BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Urwany kabel od czujnika PDC
PostNapisane: 2 listopada 2013, 10:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E92 335i
Kod silnika: N54B30
Witam posiadam e46 coupe 99r z listwa PDC, ostatnimi czasy coraz rzadziej działały mi czujniki aż w końcu przestały całkowicie wiec postanowiłem zerknąć co jest nie tak. Wyjąłem listwę i okazało się że kabel od skrajnie prawego czujnika jest przerwany. Co w tym momencie zrobić? Zamówić w ASO wtyczkę i potem połączyc kabelki? Czy może trzeba wymieniać cały przewód? z tego co wiem to pdc nie będzie działać jeżeli chociaż jeden czujnik będzie niesprawny, może to ktoś potwierdzić?
wygląda to mniej więcej tak Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Urwany kabel od czujnika PDC
PostNapisane: 2 listopada 2013, 16:20 
Forumowicz

Moje BMW: E61 530D E36 316
Kod silnika: M57 M43
Potwierdzam - przy niedziałającym czujniku całe pdc nie będzie działać, nic nie musisz kupować, polutuj przewód i po sprawie.

PostNapisane: 21 lutego 2015, 13:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52TU
Słuchajcie mam również problem z PDC. Właściwie to już od roku od kiedy kupiłem samochód ale jakoś mnie to wcześniej tak nie denerwowało a w sumie warto byłoby mieć sprawne czujniki cofania ;).

Do rzeczy. Zajrzałem pod auto w celu sprawdzenia tych czujników bo tak jak w wielu przypadkach opisywanych na forum po wrzuceniu wstecznego następował dłuższy ciągły sygnał a żaden z czujników nie dawał znaku życia. Więc w końcu dwa dni temu wlazłem pod auto i okazało się, że normalnie podłączone są tylko dwa skrajne z prawej strony auta. Skrajny lewy był w ogóle urwany od wtyczki a do tego jakiś magik łatał to....sylikonem :mad2: . Natomiast środkowy-lewy w ogóle nie był podłączony bo trudno żeby był skoro to czujnik w ogóle nie od E46 tylko od E34 :/. Kupiłem więc dwa nowe czujniki a w serwisie odebrałem nową wtyczkę i wtyki z przewodami. I teraz mam problem bo nie poprosiłem od razu żeby mi tę wtyczkę z wtykami zmontowali. I sprawa wygląda następująco.

Mam wtyczkę taką oczywiście
Obrazek
Obrazek

Oraz przewody z wtykami:
Nr kat. 61130006665 - 2 szt
Obrazek

Nr kat. 61130005199 - 1 szt
Obrazek

Oryginalna wtyczka z oryginalnie (mam nadzieję) podłączonymi przewodami wygląda tak:
Obrazek

Można zobaczyć nawet ten sylikon z tyłu :/.

Więc do gniazda 3 jest podłączony przewód brązowo-biały, do gniazda 2 przewód żółto-szary a do gniazda 1 przewód zielono czarny. W pozostałych trzech wtyczkach jest tak samo.

Pomoże mi ktoś w poprawnym podłączeniu tego? Który przewód, któremu odpowiada? Bo oczywiście w swej naiwności napisałem do serwisu ale oczywiście muszą podłączyć pod kompa itd i za samo podłączenie 370zł :lol:

Będę bardzo wdzięczny jakby ktoś się zainteresował tematem. A jakby były jakieś dodatkowe pytania to oczywiście odpowiem jeśli będę wiedział.

Z góry dzięki!

PostNapisane: 25 lutego 2015, 14:07 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57
Jeżeli wiesz który kabel od auta w który otwór we wtyczce idzie to w czym masz problem? Wsadzasz kable nabyte z ASO do wtyczki, później łączysz je z kablami idącymi od auta w odpowiedni sposób (tak jak w innych wtyczkach) i powinno ożyć :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1