BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Kabel diagnostyczny okrągły (przejsciówka) - INPA
PostNapisane: 7 stycznia 2015, 22:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Czesc wszystkim, mam bmw e46 przed liftem silnik m47, mam program INPA i mam też kabel do bmw ale ten nowszy. Potrzebuję do mojego kabel z okrągłą wtyczką, ale jak wiadomo ten kabel miał inną końcówkę a nie na USB, znalazłem na allegro ten kabel z okrągłą końcówką wraz z przejściówką żeby było na USB czyli 2 kable w zestawie. Ale tu jest problem bo doszły mnie słuchy, że INPA w niektórych autach nie czyta właśnie tego kabla przez tą przejściówkę. Ktoś się orientuje czy w e46 przed liftem m47 będzie czytać ten kabel z przejsciówką czy nie? (inpa na zwyklym laptopie). Najlepiej jakby ktoś kto miał styczność z tym kablem i przejsciowką w bmw e46 przed liftem m47 i by się tu wypowiedział.

o ten kabel mi się rozchodzi http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-b ... 74809.html

jesli zły dział to proszę o przeniesienie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kabel diagnostyczny okrągły (przejsciówka) - INPA
PostNapisane: 7 stycznia 2015, 22:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
W skrócie jest tak: Jak chcesz robić auta przed 95 to kup kabel na com i laptopa z fizycznym comem np dell d630. Przelotki com-usb nie działają, jak już to karty agrosy ale najlepiej mieć oddzielnego lapka do tego.
Jak chcesz podłączyć jakieś przedliftowe e39 to wystarczy przelotka i kabelek USB który już masz.

PostNapisane: 7 stycznia 2015, 22:26 
Pierwsze kroki

kabel potrzebuje tylko i wyłącznie do e46 99r. do własnego użytku lub jeśli ktoś by prosił żeby przeskanować mu auto. Żadnej firmy ani nic w tym stylu nie mam, żeby skanować kilkanaście aut dziennie więc tylko by mi był potrzebny do tego e46 :P Orientuje się ktoś czy laptop będzie czytał tą przejsciówkę? A specjalnie laptopa mi się nie opłaca kupować, żeby raz na pół roku sobie przeskanować auto.

PostNapisane: 7 stycznia 2015, 23:55 

Masz kabel na USB, tak? Potrzebujesz tylko to http://allegro.pl/bmw-20-pin-na-obd2-ad ... 28915.html , nic więcej. Zrobisz tym auta z okrągłym złączem młodsze niż 95. W e36 czy e34 połączy się tylko z niektórymi modułami- przyjmij że z nimi nie działa. Przejściówki nie działają, na pewno nie takie za 20zł.

Tytuł: Re: [Exx] Kabel diagnostyczny okrągły (przejsciówka) - INPA
PostNapisane: 8 stycznia 2015, 15:04 
Pierwsze kroki

ded, nie rozumiesz mnie :P Nie mam jeszcze żadnego kabla usb kupionego ani kabla bmw. Mam e46 przed liftem a jak wiadomo do przed liftów jest potrzebny właśnie ten kabel co podesłałeś na allegro, ale PROBLEM w tym, że ten kabel ma taką końcówkę, że nie da się podłączyć do zwykłego laptopa a ja potrzebuje podłączyć do zwykłego laptopa, przez to też szukam takiego sposobu, żeby szło podłączyć ten kabel do zwykłego laptopa i żeby to zrobić to potrzebna jest właśnie jakaś przejsciówka/adapter na usb. Na allegro znalazłem tylko takie coś (kabel bmw + adapter na usb) http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-b ... 74809.html i pytam się czy to będzie działało, bo wiele osób mówiło, że w niektórych modelach nie działa. Chyba że macie jakieś inne sposoby lub strony internetowe gdzie mogę taki zestaw kupić sprawdzony działający.

PostNapisane: 8 stycznia 2015, 15:17 
Pierwsze kroki

ded, Mam tylko kabel poliftowy ten prostokątny z USB. Chyba, że chodzi ci o to, że... Kupie ten kabel z okrągłą wtyczką, okrągłą wtyczkę podłącze do auta a ten drugi wtyk podłącze do tego kabla z polifta a potem do usb o to chodzi? Dobrze gadam? Bo już jestem ciemny całkiem

PostNapisane: 8 stycznia 2015, 18:45 
Forumowicz

Moje BMW: 525i TAPCZAN
Wysłałem Tobie na PW linka do kabla zeby nie reklamować. Jesli chcesz tylko do e46 99 to wystarczy Tobie interfejs na usb z przejsciowka na okrągłe złącze.

PostNapisane: 8 stycznia 2015, 19:49 

Rav177, wreszcie zrozumiałeś. Kupujesz adapter z linka i wykorzystujesz swój obecny kabel na USB.

PostNapisane: 8 stycznia 2015, 22:09 
Pierwsze kroki

ded, w końcu zakumałem hehe :) Wyciągnąłem z szafki ten kabel z polifta, spojrzałem na te wtyki i od razu zajarzyłem, że to tak może pasować, ale dzięki za wytłumaczenie mi tego :ok:

PostNapisane: 16 stycznia 2015, 17:52 
Pierwsze kroki

Panowie, kolejny problem, mam E46 2.0 318d 2004r i 320d (136km)1999r dziś czytałem trochę forum i natknąłem się na posta, że sprawdzając w INPIE silnik, to przy E46 trzeba zaznaczyć model silnik DDE 3.0 M47 i sprawdzając silnik w tym 318d i wchodząc w ten DDE 3.0 M47 wyskakiwał mi błąd coś tam not found. Spróbowałem więc włączyć model DDE 5.0 M47new i zadziałało ale wydaję mi się to niemożliwe bo czytałem na forum, że żeby sprawdzić silnik w E46 to trzeba się połączyć z modelem DDE 3.0 M47. Czy to normalne że w 318d umiałem wejść w ten M47new a w zwykły M47 nie? Jeszcze jedno pytanko, jak to jest w tym 320d (136km)? mam sprawdzać silnik w modelu DDE 3.0 M47?

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1