BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Wymiana taśmy kierownicy komunikat radia Disabled
PostNapisane: 6 stycznia 2015, 13:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320ci
Kod silnika: M54
Witam wszystkich. Jak w temacie. Przeszukiwałem forum i znalzlem dwie rozbieżne informacje odnosnie komunikatu disabled na radiu. Brak komunikacji komputera z radiem lub prosba o kod. Wczoraj chciałem sobie wymienic tasme bo nie działała mi prawa strona multifunkcji i na radiu nie pokazywało godziny( --:--). Nie wiem teraz czy to wina nowej tasmy czy wina tego ze akumulator byl odlaczony zbyt długo. Radio to bmw business na płyty. Jeśli trzeba wpisac kod to w jaki sposob i gdzie go szukać bo raczej w dokumentach samochodu nie mam wpisane. Z tego co widze to gdziny na radiu dalej nie pokazuje wiec pewnie to nie była w ogole wina tasmy a dodatkowo cos sie zablokowalo. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Wymiana taśmy kierownicy komunikat radia Disabled
PostNapisane: 10 stycznia 2015, 18:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 coupe
Kod silnika: m57
Radia z e46 nie posiadają kodu.
Jeżeli wyświetla komunikat DISABLE to szukał bym bym przyczyny w I-BUS.
Zrób test.
1. Poszukaj w kostce radia kabelka koloru biało/czerwony/zółty i podłącz go innym przewodem do grand modułu nad bezpiecznikami <- te same kolory. Zobacz czy komunikat zniknie.
2. Podmienić na inne radio jeżeli problem występuje

PostNapisane: 11 stycznia 2015, 13:39 
Pierwsze kroki

Dzisiaj. Probowałem sprawdzic czy na 7 pinie z radia nie ma przerwy do zielonej kostki pod kierownica. Biało-czerwono-żółty kabel. Okazuje sie ze przechodzi napiecie wiec problem jest gdzies dalej. Ciekawe jest to ze wczesniej radio chodziło ale nie pokazywało godziny, czyli tak jakby juz wczesniej nie bylo kontaktu z komputerem bo lewa strona multifunkcji tez nie chodziła (sterowanie radia) ale przynajmniej radio grało. Prawa strona i tempomat chodzi, wiec temat jest dosyc ciekawy. A przez odlaczenie akumulatora albo tych kostek ktore wchodza w tasme padło na amen. Podjade chyba do jakiegos magika boo sam nie dam rady tego dzwignac.

PostNapisane: 11 stycznia 2015, 14:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Radio i sterowanie idzie po i-bus więc tam jest twój problem. Tempomat to oddzielna instalacja.
To, że jest przejście nie oznacza, że jest dobrze. Gdzieś może być zwarcie lub coś podobnego i sygnał i-bus będzie nieprawidłowy. Spróbuj podłączyć licznik bezpośrednio do radia i powinno grać.

PostNapisane: 29 stycznia 2015, 13:24 
Pierwsze kroki

Dzieki za info. Jak sie okazało stara tasma pod kierownicą jest ok. Zaciekawilo mnie to ze na radiu byla plama po czyms rozlanym i przypomniało mi sie ze kiedys zaaplikowalem odgrzybiacz do klimy :zabawa: przez nawiewy i pewnie polalo sie na radio. Wlasnie jestem po rozmowie z elektronikiem któremu daem radio do naprawy i okazalo sie ze magistrala I-bus byla zalana i zaśniedziała i nie mialo to prawa dzialac. Dziekuje za pomoc i na przyszlość nie polecam odgrzybiaczy w sprayu. Pozdro.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1