BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36]Problem ze wzmacniaczem dwukanałowym
PostNapisane: 23 marca 2015, 21:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43
Witam!
Postanowiłem się zarejestrować na forum ponieważ mam problem i nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi.
Otóż sprawa ma się tak,że posiadam wzmacniacz dwukanałowy Mac Audio mpx2000 i skrzynię również mac audio mp box 300 przerobioną na zamkniętą :rotfl: Wszystko sobie ładnie hulało do czasu kiedy wczoraj zamontowałem 2 głośniki 20cm w półke ponieważ chciałem żeby w aucie było trochę głośniej...I mój problem polega na tym iż jak jest sama skrzynia podłączona radio->wyjście sub->czincze->wzmak pod jeden kanał to wszystko pięknie gra,ale gdy już podłącze drugi kabel czincz w radiu i pod wzmaka to system szaleje są jakieś zgrzyty i harczenie w głośnikach w półce i ogólnie sub mi strasznie cichnie i nie mam wogóle nad nim kontroli z poziomu radia... to samo jest gdy zamiast pod wyjście z radia na rear podłączam bezpośrednio pod kable na tył...
Pomocy bo już nie daje rady!Wygląda to tak jakby we wzmaku te dwa kanały się gryzły i nie mogły być podłaczone jednocześnie :mad: Ale każdy z osobna działa bo sprawdzałem już chyba na wszystkie sposoby...
Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36]Problem ze wzmacniaczem dwukanałowym
PostNapisane: 23 marca 2015, 22:41 
Forumowicz

Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52/TU
Dobrze rozumiem, podłączasz dwie pary przewodów czincz pod jeden wzmacniacz??? Jak miałeś sam sub to był zmostkowany??

Ja bym podłączył głośniki pod radio a sub pod wzmacniacz. To chyba jest rozsądne połączenie.

Ostatnio edytowano 23 marca 2015, 23:05 przez JanuszTytanowy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 marca 2015, 23:03 
Pierwsze kroki

Nie. Podłączam pojedyńczy czincz pod wyjście sub w radiu i drugi czincz pod rear i jakby spięcie robiło bo jeden drugiego zakłóca... tak sub był zmostkowany ale teraz podłączyłem go tak jak powinien być pod jeden kanał. I głośniki z półki pod drugi.

Podłączyłem te głośniki z półki pod samo radio ale radio nie daje rady głośniki mają po 100W więc jak trochę głośniej zrobię to zaraz harczą... a pod wzmakiem jak odłączyłem suba to jest prawie taki sam efekt jakby skrzynia tam grała :super:

PostNapisane: 23 marca 2015, 23:11 
Forumowicz

Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52/TU
Gra ciszej bo jeden kanał ma mniejszą moc niż dwa kanały. Według mnie nie powinno być tak podłączone. Podłącz głośniki normalnie pod radio a suba zrób tak jak był wcześniej czyli pod dwa kanały.

Edit:
W radiu masz ustawienia pracy wzmacniacza czy obsługuje suba czy głośniki.

PostNapisane: 23 marca 2015, 23:15 
Pierwsze kroki

Zgadzam się jeden kanał ma mniejszą moc ale coś jest nie tak bo nawet z poziomu radia nie mogę go wyłączyć a wcześniej nie miałem z tym problemu... problem pojawia się gdy tylko podłącze ten drugi czincz pod wzmacniacz...

Na radiu mam ustawione rear/sub wyjście czincz. Już sam nie wiem o co tu chodzi... skoro wzmak dostaje 2 sygnały jeden sub drugi rear ma dwa kanały podłączone i jest ustawiony na stereo to powinno grać na półce całym pasmem a w skrzyni sam bass...
Wydaje mi się że wzmak ma coś walnięte bo kupowałem go w grudniu od gościa razem ze skrzynią i tylko pod nią grał na mostku nie miałem potrzeby podłączać drugiego kanału i teraz wychodzi wszystko... Jutro jeszcze pokombinuje z połączeniami i dam znać co i jak :kwasny:

PostNapisane: 24 marca 2015, 18:28 
Pierwsze kroki

Witam.
Problem nadal nie rozwiązany ale postanowiłem jednak pozostawić głośniki w półce przy radiu do tego dołożyłem jeszcze 2 gwizdki w półke pasmo obciąłem na 100hz w radiu i skrzynka w bagażniku na mostku pod wzmakiem. Jest trochę głośniej i przede wszystkim znowu mam soczysty bass :rotfl: :cwaniak:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1