BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 06:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Pomiar live data
PostNapisane: 20 stycznia 2015, 15:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Mam głupie pytania, szukałem odpowiedzi, ale na to nie znalazłem.
1) Jak zrobić pomiar posiadając jedynie gniazdo OBD, które nie pozwoli zamknąć maski przy podłączonym kablu?
2) Czy jest jakaś opcja w INPIE nagrania pomiarów? Chciałbym zabieg przeprowadzić sam i nie prosić nikogo o pomoc w robieniu screenów i przełączaniu kanałów.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Pomiar live data
PostNapisane: 20 stycznia 2015, 16:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
W inpie jest jedynie opcja robienia wydruków (trzeba mieć PDF Creatora) albo jakiś program do nagrywania zrzutu ekranu.
A kabel normalnie się mieści pod uszczelką klapy, idealnie pasuje pomiędzy szczeliną miedzy błotnikiem, a klapą, tylko nie można jej zatrzasnąć na maxa tylko aby lekko zaskoczyła, żeby była w takiej pozycji jak pociągniesz za dźwignie do jej otwierania. Później kabel przez uchyloną szybę i komp na siedzeniu.

PostNapisane: 20 stycznia 2015, 17:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
A czy nie masz gniazda prostokątnego w schowku na rękawiczki po lewej stronie? W moim pod maską jest okrągłe, z którego można inpą odczytać wszystkie dane z całego samochodu. Wewnątrz z prostokątnego odczytuje tylko parametry silnika.

PostNapisane: 20 stycznia 2015, 22:27 
Pierwsze kroki

Ze strony od kierowcy w tym małym schowku nic ciekawego niestety nie ma.

PostNapisane: 20 stycznia 2015, 22:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Nie w schowku tylko za nim, nad nogami obok lampki podświetlającej nogi

PostNapisane: 20 stycznia 2015, 22:36 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
W "suficie" tego schowka w moim jest gniazdo zakrywane pokryweczką z pinami mostkującymi piny w gnieździe, ale to może tylko w benzyniakach i modelach tzw. przejściowych a mój do nich należy(gniazdo pod maską od wszystkiego i wewnątrz tylko dotyczące silnika).

PostNapisane: 22 stycznia 2015, 19:42 
Pierwsze kroki

Sprawdziłem dokładnie, żeby nie było wątpliwości to zdjąłem całą osłonę nad pedałami + schowek na "rękawiczki". Dziurka w schowku jest, ale złącza brak. Obszukałem dookoła czy gdzieś luzem nie leży, nigdzie nic luźnego nie ma. Jest tylko jakiś biały moduł albo sterownik. Po stronie pasażera też nic nie ma, w schowku też nie. Najwyraźniej jedyne gniazdo u mnie to te pod maską, jak wpinam OBD i przymykam maskę to troszkę go przygniata, dlatego zdemontuje zbiorniczek na spryskiwacze reflektorów, odepne całe wejście i położe je żeby nie było przygniatane :)

Pomiar zrobie za mniej więcej tydzień, bo obecnie auto stoi u lakiernika na poprawkach.

PostNapisane: 22 stycznia 2015, 20:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
zadne przedliftowe e39 nie ma w srodku gniazda obd2
jest tylko stare okragle pod maska

PostNapisane: 22 stycznia 2015, 20:08 
Pierwsze kroki

Właśnie oto chodzi, że moja jest po lifcie, tzn jest jednym z pierwszych wypustów, silnik 142 KW, środek poliftowy. (12/1999r)

PostNapisane: 22 stycznia 2015, 22:20 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
bedi_24, to ja chyba mam egzemplarz zjawiskowy, przedliftowe z kwietnia 1999 roku z oryginalnym gniazdem prostokątnym(dokładnie delikatny trapez) 16 pinowym wewnątrz samochodu-tam gdzie pisałem, czyli w tzw. schowku na rękawiczki i oryginalnym gniazdem okrągłym, 20 pinowym pod maską. Mam złącze diagnostyczne pasujące do tego gniazda z przejściówką na gniazdo okrągłe, tylko nie mam laptopa tylko stacjonarny PC. Gdybym miał laptopa, to od razu bym sobie zobaczył co się dzieje z silnikiem podczas jazdy bez żadnych kombinacji z przesmykiwaniem kabla pod maskę. Nawet gość w warsztacie, gdzie sprawdzają za kasę błędy w silniku(gdy nie podłączyłem jeszcze sam inpy), bez pytania otworzył drzwi wsadził rękę, namacał i podpiął jakiś dziadowski tester :D i stwierdził że wszystko OK i pytał się czy chcę by sprawdzić resztę. Podziękowałem bo chodziło mi jedynie silnik i zapłaciłem 40zł.
Czytałem gdzieś gdy pod koniec kwietnia ubiegłego roku zaczynałem przygodę z inpą i próby z carsoftem, że przez pewien czas produkowano takie egzemplarze "przejściowe". Wewnątrz inpą mogę odczytać jedynie silnik, w tym gnieździe 16 pinowym są chyba jak pamiętam aktywne tylko 4 piny-4 kabelki podchodzą do tego gniazda. Kilka razy wyjmowałem to gniazdo, wyjmowałem cały lewy dół wraz z tym schowkiem żeby sprawdzać, przeczyszczać wtyczki-złącza instalacji elektrycznej i mieć lepszy dostęp do pedału sprzęgła, który wyjmowałem. Gniazdo jest oryginalnie zamocowane, bo wyjmowałem je z tego dolnego elementu-ze schowka żeby nie wisiało mi to na kablach i żebym mógł ten caly lewy dół odłożyć na bok. Nie mam halucynacji, oprócz dużej ilości papierosów, to trawki i innych wymysłów nie paliłem i nie palę i robiłem to zawsze na trzeźwo :D ;) .

PostNapisane: 23 stycznia 2015, 07:40 
Częsty bywalec

Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
No jeżeli w kwestie wchodzi rok 99 to się zgodze myślałem że chodzi o lata 96 . 97 i 98 bo tu były tylko gniazdo pod maska a w 99roku było różnie raz wsadzali tylko pod maska a raz i tu i tu przy pełnym lifcie który był w połowie 2000roku już było tylko gniazdo w środku pod maska nie było

PostNapisane: 23 stycznia 2015, 08:24 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Okrągłe gniazdo można wypiąć (siedzi na zatrzask) i położyć. Wtedy spokojnie mieści się kabel. Patentu z zatrzaskiwaniem maski nie do końca nie radzę próbować z oczywistych przyczyn. Co do rejestracji to ja korzystam z programu zapisującego printscreeny w jednym folderze (od razu po naciśnięciu przycisku), jest ich sporo, trzeba wypróbować kilka. Są też programy do nagrywania ale nigdy nie używałem. Najlepsza opcja to posadzić kierowcę za kółko a samemu klikać. Obsługi laptopa w czasie jazdy nie polecam- wystarczy chwila nieuwagi i siedzisz w rowie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1