BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Otwarcie własnego warsztatu
PostNapisane: 29 stycznia 2015, 22:40 
Pierwsze kroki

Witam jestem Adam jako, że to mój pierwszy post to serdecznie wszystkich witam, mam do was pytanie do was do ludzi, którzy jednak są bardziej świadomi w dziedzinie motoryzacji niż większość społeczeństwa, co u was decyduje o wyborze warsztatu. Na pewno napiszecie, że jakość usług i cena, no właśnie cena, ja mam taki problem, że od zawsze dłubie przy autach i chciał bym założyć własny warsztat tylko w okolicy są warsztaty, które posiadają po 10 uczniów i strasznie zaniżają stawki, jak ktoś już chce żebym mu coś zrobił jak słyszy cenę to ucieka. Mam kilkunasty klientów, którzy na stałe serwisują auta, ale nowi patrzą tylko na cenę. Najlepiej ostatnio przyjechał do mnie gościu a6 c5 2.8 i chciał żebym za 500zł wymienił mu silnik(sam słupek) i przy okazji zmienił rozrząd i to wszystko za 500zł. Może napiszecie mi co u was decyduje o wyborze mechanika, bo ja nie wyobrażam sobie brać odpowiedzialności za naprawę za elementy po kilka kilkanaście tysięcy zarabiając grosze

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Otwarcie własnego warsztatu
PostNapisane: 30 stycznia 2015, 05:17 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jak wiadomo w dzisiejszych czasach dobrego mechanika to szukać ze świecą... według Mnie jak Sam napisałeś wyżej najważniejszy czynnik to jakość usługi :ok: Powiem szczerze iż Ja tak mocno nie patrzę na cenę a właśnie na jakość usługi i zwyczajnie wolę zapłacić więcej jeśli wiem z jakim mechanikiem mam do czynienia i mam pewność że usługa zostanie wykonana należycie. Jeśli będziesz dobry w Swojej branży to stali klienci będą Cię polecać ;)

A takim gadaniem o jakim piszesz iż ktoś przyjeżdża i narzuca Ci z góry cennik za usługę jaką chce wykonać to postaw sprawę jasno powiedz ile u Ciebie taka usługa i albo się gość decyduję bądź też nie :hyhy:

PostNapisane: 30 stycznia 2015, 11:55 
Pierwsze kroki

Szczurek1986 w mojej okolicy cena czyni cuda, wszyscy robią gdzie jest najtaniej a potem jeżdżą na poprawki. Moi obecni klienci są zadowoleni, ale jak komuś coś polecą to cena jest na pierwszym miejscu, robię nawet auta handlarzom tylko jednak te, którymi osobiście jeżdżą. I tak teraz próbuje się zorientować jak by ruszyć trochę prężniej z mechaniką.

PostNapisane: 30 stycznia 2015, 12:53 
Adam. napisał(a):
Na pewno napiszecie, że jakość usług i cena, no właśnie cena

Przede wszystkim jakość usługi...wolę zapłacić ciut więcej i wiedzieć, że zostawiam swoje auto u kogoś kompetentnego, kto zrobi robotę dobrze i solidnie no i , że nie spotkam go w swoim aucie na mieście :rotfl: jak mój szwagier kiedyś, wracając z zakupów z pewnego hipermarketu zobaczył na parkingu swoje auto, z później fachowca obłożonego reklamówkami :rotfl:

PostNapisane: 30 stycznia 2015, 13:22 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
Smokin napisał(a):
Przede wszystkim jakość usługi...wolę zapłacić ciut więcej i wiedzieć, że zostawiam swoje auto u kogoś kompetentnego, kto zrobi robotę dobrze i solidnie no i , że nie spotkam go w swoim aucie na mieście :rotfl: jak mój szwagier kiedyś, wracając z zakupów z pewnego hipermarketu zobaczył na parkingu swoje auto, z później fachowca obłożonego reklamówkami :rotfl:

Szkoda że nie miał przy sobie drugiego kompletu kluczyków, mógł przepakować i zobaczyć jaką minę będzie miał "fachowiec"

co do warsztatu to też uważam, że jakość powinna być na pierwszym miejscu, koło rzeszowa jest serwis można powiedzieć takie ASO tylko że nieautoryzowane marki BMW, gość jest drogi, niesłowny bo potrafi przekładać termin naprawy kilkukrotnie, ale mimo tego jest mocno obłożony robotą

a co przejażdżek samochodami klienta to widziałem osobiście, jak swego czasu byłem w serwisie, a tak jakiś mechanik wziął na jazdę próbną po naprawie skodę octavię, przyjechał podjarany i jeździł nią każdy "fachowiec" po kolei "... bo dobrze szmata zapier :cenzura: dala... ", a samochód nie był żadnego z nich bo jak przekazywali sobie kluczyki to była gadka: "...że samochód jest klienta i żeby nie cisnąć w stronę miasta tylko tam w pola..."

Ostatnio edytowano 30 stycznia 2015, 13:29 przez rafal_13, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 stycznia 2015, 13:24 
rafal_13 napisał(a):
gość jest drogi, niesłowny bo potrafi przekładać termin naprawy kilkukrotnie, ale mimo tego jest mocno obłożony robotą

Wlazło :] nie byłem jeszcze u niego ale wiem, że ze spokojem serca można mu furę zostawić.

PostNapisane: 30 stycznia 2015, 13:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Jakość usług to najważniejsze kryterium, ale musisz też umieć sprzedać swoje zalety - wyższą jakość ;)

obsługa klienta to podstawa w dzisiejszych czasach. Warto wykazać się zainteresowaniem problemem klientem i pokazać że ma się na ten temat wiedzę (czyli podać prawdopodobne usterki, przy znanych objawach) - wtedy np. ja jestem w stanie zweryfikować czy moje auto będzie miało tam zmieniany choćby olej.

Warto zadbać o warsztat, żeby był w nim względny porządek- to zawsze ujawnia pewnie cechy charakteru ludzi tam pracujących i organizację ich pracy.

Terminowość oddania auta do naprawy. Ludzie na prawdę potrzebują samochodów do jeżdżenia więc niedotrzymywanie umówionych terminów powoduje dodatkowe problemy.

Po kilku doświadczeniach , każdy woli zapłacić więcej i mieć auto zrobione dobrze. Także po dłuższym czasie Jakość się obroni :)

Warto zrobić solidny szyld , wymyślić jakieś logo. Budujesz markę.

Reklamowanie- lokalne portale.

założenie konta fb swojego warsztatu.

Pzdr!

PostNapisane: 30 stycznia 2015, 15:42 
Pierwsze kroki

Jak by wszyscy mieli takie podejście to było by dobrze :D . Co do miejsca pracy to jest czysto, dodatkowa oddaje auto wyczyszczone i odkurzone to chyba także plus dla mnie, jeżdżę jedynie na jazdę próbną po mieście na zakupy bym się nie odważył. Padły tu słowa o fb, podobają się wam galerie z napraw, działa na was klientów coś takiego, wiadomo nie robił bym galerii z wymiany klocków czy zawieszenia, ale naprawy silnika czy skrzyni biegów są chyba już ciekawe. Co do klientów to zawsze ktoś coś przyprowadzi, ale kolejki niestety przed bramą nie ma. W warsztacie mam cennik i odbierając auto nie ma niespodzianek to już niejeden klient chwalił, co to terminowości to zdarzy się przeciągnąć o dzień dwa, ale najczęściej nie z mojej winy(brak części :( cuda zza oceanu mają niestety troszeczkę inne co niektóre elementy, albo wspaniały range rover).

PostNapisane: 30 stycznia 2015, 17:09 

Szczerze to nie rozumiem ludzi z Twoich rejonów jeśli szukają najtańszej alternatywy po to by jeździć na poprawki ponieważ każdy dojazd na poprawkę to kolejna strata czasu i kolejna strata pieniędzy nawet na Sam dojazd. Myślę iże kilkanaście zrobionych przez Ciebie bez zastrzeżeń samochodów otworzy oczy innym :ok:

PostNapisane: 30 stycznia 2015, 22:30 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
osobiście denerwuje mnie jeszcze jedna rzecz, że większość mechaników zawsze ma rację i wie lepiej, sam raz z wielkim uśmiechem oglądałem jak mechanik nie wiedział jak zabrać się do wymiany rozrusznika, cały czas opuszczał samochód i zaglądał czy od góry czy od dołu zacząć rozbierać, chciałem mu powiedzieć to wyprosił mnie z warsztatu, ale drzwi były otwarte wiec cały czas widziałem co się dzieje, w końcu stwierdził że on tego dziś nie da rady zrobić, bo "tu dużo rozbierania będzie", powiedziałem, że wystarczy skrzynię z silnikiem opuścić i już jest dostęp i nagle w pół godziny i rozrusznik wymieniony, raz też mechanik kłócił się ze mną że e36 z oryginalnym mpakietem, ma inny wydech niż taka ze zwykłymi zderzakami :mur: przy wymianie sworzni też koleś twierdził, że długie sworznie można wprasować jakkolwiek, kazałem mu wziąć o ręki sworzeń i zobaczyć jak pracuje, stwierdził, że tylko lemforder tak ma

PostNapisane: 31 stycznia 2015, 00:01 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedzi cały czas pracuje na to, żeby wyrobić sobie dobrą opinie jednak łatwo i szybko to nie przychodzi. Jutro od rana walczę z ciężkim przypadkiem, będę 4 mechanikiem, który będzie robił to cudo :)

PostNapisane: 31 stycznia 2015, 11:02 

Jak cos jest tanie, to nie moze byc dobre. Po za tym malymi kroczkami do przodu i przede wszystkim rozwoj, szkolenia, poglebianie wiedzy. Uczciwosc, pracowitosc, wytrwalosc nic nowego, samo zycie. Traktuj klientow tak jak sam bys chcial byc potraktowany. ;)

PostNapisane: 31 stycznia 2015, 11:47 
Forumowy terrorysta

O mechanikach temat rzeka, wielu z nas sie spotkało z miszczami, którzy mogliby wystepowac na tvn turbo w programie ''Będzie pan zadowolony'' :rotfl: .

Jakość, rozsądna cena i dotrzymywanie terminów.

PostNapisane: 31 stycznia 2015, 11:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
renoraines napisał(a):
Jakość usług, terminowość i cena to podstawa.
No raczej :rotfl:

PostNapisane: 31 stycznia 2015, 12:00 

Aby dobrze pociągnąć interes trzeba go rozbudować poszerzyć a co za tym idzie ? będziesz musiał przyjąć kogoś do pracy ponieważ Sam jesteś w stanie zrobić tyle ile dasz radę a pomocna ręka to zawsze coś tylko o taką osobę będzie niezmiernie ciężko... :niepewny:

PostNapisane: 31 stycznia 2015, 14:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Szczurek1986 napisał(a):
Aby dobrze pociągnąć interes trzeba go rozbudować poszerzyć a co za tym idzie ? będziesz musiał przyjąć kogoś do pracy ponieważ Sam jesteś w stanie zrobić tyle ile dasz radę a pomocna ręka to zawsze coś tylko o taką osobę będzie niezmiernie ciężko... :niepewny:

Kolega pisze, że kolejki się do niego nie ustawiają a Ty mu już pracownika zatrudniasz :) Niech najpierw ma robotę dla siebie.
Jeśli warsztat masz legalnie to zainwestuj w reklamę, ulotki są śmiesznie tanie.
Jeśli robisz po cichu to jedynie zadowoleni klienci będą polecać Cię innym.

PostNapisane: 1 lutego 2015, 13:14 
Pierwsze kroki

wandii na razie robię po cichu po pracy, chce zacząć legalnie z kompletem stałych klientów. Z sukcesów po weekendzie mam nastopnego zadowolonego klienta, 1 mechanik i 3 elektroników wymieniało w aucie wszystkie czujniki, sondy itp. a winna była wiązka, paranoja gościu lekką ręka wydalał ponad 4tyś za części, a auto i tak nie chodziło. Auto s420 cdi w220.

PostNapisane: 1 lutego 2015, 20:12 

I niech tak zostanie :D

PostNapisane: 15 lutego 2015, 07:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
Moje zdanie jest takie:
Adam., najważniejsza jest jakość usług i uczciwość!
Jeśli chodzi o naprawę usterki to przede wszystkim trafne jej zdiagnozowanie dla uniknięcia dodatkowych kosztów.
Jeśli chodzi o wymianę zużytych części, olejów itd to ważne jest byś wiedział jakie zamienniki są porządne i w dobrej cenie, bo nie zawsze np do 10-15 letniego auta jest sens montować oryginał. Przykładowo w moich e 39:
- ori wymiennik ciepła automatycznej skrzyni biegów jest kosmicznie drogi, za jeden z zamienników trzeba zapłacić 1150zł, ja kupiłem używkę. Tak wiem, nie wiadomo ile pociągnie, ale to świadoma decyzja
- ori tarcze hamulcowe przód z tego co wiem nie są najwyższej jakości, w podobnej cenie kupiłem sobie nawiercane zimmermany
- kupiłem w aso środki do pielęgnacji skór, tanie nie są, a na forum oświecono mnie że są marne, poza tym śmierdzą a nie pachną, efekt du*y nie urywa...
Itd...

Przygotuj sobie dobrą reklamę w okolicy i otwieraj warsztat legalnie :ok:
Moje kuzyna jak działał nielegalnie wyfrajerzyła była dziewczyna hehe. Swoją drogą nie było mu do śmiechu, przyszłe byłe też trzeba dobrze wybierać :rotfl:

Powodzenia

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 15 lutego 2015, 10:26 
Pierwsze kroki

Co do warsztatu to zmieniłem trochę priorytety i jak na razie już legalnie oferuję wulkanizacje, geometrie komputerową, serwis klimatyzacji, pozostałe naprawy 170zł netto za godzinę. Do tego wchodzę w handel częściami używanymi i opony osobowe ciężarowe. Jak na razie miejsce pracy w rozsypce, bo dopiero startuje, ale będę nad tym sukcesywnie pracował

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1