BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Świece zapłonowe jaki /jakie typ /model ?
PostNapisane: 21 grudnia 2014, 12:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Cześć. Ciesze sie ze w obu Twoich autach jest poprawa.

Pablo325i napisał(a):
Po wymianie jest chyba lepsza reakcja na gaz, ostatnie spalanie gazu M52B28TU w e39 na autobahnie 10,4l/100km.

:cwaniak: nie rzucam słów na wiatr ;) u innych to samo :ok:

Nie musisz sprawdzac na hamowni, nie raz juz sprawdzane bylo na hamowniach to ustawienie... i trzymaja serie na gazie 190-193hp srednio widzialem wykresy przy B28 i 170hp najczesciej rowno w B25 i to takich po 350 tys km na pewno, sa silniki ktore uzyskaja wiecej koni niż seria i to bardzo często. Co do swiec i ustawiania tego, ja nie ustawiam ich dla uzyskania max mocy na wysokich obrotach, bo to sie do niczego nie przydaje, tylko, żeby silnik byl elastyzny z dolu czyli nie byl zmulony zbyt mocno, ale żeby swiece zrobily jak najwiecej km, jak najwiekszy przebieg maksymalnie oszczedzając fajki i cewki

w M5 wychodzi to tak:
wykres z 24 listopada :)
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 stycznia 2015, 08:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Alpina B3,e46 325ti
Kod silnika: M50B30,M54B25
Garaż: http://www.alpina-archive.com/images/cars/12143-01.jpg
Jakie swiece zaplonowe do M54B25 ?
Jezdzi na samej benzynie.Rocznik 2001

PostNapisane: 23 stycznia 2015, 11:21 
Przyjaciel forum

W sprawie tego falowania, kolysania silnikiem i szarpniec przy ruszaniu napisalem Ci dokladniej na PW co nalezy wymienic

PostNapisane: 23 stycznia 2015, 13:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b22
Witam, moze mi cos doradzisz ?:)
E46 320i m54b22 170 km
manual
bez lpg,czysta benzyna.

PostNapisane: 23 stycznia 2015, 13:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b22
Po denso k20tt (poprzedni właściciel ) założyłem fr7dp,zapłony przestały wypadać, a silnik dostał drugie życie od dołu :D

m54b22 + lpg

PostNapisane: 23 stycznia 2015, 14:21 
Przyjaciel forum

nie polecaj, bo wystepuja w roznych seriach w tej cieplocie w innej pojemnosci jak ktos sobie wkreci z innej serii niż Tobie sie udalo dostac, to mu sie przegrzeje...i mozna sobie problemu narobic...w niektorych silnikach wystarczy ze tylko gaz bedzie dolozony i taka swieca poleci...albo sie szybciej wypali jak nie bedzie odprowadzala ciepla odpowiednio do glowicy przez izolator. one maja ciensza igle niz bosch platinum fabrycznie montowane w BMW. jak cos, to piszcie mi vin na maila, bede pomagal

PostNapisane: 24 stycznia 2015, 08:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
a to ciekawe, w jaki sposob wiec rozpoznac cieplote swiecy, skoro oznaczenia sa takie same ?

PostNapisane: 24 stycznia 2015, 09:13 
Przyjaciel forum

cieplote majac symbol rozpoznasz, ale serii nie koniecznie, jak nie wiesz jak. zaleznie od serii elektroda srodkowa i masowa wypala sie roznie. mało tego, swieca jest inaczej ustawiona fabrycznie - przerwa. produkcja tez może być w całkiem innym miejscu, bo opakowania roznią się w zaleznosci na jaki rynek idzie świeca. stosowanie np takich swiec w alpinie b3 czy bmw E36 M3, mimo że maja te sama cieplote co fabryczne f7lcdr z miedzi czy fr7ldc+ chromowoniklowe z itrem, stosowane w tym aucie skonczy sie szybszym wypaleniem. :) nie polecam samemu dobierac świec :dobani: czasem lepiej obnizyc temp na izolatorze w platynowych swiecach z cienkimi iglami, wtedy pochodza one dluzej. kazda swieca nagrzewa sie z taka sama szybkoscia zanim wokol elektrody zaczyna zaciskac sie jej izolator praktycznie nie odprowadza ciepla z elektrody do glowicy. dopiero jak sie nagrzeje w pierwszej fazie a elektroda spuchnie i zacisnie sie wokol niej izolator ceramiczny, wtedy elektroda platynowa osiagnie swoja maksymalna temp w zaleznosci od cieploty swiecy, nizsza lub wyzsza...w swiecach ktore maja grubsze elektrody nie przyklada sie do tego tak uwagi, ale tez sie wypalaja

PostNapisane: 24 stycznia 2015, 11:32 
Forumowicz

Moje BMW: E92
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=440
jeśli mozną prosić o porade co do świec żarowych to też bym poprosił.

model e46
silnik m47n program na 195km/430nm
sterownik bedzie po regenracji

PostNapisane: 24 stycznia 2015, 12:26 
Przyjaciel forum

beru ge102 dla Ciebie kolego

wracajac do swiec zaplonowych platynowych z cienszymi elektrodami, ich cieplota ma ogromne znaczenie na przebieg. czasem ktos kupi zle dobrana cieplote, swiece skoncza sie wczesniej i potem czyta sie na forach, że taka i taka seria niezaleznie od symbolu czy serii produkcji jest slaba bo ktos tam zrobil 10 tys i przestaly chodzic. bardzo czesto swiece przegrzewaja sie na lpg. wystarczy kilkaset km jazdy na zlym skladzie mieszanki czytaj uboga (uszkodzona listwa, wtryski), idzie wiecej tlenu do silnika i temp spalania sie podnosi. swiece tego nie wytrzymaja, bo sa obliczone na pewna temperature maksymalna (maja pewna tolerancje w razie podgrzania ale nie wiele) dlatego przy platynowych szczegolnie boscha (maja wiecej tzn gesciej nalozonych na siebie cieplot ktore odpowiadaja mniejszej ilosci odpowiednikow ngk), radzilbym nie eksperymentowac samemu z cieplotami niemieckimi BOSCH i BERU, bo swiece moga sie przegrzac i rozczelnic = przestana pracowac lub skonczyc duzo wczesniej niz powinny, elektrode doslownie zje... :ok: jak coś to pytajcie dalej, będę starał się podpowiedzieć w tym temacie

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 21:34 
Forumowicz

Moje BMW: e90 318i
Kod silnika: N46B20B
Co polecisz do M52B20 z sekwencją LPG ?

PostNapisane: 28 stycznia 2015, 22:19 
Przyjaciel forum

coś z tanich? czy najlepszych? ile robisz rocznie km?

PostNapisane: 29 stycznia 2015, 19:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Jakie swiece polecicie do e38 99r z silnikiem m62 podwojny vanos + instalacja gazowa Stag 300 wtryski hana?

PostNapisane: 29 stycznia 2015, 20:38 
Przyjaciel forum

a szarpie i faluje?

PostNapisane: 29 stycznia 2015, 20:54 
Forumowicz

Moje BMW: e90 318i
Kod silnika: N46B20B
pawelos666 napisał(a):
coś z tanich? czy najlepszych? ile robisz rocznie km?

jakieś 20tys -góra 30tys rocznie, w obecnej chwili mam "wypadanie zapłonu" ale jeszcze nie sprawdzałem co tam za swiece siedzą...

PostNapisane: 30 stycznia 2015, 13:41 
Przyjaciel forum

jezeli wypadaja zaplony to szedł bym tylko w bosch platinum w ciepłotę 6, lub 5, bo przebieg robisz spory...przy boschu cieplota 5 i 6 w gazie to praktycznie zadna roznica dla silnika a dla swiecy spora. 5 wystarczają na dłuzej. :) rozgrzewają się tak samo szybko, ale trzymają nieco niższą temp po rozgrzaniu na izolatorze, tzn po nagrzaniu się już silnika do takiej optymalnej temp równej pracy (po odpaleniu zimnego). w silniku niezagazowanym nie wolno montować 5 zamiast 7, ale w przypadku gdy mamy gaz nie ma osadow mozna jak najbardziej. w zadnym wypadku nie bedzie wiekszego spalania pomiedzy 5 a 6 przy lpg, nawet z paleniem na PB. nie bedzie tez wiekszego spalania porownujac takie swiece ze swiecami fabrycznymi stosowanymi w tym silniku.

PS. GDYBY KTOŚ POTRZEBOWAŁ ŚWIEC FABRYCZNYCH BMW OE NGK DO SILNIKOW PO WRZESNIU 98r. MAM DO KILKU SILNIKÓW ODDAM TANIEJ NIZ W ASO! POLECAM JE TYLKO DO SILNIKÓW NIE GAZOWANYCH KTÓRE NIE MAJĄ PROBLEMU Z ZAPŁONEM. ŚWIECE NOWE W 100% PEŁNOWARTOŚCIOWE NIE WYCIAGANE Z PUDEŁKA.PUDEŁKO ZAKLEJONE FABRYCZNIE. ZDJĘCIE JEST PRZYKŁADOWE

Obrazek

PostNapisane: 31 stycznia 2015, 15:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 323I E46
Kod silnika: M52
:D :D Cześć :) Miałem problem z gazem w moim Bmw E46 323i M52 auto szarpało i pływało na obrotach i nikt mi nie mógł pomóc od dłuższego czasu:( Na szczęście trafiłem tu n forum i na pawelos666 (napisałem mu wszystkie moje objawy) bardzo szybko zdiagnozował co i jak :). założyłem platinum plusy ustawione specjalnie pod mój silnik przez pawelos666 :D . Dziś Auto prowadzi się całkiem inaczej jest mega duża poprawa jeździ płynnie nie szarpie ani nie pływa na obrotach jestem Bardzo bardzo zadowolony bo rok czasu jezdziłem i nikt mi nie mógł pomóc... Dziś to już przeszłość :super: :super:

Pozdrawiam i dzięki pawelos666

PostNapisane: 5 lutego 2015, 16:57 
Forumowicz

No i świeczki wymienione na Bosch, dobrane i ustawione przez pawelos666, co zauważyłem od razu to na pewno to, że auto odpala łatwiej :rotfl: Dosłownie na dotyk :ok: Wrażenia z jazdy to tak jakby zrobiło się auto bardziej elastyczne, wydaje mi się że lepiej ciągnie z wolnych obrotów i szybciej się wkręca :) Silnik, chodzi równo, cicho :) Ogólnie rzecz biorąc, pozytywnie :hurra:

PostNapisane: 5 lutego 2015, 18:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318CI
Kod silnika: m43tub19
No i ja też dzisiaj wymieniłem ngk bkr6equp cztero-elektrodowe na Bosch Platinum Plus jedno-elektrodowe od Pawelos666.
Pacjent - BMW E46 318CI M43TU- 140 tys przebiegu 100% ori, rok 2000. Wymienione w ostatnim roku - przepływka, sondy, czujnik położenia wałka, przewody WN, olej 5w40 Valvoline + Archoli 9100, NoPB95 + Archoil 6200.

Na NGK - silnik pracował bdb chociaż wyczuwalne było bardzo delikatne drżenie na dźwigni zmiany biegów (po dociśnięciu gałki zmiany biegów) lub dotknięciu silnika - w aucie generalnie nic niewyczuwalne - podobno M43TU tak mają :) . NGK miały 15tysiecy przejechane i przy wymianie nie zauważyłem zużycia świec - zostawiłem na przyszłość na wszelki wypadek.

Po zmianie na Bosch silni odpalił normalnie czyli od strzała i ok, w tracie jazdy zauważyłem ze troszeczkę szybciej się wkręca na obroty - ale bardzo delikatna różnica. Po przejechaniu ok 15km (od razu po wymianie świec do zagrzania ich) - pozytywne zdziwienie - silnik pracuje ciągle bdb ale bardziej aksamitnie, drżenie teraz już naprawdę trzeba pamiętać stare żeby coś wyczuć na silniku.
Wg mnie - pedanta samochodowego - zmiana jest odczuwalna i na plus.
Zobaczymy jak będzie się zachowywał jak świece się jeszcze "dopalą".
Pawelos666 - Dziękuje.
Pzdr

PostNapisane: 6 lutego 2015, 22:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 528iA
Kod silnika: m52b28
A co polecacie do e46 m52b25tu? Na zimnym silniku lekko trzęsie autem, po chwili się uspokaja ale coś czuję, że świece nie były wymieniane od nowości. Przebieg roczny robię rzędu 7/8 tys km.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 41  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1