprawował się świetnie, a spalanie przy jeździe bez palenia głupa wychodziło niecałe 9 litrów :P
Co do 2.0d to mimo iż są problemy z rozrządem, to uważam że silnik jest świetny- mój przyjaciel posiada polifta z 2010roku, przebieg powyżej 230tys. i jeździ jak marzenie, a spala 6 litrów :super:

PostNapisane: 8 stycznia 2015, 13:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e90 320si
Kod silnika: N45
w E9x mało awaryjne silniki N51(USA), M57-330d 335d, ewentualnie N54-335i, reszta ma mniejsze lub większe problemy :(

PostNapisane: 9 stycznia 2015, 14:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Powiedzcie mi coś o autach przedliftowych wyglądających jak po lifcie (bo takie zgazujemy). Czy to są jakieś cudaki, czy po prostu BMW przez pewien czas produkowało taką kombinację? Jak odróżnić takie auto od pełnej wersji poliftowej?

PostNapisane: 9 stycznia 2015, 15:28 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
To taki żarcik był. Często jak ktoś ma dzwona to wpada na pomysł odmłodzenia auta. Jak będziesz oglądał ogłoszenia to warto rozkodować VIN i sprawdzić czy auto nie jest przedliftem wyglądającym jak polift. W większości przypadków to jest gwarancja powypadkowej przeszłości. Nie sugeruj się przy tym rocznikiem podanym w ogłoszeniu tylko tym co widnieje w VIN. Szczególnie handlarze lubią "odmładzać" auta podając rocznik modelowy, datę pierwszej rejestracji itp. Także czujność wskazana.

PostNapisane: 9 stycznia 2015, 18:54 
Forumowicz

Moje BMW: e46 323Ci
Kod silnika: M52TU25
Ile ludzi tyle opini. Zalezy na jaki egzemplarz trafisz i jak bedziesz uzytkował. Wiesz jak z dieslami i w dodatku tymi nowszymi. Trzeba wiedziec gdzies i co tankowac bo zalac syfu nie problem (a wiemy jakie paliwo mamy w PL)
Ja bym diesla odpuscił sobie na twoim miejscu. Niby bedzie Ci palił 6l, ale jak przyjdzie Ci robic Dwumase, itp. To wtedy powiesz: nigdy wiecej diesla.
Benzyna lepszerozwiazanie wedlug mnie. Mialem Diesla e46 i jezdzilem jak na szpilkach, bo albo cos stuka i potem myslisz: "a jak to dwumas? Trzeba wywali ponad 2tys z robota".
Jezdze teraz Benzyna M52 w LPG i jest git :)

PostNapisane: 10 stycznia 2015, 22:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Propozycja: Kup polifta E46 z 330xi/330xd.
Jak chcesz auto w dobrym stanie, to proponuję Szwajcarię.
Ewentualnie kupić u nas i nadmiar gotówki (w stosunku do ceny E91) wydać na ewentualne poprawki (lub mieć w pogotowiu).

PostNapisane: 10 stycznia 2015, 23:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
ULLISSES napisał(a):
Propozycja: Kup polifta E46 z 330xi/330xd.
.

człowiek szuka e91 po lifcie - czyli 2008 , lub 2009 w górę a Ty mu proponujesz e46...może lepiej niech się rozglądnie za e34 albo lepiej e30 a nadmiar gotówki przeznaczy na remont mieszkania :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 12 stycznia 2015, 22:12 
Pierwsze kroki

Radovanovic1 napisał(a):
Ile ludzi tyle opini. Zalezy na jaki egzemplarz trafisz i jak bedziesz uzytkował. Wiesz jak z dieslami i w dodatku tymi nowszymi. Trzeba wiedziec gdzies i co tankowac bo zalac syfu nie problem (a wiemy jakie paliwo mamy w PL)
Ja bym diesla odpuscił sobie na twoim miejscu. Niby bedzie Ci palił 6l, ale jak przyjdzie Ci robic Dwumase, itp. To wtedy powiesz: nigdy wiecej diesla.
Benzyna lepszerozwiazanie wedlug mnie. Mialem Diesla e46 i jezdzilem jak na szpilkach, bo albo cos stuka i potem myslisz: "a jak to dwumas? Trzeba wywali ponad 2tys z robota".
Jezdze teraz Benzyna M52 w LPG i jest git :)

to generalnie pogratulować :ok: widać z tego , że dbasz o silnik.
Podstawowa przypadłość n52b25/30 Nieprawidlowa geometria Glowicy ze zla cyrkulacja oleju, padają vanosy i sondy 02, świece itp... i oczywiście głowica
w 2009 ale dokładnie kiedy nie wiem który miesiąc bmw zmieniło głowicę...

PostNapisane: 12 stycznia 2015, 22:22 
kri35 napisał(a):
Nieprawidlowa geometria Glowicy ze zla cyrkulacja oleju,

bez przesady... :znudzony: sednem problemu są źle zaprojektowane komory popychaczy po stronie wydechowej... Przy dobraniu oleju o zbyt niskiej lepkości, objawia się to stukaniem popychaczy do momentu rozgrzania silnika.
Żadne vanosy, sondy i świece od tego nie padają. Bo te problemy bardziej były powodowane dużym zużyciem oleju w niektórych modelach n52b25 z serią wadliwych tłoków KS 11 25 7 561 844.
Nie róbcie niepotrzebnej sraczki i nie straszcie gościa jak nie znacie tematu.

PostNapisane: 12 stycznia 2015, 23:28 
Pierwsze kroki

Smokin napisał(a):
kri35 napisał(a):
Nieprawidlowa geometria Glowicy ze zla cyrkulacja oleju,

bez przesady... :znudzony: sednem problemu są źle zaprojektowane komory popychaczy po stronie wydechowej... Przy dobraniu oleju o zbyt niskiej lepkości, objawia się to stukaniem popychaczy do momentu rozgrzania silnika.
Żadne vanosy, sondy i świece od tego nie padają. Bo te problemy bardziej były powodowane dużym zużyciem oleju w niektórych modelach n52b25 z serią wadliwych tłoków KS 11 25 7 561 844.
Nie róbcie niepotrzebnej sraczki i nie straszcie gościa jak nie znacie tematu.

prawda, o ile pamietam n52n problem z cyrkulacja oleju, N52 głowica, rzeczywiście vanos, swiece są skutkiem, dodatkowo cos mi sie o uszy obiło o odkładającym sie nagarze, jednak jak znajdzie sie motor w którym własciciel wymieniał olej czesto i jezdził więcej po autostradzie a nie ślimaczył po mieście powinno być wszystko ok

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1