BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Wydech Mg Motorsport
PostNapisane: 26 stycznia 2015, 21:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Smokin, ja jak zmieniłem u siebie końcowy z przelotowego Bastuck na OEM odczułem różnice. Na niskich obrotach 1,5-2.5krpm auto jedzie mocniej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 stycznia 2015, 22:00 
!kuchar napisał(a):
Smokin, ja jak zmieniłem u siebie końcowy z przelotowego Bastuck na OEM odczułem różnice. Na niskich obrotach 1,5-2.5krpm auto jedzie mocniej.

więc faktycznie lepiej pozostać przy OEM lub renomach takich jak eisenmann.
Dobrze, że wpisałem temat w szukajkę bo już byłem bliski przelewania zadatku dla Guzego.

PostNapisane: 26 stycznia 2015, 23:00 
Przyjaciel forum

Smokin napisał(a):
więc faktycznie lepiej pozostać przy OEM lub renomach takich jak eisenmann.
Dobrze, że wpisałem temat w szukajkę bo już byłem bliski przelewania zadatku dla Guzego.

Wiesz, zeby sprawa byla jasna, dobrze zaprojektowany wydech da jakis przyrost (czy bedzie adekwatny do poniesionych kosztow, to inna sprawa). W przypadku MG moze byc tak, ze cos zyskasz, ale tez jest ryzyko, ze bedzie odwrotnie, ich wydechy sa tansze, bo poprostu w cene jest wliczone jedynie wykonanie, a nie dosyc drogie R&D jak w przypadku firm, ktore wymienilem.

Bardzo podobnie wyglada sprawa z dolotem w wolnossacych i kolektorami dla turbin czy intercoolerami w doladowanych. Tez wymagaja duzej wiedzy, zeby dzialaly lepiej niz fabryczne.

PostNapisane: 27 stycznia 2015, 12:52 
Vermilion napisał(a):
W przypadku MG moze byc tak, ze cos zyskasz, ale tez jest ryzyko, ze bedzie odwrotnie, ich wydechy sa tansze, bo poprostu w cene jest wliczone jedynie wykonanie, a nie dosyc drogie R&D jak w przypadku firm, ktore wymienilem.

Rozumiem o co chodzi. W dieslu jest inaczej im "luźniej" tym lepiej... :) Czy jest na forum ktoś kto ma wydech w wolnossącym R6 z MG i chciałby się podzielić wrażeniami ? :P

PostNapisane: 27 stycznia 2015, 13:41 
nie mogę już edytować tamtego posta a dodam jeszcze, że po "przewertowaniu" dostępnych ofert eisenmann najkorzystniej wychodzi u kolegi z forum :) 3292 zł

http://performancebmw.pl/towar.167.eise ... 330xi.html

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 14:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Ja też mam mega dylemat co do wydechu do 335i :mur:
Kontaktowałem się z MG i napisali mi, że mają do tego auta sprawdzony produkt. Końcowy w wersji street i usunięte drugie katalizatory.
Problem, że nie mogę znaleźć żadnego filmiku jaki jest dzwięk tego wydechu.

Druga opcja jaką biorę pod uwagę to wydech końcowy BMW Performance. Brzmi ładnie, cena wyższa niż MG ale wciąż nie zabija.
Przygotowuje powoli auto do porządnego programu i najbardziej się boje straty mocy przez spaprany wydech :dobani:
Myślę, że na BMW Performance straty mocy być nie powinno. Planuje w najbliższym czasie intercooler Wagner, wydech MG lub BMW Performance,
jakiś lepszy dolot no i porządny program bez kompromisów ;)

Vermilion jak i inni doradźcie coś :)

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 14:33 
Lukasz_S, pisałem wczoraj trochę z Michałem Guzy (właściciel MG) zapewniał , że nie mają problemów ze stratami mocy. Ostatnio robili wydech do ferrari berlinetta i mieli +9 hp. Z drugiej strony patrząc to robią chłopaki wydechy do naprawdę niezłych fur...więc może firma "krzak" to to nie jest i warto im zaufać.
Cały czas się nad nimi zastanawiam.

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 14:33 
Lukasz_S, skoro pisza, ze

Lukasz_S napisał(a):
mają do tego auta sprawdzony produkt

to nie Maja jakiegos footage-gu? jakiegos filma z dzwiekiem, przykladowego wykresu?

to raz. dwa w silniku doladowanym, raczej nie powinno sie przejmowac spapranym wydechem, to raczej silnikow wolnossacych dotyczy.

Czemu odrzucasz Eisenmanna, Supersprinta itd? Taka duza roznica w cenie od BMW i MG?

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 14:34 
Przyjaciel forum

Lukasz_S napisał(a):
Vermilion jak i inni doradźcie coś :)

Do 335i masz tak ogromna ilosc wydechow, ze na BMW Performance wogole nie zwracalbym uwagi, chyba, ze zamiast osiagow, chcesz sie czuc dobrze z tym, ze masz czesc BMW Performance.

Poszukaj poprostu wydechu, ktory ma przyrosty udokumentowane na hamownii. Zacznij od przeczytania tego tematu

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=416797

masz w nim konkretne wykresy wraz z dokladnymi listami modow. Zobacz co Ci najlepiej odpowiada.

Smokin napisał(a):
Lukasz_S, pisałem wczoraj trochę z Michałem Guzy (właściciel MG) zapewniał , że nie mają problemów ze stratami mocy. Ostatnio robili wydech do ferrari berlinetta i mieli +9 hp. Z drugiej strony patrząc to robią chłopaki wydechy do naprawdę niezłych fur...więc może firma "krzak" to to nie jest i warto im zaufać.
Cały czas się nad nimi zastanawiam.

To zmierz przed i po, na tej samej hamownii. Zapytaj tylko co proponuja, gdy "po", bedzie spadek.

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 14:38 
Vermilion napisał(a):
Zapytaj tylko co proponuja, gdy "po", bedzie spadek.

znając życie pewnie nic :rotfl: Pogadam z nim jeszcze jak dowiem się coś konkretnego to dorzucę do tematu.

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 14:48 
Przyjaciel forum

Smokin napisał(a):
Vermilion napisał(a):
Zapytaj tylko co proponuja, gdy "po", bedzie spadek.

znając życie pewnie nic :rotfl: Pogadam z nim jeszcze jak dowiem się coś konkretnego to dorzucę do tematu.

To masz dylemat, albo zakladasz, ze chcesz poprawic dzwiek, wyglad, a milym bonusem bedzie tez jakis przyrost mocy, albo dokladasz i kupujesz cos co ktos kiedys testowal na hamownii. Nikt tu o "MG" nie pisze, ze to firma krzak, wspomnialem Ci tylko jak wygladaja realia takiej produkcji wydechow w Polsce, ta filozofie mozna byloby prosto okreslic - spawa sie jak wyjdzie. Pamietaj tez. ze przy mocy Berlinetty, te +9 hp, to moze byc blad pomiaru hamownii.

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 14:58 
Vermilion napisał(a):
albo dokladasz i kupujesz cos co ktos kiedys testowal na hamownii.

bardziej skłaniam się do tej opcji bo planuję autem trochę "polatać".
Vermilion napisał(a):
Pamietaj tez. ze przy mocy Berlinetty, te +9 hp, to moze byc blad pomiaru hamownii.

też właśnie miałem o tym pisać. Belinetta ma przecież 740 hp :)

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 14:58 
Kup kolektory od Santiego za tysiaka, kup za 500zl tlumik koncowy eisenmana a reszte wydechu wyspawaj nie zapominajac o x-pipe i juz masz przyrost. W moim m54b30 w ktorym robilem takie cos ze dwa tygodnie temu uzyskalem 10KM i 10Nm caly wykres przesunal sie do gory i auto sie dokreca o wiele lepiej na wykresie moc rosnie do samej odcinki i jest lepiej niz przed wydechem. A afr mowi ze brakuje paliwa i na pewno byloby jeszcze lepiej. ( pompa paliwa prawdopodobni jest trupem, nie wiem bo nie ja swapowalem, taki juz kupilem)Do tego doloze dolot, dam walbro 255 i det3 i bedzie jeszcze lepiej. To juz moj drugi wolnossacy silnik ktorym w ten sam sposob mam zrobiony wydech i dziala. Katy to tragedia,spowalniaja oproznianie komory spalania. jeszcze jak sa wysypane i masz pusta puszke co rozpreza spaliny a za chwile znowu musza zmiescic sie w waskiej rurce na koncu puszki to tym bardziej. Odetkanie wydechu to podstawa, czyli barany, potem x-pipe oczywiscie z troszke wiekszej srednicy rurek niz cala reszta wydechu i spaliny przyspieszaja robiac za soba podcisnienie co jeszcze bardziej poprawia oproznianie cylindrow.

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 15:03 
Przyjaciel forum

Smokin napisał(a):
Vermilion napisał(a):
albo dokladasz i kupujesz cos co ktos kiedys testowal na hamownii.

bardziej skłaniam się do tej opcji bo planuję autem trochę "polatać".
Vermilion napisał(a):
Pamietaj tez. ze przy mocy Berlinetty, te +9 hp, to moze byc blad pomiaru hamownii.

też właśnie miałem o tym pisać. Belinetta ma przecież 740 hp :)

Ten temat juz masz przeanalizowany?

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=916863

LeSiO napisał(a):
Kup kolektory od Santiego za tysiaka, kup za 500zl tlumik koncowy eisenmana a reszte wydechu wyspawaj nie zapominajac o x-pipe i juz masz przyrost. W moim m54b30 w ktorym robilem takie cos ze dwa tygodnie temu uzyskalem 10KM i 10Nm caly wykres przesunal sie do gory i auto sie dokreca o wiele lepiej na wykresie moc rosnie do samej odcinki i jest lepiej niz przed wydechem. A afr mowi ze brakuje paliwa i na pewno byloby jeszcze lepiej. ( pompa paliwa prawdopodobni jest trupem, nie wiem bo nie ja swapowalem, taki juz kupilem)Do tego doloze dolot, dam walbro 255 i det3 i bedzie jeszcze lepiej. To juz moj drugi wolnossacy silnik ktorym w ten sam sposob mam zrobiony wydech i dziala. Katy to tragedia,spowalniaja oproznianie komory spalania. jeszcze jak sa wysypane i masz pusta puszke co rozpreza spaliny a za chwile znowu musza zmiescic sie w waskiej rurce na koncu puszki to tym bardziej. Odetkanie wydechu to podstawa, czyli barany, potem x-pipe oczywiscie z troszke wiekszej srednicy rurek niz cala reszta wydechu i spaliny przyspieszaja robiac za soba podcisnienie co jeszcze bardziej poprawia oproznianie cylindrow.

Wszystko spoko, tylko x-pipe, trzeba wiedziec, w ktorym miejscu wydechu umiescic (w sensie precyzyjnego dobrania odleglosci), zeby dzialal najefektywniej.

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 15:10 
Zacna persona forum

LeSiO, katy calkiem wywaliles? sam sie powoli przymierzam do wydechu i zastanawialem sie nad zestawem od santiego barany + katy, czy katy sobie darowac? i gdzie kupic koncowy eisenmanna za 500zl :]

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 15:12 
Vermilion napisał(a):

Tak, przewertowałem go. Kompletny wydech razem z baranami robi jednak najwięcej.
LeSiO napisał(a):
Kup kolektory od Santiego za tysiaka, kup za 500zl tlumik koncowy eisenmana

hmm może coś źle patrzę ale barany od schmeidmanna to jakieś 2800, eisenmann końcowy 3300.
Tylko, że mi w sumie nie zależy na przyrostach :) a na tym żeby nie ująć koni :) więc pewnie pozostałbym przy końcowym od eisenmanna a być może kiedyś pomodził coś więcej.

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 15:23 
Przyjaciel forum

Czarny napisał(a):
to nie Maja jakiegos footage-gu? jakiegos filma z dzwiekiem, przykladowego wykresu?

No właśnie na stronie nie ma żadnego 335i albo ja nie umiem znaleźć :zly:
Czarny napisał(a):
Czemu odrzucasz Eisenmanna, Supersprinta itd? Taka duza roznica w cenie od BMW i MG?

Nie odrzucam :) W sumie wszystkie te tłumiki wchodzą w grę bo są w podobnej kasie.
Szkoda, że nie mam możliwości posłuchać każdego z osobna na żywo, bo na youtube to różnie bywa z oddawaniem dziwięku ;)
Priorytet to brak strat mocy, ładny dźwięk i żeby w trasie łba nie urywało, bo sporo latam autostradami.
Vermilion napisał(a):
Do 335i masz tak ogromna ilosc wydechow, ze na BMW Performance wogole nie zwracalbym uwagi, chyba, ze zamiast osiagow, chcesz sie czuc dobrze z tym, ze masz czesc BMW Performance.

Czytałem właśnie sporo pochlebnych opinii na temat BMW Performance na e90post i chwalili ten wydech.
Mama uczyła żeby słuchać mądrzejszych dlatego tak jak radzisz BMW odpada. Poszukam czegoś markowego, bo faktycznie do 335i w wydechach można przebierać. Na ori częściach BMW mi w ogóle nie zależy.

Dobra wchodzę na youtube i będę sprawdzał każdy z wyżej podanych wydechód ;)
Jak ktoś coś jeszcze chce dodać to proszę bardzo. Najlepiej jak ktoś miał przyjemność słyszeć któryś z tych wydechów na żywo

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 15:31 
Lukasz_S napisał(a):
No właśnie na stronie nie ma żadnego 335i albo ja nie umiem znaleźć :zly:

ten widziałeś? wg mnie fajnie brzmi

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 15:36 
Przyjaciel forum

Smokin napisał(a):
ten widziałeś? wg mnie bardzo fajnie brzmi

No słuchałem właśnie no i całkiem nieźle :)
U mnie tylko nie chce podwójnych końcówek

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 15:40 
Przepraszam chodziło mi omagnaflow. Kąty całkowicie wywalilem. Mam barana xpipe i końcowy. Jest głośno bardzo Ale to auto na tor. Możesz Dac dwa tłumiki, w tym środkowy z xpipe i.będzie ciszej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1