aha...

wiesz najpierw nabij sobie troszke postow...
nie mow mi ze oryginalne hamulce w bmw sa super bo nie uniosę

ja mialem i oryginalne tarcze fabryczne oem i klocki i oe bmw dostepne aktualnie i klocki z nimi trw i juridy oe bmw i szalu nie bylo. jak sie dotarly lepsze klocki to roznica byla dosc odczuwalna.
moze teraz wyjasnisz sam co tam wiesz o hps i czujesz jak odczucia razem z tarczami po 700zl ktore kupiles do m54b25

? moze jeszcze zaloz klocki za 100zl do takiej tarczy... za 1000zl brembo oro albo poceluj wyzej i wez cos od porsche. jak narazie to sie pograzasz sam bo cos probujesz napisac,udowodnic, ale kto normalny i cos wie jezdzi sporo autami BMW to tego nie zalozy tylko naiwna osoba, swiezo po zakupie, ktora uwierzy w bajki albo ktoś z legend w stylu "japan car". ja mam wiedze od konkretnej wiarygodnej osoby i napisalem co wiem na forum. lepiej zeby ta osoba nie weszla na to forum bo pozamiata ten temat. co do hps to hps mi wciskalo juz kilka osob ze sklepow z hamulcami, sorry ale z tej firmy to tylko cos konkretnego. tu masz wspolczynniki ktore zamieszczalismy na forum BMW juz wczesniej. jestes tu nowy wiec moze nie widziales. wklejam drugi raz. jak narazie kazdy sie z tym zgadza, jezeli wiesz cos wiecej niz pisza na zagranicznych forach i przedstawiciele to opisz co tam wiesz. moze cos wiesz... bo narazie to piszesz z wlasnych odczuć chyba czy od klienta insigni czy skody i teraz uwaga co najlepsze wrzucasz wszystko do 1 wora jak kazda marka ma przy kazdej serii klocka okolo 30 mieszanek dla roznych marek aut. ty tego nie wiesz. slyszalem ze piszesz ze klocki ferodo fdb pala sie w bmw. to je przypal i spal tez w mecedesie tez dobra mieszanka tam siedzi. jakbys znal troche temat wiedzialbys ze ferodo, textar, pagid i jurid montowali klocki na montaze fabryczne. mieszanka z bmw miazdzy mieszanke do fiata czy francuza. dystrybucja w innym kraju, produkcja w roznych fabrykach, a pakowanie jeszcze innych producentow w pudelka i sprzedawanie pod swoim logo to normalna sprawa dzisiaj. najlepsze bylo z tymi tarczami ate co pisales ze jak jest made in germany że wtedy siedzi w srodku zimmermann. i ty w to wierzysz? ty patrzysz wogole na kody kreskowe? stary a jak kupuje towar z usa lub francji to mam produkt zrobiony w usa z napisem made in germany czy jak?

sa czasy w ktorych kazda z takich firm jak ate moze byc pakowaczem. ktos tam chwali ate drugi klnie, bo trafila mu sie tarcza "pakowana" przez ate. wezme czesci boscha z fabryki francuskiej z dystrybucji francuskiej i bedzie na niej made in germany, kupie ja w stanach i tez bedzie taki napis, dystrybucja sie zmieni. piszesz cos o super tarczach a polecasz klocki ktore ledwo hamują jednej z najlepszych firm do ktorej nie mam zastrzezen i naprawde drogie jak za to jak hamuja, ale najnizszy model...dlaczego tak? podczas gdy mamy na rynku sprawdzoną firmę ferodo ktorej klocki sa pakowane do wiekszosci niemieckich aut z grupy vw na montaz fabryczny w tym takze do mercedesa ktory jest nam bardzo bliską marką i ktora to firma ma dwa konkretne super modele fds i fcp w normalnych cenach. stary o czym mowa? poleć nam szczerze jako spec od hamulców towar chociaz taki jak hp+ albo hawk blue, bo black pominę. ponoć w koncu Hołek hawki blue zamawia do cywilnych aut z tego co wiem od sprzedawcy

takze przyjacielu nawet ludzie ktorzy sprzedaja tarcze i klocki prywatnie jezdza na gladkich tarczach ewentualnie z przodu montuja cos co tylko odswieza klocka nie zadne oro bo caly czas pisze o autach cywilych u wlascicieli aut z wiekszymi silnikami i oryginalnymi zaciskami, i daja klocki lepsze. kazdy stosowal jakies wynalazki typu zimmermmann sport i przeszedl na zwykle, bo kazdy normalny czlowiek wie ze hamowanie zalezy od wspolczynnika tarcia a fejding od klocka. rowki nawet w takiej dupiastej dla ciebie tarczy sa bardzo fajne i wystarczy zalozyc np brembo max, kazdy wie ze hamowania to duzo nie poprawi, ale bedzie odnawiać powierzchnie zeszklonego klocka. i teraz zobacz ile osob jezdzi bez tego? po prostu dobry klocek i dobra tarcza i nic sie nie dzieje. klocki do dobrych aut nie są kupiaste jezeli wezmiesz z firm produkacych na montaze fabryczne i te same mieszanki czy to jurid czy textar czy ferodo i nie wypisuj glupot bo 90% sprzedawcow z polskich sklepow z czesciami by cie wysmialo za tekst ze ferodo premier sie pali w bmw czy mercedesie. dla tych marek ida calkiem inne mieszanki.......................
tarcza to tarcza ma wytrzymac i przewodzic jak najlepiej cieplo
a sprawa z klockami wyglada tak, ponizej posegregowane wspolczynniki:
Performance Enthusiast/Light Autocross
# examples: Hawk HPS, EBC Greenstuff, EBC Redstuff, Porterfield R4-S, Axxis Ultimate
# cF=0.41-0.45 (EBC pads have higher cF, Greenstuff has poor performance on heavier cars
# max temp before fade: 700-900°F (some pads may be rated higher)
# light auto-cross and performance street use
Autocross/Light Track Pad/HPDE
# examples: Hawk HP+, Carbotech Bobcat, Ferodo DS Performance, EBC Yellowstuff
# cF=0.46-0.49
# max temp before fade: 900-1100°F
# light track days, auto-cross, and performance street use
Track Pad/HPDE
# examples: Ferodo DS-2500, Carbotech Panther Plus, Mintex C-tech 1155
# cF=0.50-0.55
# max temp before fade: 1100-1300°F
# track days and high-performance street use
Race Pad
# examples: Ferodo DS-3000, Hawk Blue 9012, Hawk Black, EBC Bluestuff, Porterfield R4
# cF=0.56-0.68 (depends on specific race application)
# max temp before fade: 1300°F+ (depends on specific race application)
# track use only
Track Pad/HPDE
# examples: Ferodo DS-2500, Carbotech Panther Plus, Mintex C-tech 1155
# cF=0.50-0.55
# max temp before fade: 1100-1300°F
# track days and high-performance street use