Witam. Od paru miesięcy jestem posiadaczem BMW e90 320d N47 i już straciłem siły na to auto. Dlatego proszę was o pomoc. Mój problem wygląda następująco. Auto przy pierwszym odpaleniu rano nierówno pracuje, trzęsie budą a z wydechu wydobywa się gęsty biały dym. Niezależnie czy na dworze jest 0 czy +10 stopni. Trwa to przez pierwsze 20 sekund , później jest już wszystko ok. Po podłączeniu do kompa wyszedł błąd dwóch świec. Wymieniłem wszystkie świece żarowe, naprawiłem sterownik świec, wymieniłem przewody od świec. Błędy pokasowane, niby wszystko ok. Lecz na niewiele się to zdało. Jak zapalał, tak zapala. Pojechałem do elektronika na powrót do softu nominalnego bo istniało podejrzenie że coś jest nagrzebane. Nie pomogło. Następnie wybrałem się do pompiarza ... Sprawdzone wtryski, 2 w stanie idealnym, 2 trochę słabsze ale wszystko mieści się w tolerancji. Sprawdzona kompresja i tu pojawił się pewny znak zapytania. Na pierwszym cylindrze (od rozrządu) kompresja 30, na pozostałych trzech 27,5. Czy może to być krzywy korbowód ? Jeśli tak to czy on jest przyczyną porannej pracy silnika i dymienia? Co jeszcze może być nie tak? Bardzo proszę Was o pomoc bo naprawdę nie wiem co mam robić. Z góry dziękuję
|