BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Michelin Primacy 3 RF zuzycie
PostNapisane: 1 kwietnia 2015, 19:45 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318Ci
Kod silnika: N46B20
Kupiłem nowe opony(225/45/R17) pod koniec grudnia , przejechałem niespełna 3500km , wczoraj zmierzyłem bieżnik dwoma różnymi miernikami, bo trochę niechcialem uwiezyc we wskazania pierwszego , ale niestety 2gi potwierdził : ~6.2 mm
Czy można to nazwać normalnym zużyciem ? Nie widać żeby oponę zdzieralo nierówno , opony się nie grzeją , auto oszczędzam wiec niema mowy o paleniu gumy spod świateł czy jakich kolwiek driftach.
Czy to może być wina runflatow ?
Można łączyć RFy(przod) na jednej osi ze zwykłymi na 2giej?

Przed zakupem sporo czytałem o oponach różnych firm i wybrałem michelina bo miały opinie najbardziej wytrzymalych :wstyd:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46]Michelin Primacy 3 RF zuzycie
PostNapisane: 1 kwietnia 2015, 22:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530dA
Kod silnika: m57
michelin do bardzo dobra guma, ale dość miękka i raczej szybko znika. Czy u Ciebie nie za szybko ?. Przy dystansie 3500 km, normalnej jeździe zakładając, że zawieszenie jest cacy to moim zdaniem za szybko , ale nie wiem czy RF zużywaja się szybciej niż zwykłe.
Na jednej osi powinny być gumy tej samej marki-klasy, a więc przód może się różnić od tyłu.

Tytuł: Re: [E46] Michelin Primacy 3 RF zuzycie
PostNapisane: 2 kwietnia 2015, 07:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
Zainteresuj się kątami zawieszenia na osi na której opony Ci szlag trafił ;)

PostNapisane: 2 kwietnia 2015, 09:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34 ix/e30/e39
Kod silnika: M50B25/M20B20/M57D25
Garaż: e34 525 ix -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=52144
e39 525d -> soon :)
Katami zawieszenia zająłbym się jeżeli opony zużywałyby się nierównomiernie. Tutaj raczej odpada, bo
Siz napisał(a):
Nie widać żeby oponę zdzieralo nierówno

Na której osi masz te opony, które Ci się tak zużywają?

e34 525 xDrive -> viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> viewtopic.php?t=52144

PostNapisane: 2 kwietnia 2015, 21:55 
Forumowicz

MarcinM napisał(a):
Katami zawieszenia zająłbym się jeżeli opony zużywałyby się nierównomiernie. Tutaj raczej odpada, bo
Siz napisał(a):
Nie widać żeby oponę zdzieralo nierówno

Na której osi masz te opony, które Ci się tak zużywają?

Tył.

W poniedziałek jadę na zbieznosc , zobaczymy co z tego wyniknie.

Jeszcze taka myśl mi przeszła przez głowę - możliwe żeby te opony od nowości miały tylko 7mm bieznika ? :) w sensie ze ten model tak ma ?;)

PostNapisane: 3 kwietnia 2015, 06:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34 ix/e30/e39
Kod silnika: M50B25/M20B20/M57D25
Garaż: e34 525 ix -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=52144
e39 525d -> soon :)
Siz napisał(a):
Jeszcze taka myśl mi przeszła przez głowę - możliwe żeby te opony od nowości miały tylko 7mm bieznika ? :) w sensie ze ten model tak ma ?;)

Nie znam dokładnie tego modelu opon, o którym toczy się dyskusja, ale zdarzyło mi się kiedyś kupić komplet nowych opon, gdzie bieżnik nie był tak wysoki jakbym się spodziewał. Nie mierzyłem dokładnie ile było ale gołym okiem widać było, że jest on niższy niż ten w moim komplecie zimowych opon.

e34 525 xDrive -> viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> viewtopic.php?t=52144

PostNapisane: 3 kwietnia 2015, 07:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
jak CI zdziera przednie to sobie zrob hamulce z tylu bo przod przejmuje hamowanie nawet jezeli nie jezdzisz szybko tylko hamujesz w ostatniej chwili hamulcem. z przodu taka guma sie sciera od sportowej jazdy guma trzyma tor jazdy lepiej przy takim rozmiarze opony pozwalasz sobie na wiecej w zakretach.
Continental Premium COntact 5 zdarlys szybciej tak samo 3. Na letnich mozesz jezdzic do 1,6mm. Nabij cisnienie wg katalogu. Pozatym letnia guma jest zbyt twada na taka pogode.
Jezeli zdzierasz na 4000km 0,8mm to przejezdzisz okolo 25 tys km (jakby tak nadal sie zuzywala, ale przejezdzisz wiecej na pewno 30, producent deklaruje wiecej). Przy tej temp opona moze sie zuzywac szybciej, druga sprawa mozesz miec calkowicie zle nabite lub dobraną nośność + zle nabicie i juz bedzie roznica. indeks predkosci ma wplyw tylko na oddawanie temp... w tych warunkach zadna sie nie grzeje. Poczatek opony zuzywa sie szybciej. Potem klocki w michelin są twardsze tak juz jest. Na sam koniec kazda opona twardnieje dodatkowo i zuzywa sie mega wolno. Uwazam, ze spanikowales... Nowa opona ma 7mm u Michelina (raczej), jutro napisze bo przychodzą do mnie nowe piloty 3 ktore na pewno sa trwalsze niz conti sport contact 3 oraz 5 he he - to juz sprawdzone...

Napisalem posta żeby nie odstraszyć tych którzy planują zakup Michelin. opona ma Bardzo twarde klocki zarowno w primacy 3 jak i nowych pilotach. Zuzywaja to sie PS2 a PSS *Super Sporty nie mają dobrych parametrów na mokrym (to opona na suchy asfalt do mocnych aut) więc uważajcie... do czego kupujecie. Nie wspomne o torowych Michelin Cup oraz Cup 2

Twierdze że na michelin pilot sport kazdy przejedzie 50 tys km jezeli jezdzi normalnie. Są lepsze niz ContiSportContact na ktorych ludzie robia 70... i wiecej, takze bez obaw.
Producent zapewnia że 30 tys mil (nie km!!!) opony muszą przejechać. Znam przypadki że jak pare osob twierdzi nawet 50-70 tys mil!

PostNapisane: 5 kwietnia 2015, 21:27 
Forumowicz

pawelos666 napisał(a):
jak CI zdziera przednie to sobie zrob hamulce z tylu bo przod przejmuje hamowanie nawet jezeli nie jezdzisz szybko tylko hamujesz w ostatniej chwili hamulcem. z przodu taka guma sie sciera od sportowej jazdy guma trzyma tor jazdy lepiej przy takim rozmiarze opony pozwalasz sobie na wiecej w zakretach.
Continental Premium COntact 5 zdarlys szybciej tak samo 3. Na letnich mozesz jezdzic do 1,6mm. Nabij cisnienie wg katalogu. Pozatym letnia guma jest zbyt twada na taka pogode.
Jezeli zdzierasz na 4000km 0,8mm to przejezdzisz okolo 25 tys km (jakby tak nadal sie zuzywala, ale przejezdzisz wiecej na pewno 30, producent deklaruje wiecej). Przy tej temp opona moze sie zuzywac szybciej, druga sprawa mozesz miec calkowicie zle nabite lub dobraną nośność + zle nabicie i juz bedzie roznica. indeks predkosci ma wplyw tylko na oddawanie temp... w tych warunkach zadna sie nie grzeje. Poczatek opony zuzywa sie szybciej. Potem klocki w michelin są twardsze tak juz jest. Na sam koniec kazda opona twardnieje dodatkowo i zuzywa sie mega wolno. Uwazam, ze spanikowales... Nowa opona ma 7mm u Michelina (raczej), jutro napisze bo przychodzą do mnie nowe piloty 3 ktore na pewno sa trwalsze niz conti sport contact 3 oraz 5 he he - to juz sprawdzone...

Napisalem posta żeby nie odstraszyć tych którzy planują zakup Michelin. opona ma Bardzo twarde klocki zarowno w primacy 3 jak i nowych pilotach. Zuzywaja to sie PS2 a PSS *Super Sporty nie mają dobrych parametrów na mokrym (to opona na suchy asfalt do mocnych aut) więc uważajcie... do czego kupujecie. Nie wspomne o torowych Michelin Cup oraz Cup 2

Twierdze że na michelin pilot sport kazdy przejedzie 50 tys km jezeli jezdzi normalnie. Są lepsze niz ContiSportContact na ktorych ludzie robia 70... i wiecej, takze bez obaw.
Producent zapewnia że 30 tys mil (nie km!!!) opony muszą przejechać. Znam przypadki że jak pare osob twierdzi nawet 50-70 tys mil!

I jak sprawdziles czy nowki faktycznie mają 7 mm ? Teoria o szybszym zuzywaniu początka opony tez wydawała mi się mieć sens :)

PostNapisane: 5 kwietnia 2015, 22:34 
Przyjaciel forum

wiekszosc michelinow mialo 7mm jak dobrze pamietam... zmierze we wtorek kolo poludnia tu napisze. zimowki alpin tak samo mialy

PostNapisane: 7 kwietnia 2015, 08:09 
Przyjaciel forum

no więc tak moje Micheliny są z DE z Bad Kreuznach (najwieksza fabryka MIchelina) - mają dot 1115 i 7mm zarowno piloty 3 jak i primacy 3 tez swieze. Na oponie nie ma made in spain (hiszpanskie), jest made in germany. Poprzednio mialem hiszpanskie i jezdzilo sie rewelacyjnie jesli ma to komus pomoc i uspokoić :)
Jakość taka sama. Czyli jakby były laserowo ciete :] Dobrze je robią ja już innych nie kupuje choc niby wszystkie tloczy sie w wodzie w formie to Michelin wg mnie najlepiej wykonane, pozamykali te fabryki mniejsze Michelina i postawili na jakosc...
Stad przywoze: http://www.michelin.de/unternehmen/bad-kreuznach

PostNapisane: 7 kwietnia 2015, 09:27 
pawelos666 napisał(a):
Są lepsze niz ContiSportContact

Nie sa lepsze, sa inne, jedne i drugie to wysoka Liga, ale co jest lepsze, to raczej juz walka priorytetow. Na pewno Primacy Maja mniej sie zuzywaja, nie ulega watpliwosci, nieco cichsze, tak samo dobre albo nieco lepsze na suchymm, natomiast contisporty 5 Maja wyrazne lepsze zachowanie na mokrym i Maja mniejsze opony toczenia. Tym samym, skoro na suchym bezpieczenstwo tak samo dobre, a na mokrym zauwazalnie lepsze sa Contisporty, mozna powiedziec, ze to one sa lepsze, bo bardziej zbilansowane i tym samym bezpieczniejsze, mimo wiekszego zuzycia.

Do tego, dochodzi fakt, ze Micheliny sa drozsze, w tym samym rozmiarze, przy tej samej nosnosci i indeksie nosnosci. W zaleznosci od dystrybutora, to z moich obserwacji srednio 15-20%, czyli bardzo duzo. A to sprawia, ze aut zuzycia przestaje byc juz takim duzym atutem.

W kazdym razie, takie gadanie, ze Micheliny lepsze, to nic innego, jak marketingowa papka dla klienta do zaserwowania. Wiadomo, wieksza cena, wieksza marza, wiekszy zysk. Kasa, kasa, kasa.

PostNapisane: 7 kwietnia 2015, 09:47 
Przyjaciel forum

he he chyba nie wiesz o czym mowisz albo nie jezdziles na obu za duzo. jezdze na contisport od 2 serii. to solidne opony ale wiesz co nawet nie bede porownywal bo zrobilem to juz jakis czas temu i jednak no nie sa lepsze. pierwsza sprawa contisport maja dopiero od 5 serii tzw temperature 320 (zuzycie) przynajmniej u mnie zawsze tam bylo przy indeksie Y i byly wzmocnione zawsze XL. kazde conti tluczą twardnieja bija w koleinach opony wyją. zarowno 3 jak i 5 zuzywaja sie szybciej. na przednich kolach przy szerokich oponach masz duzo gorzej prowadzic nawet nie ma co porownywac. tak samo jak z precyzja kierowania i komfortem po latach. normalne ze kapke lepiej hamuja na suchym conti to kazdy wie. ale wiesz ile procent roznicy? 6%... zakladajac lepszy klocek eliminujesz to. juz opory toczenia pomijam, poniewaz jest to zbyt maloznaczace i nie biore tego nawet pod uwage tzn ze w michelin schodzilem do spalania chwilowego spokojnie 3,1 na 18 a na 16 conti 3,0 zimą przy tych samych predkosciach. co do jazdy na granicy przyczepnosci conti nie sa lepsze przy szerszej oponie. przy 18tkach raz conti raz michelin sa drozsze zalezy co aktualnie sie pojawi w hurcie

Ostatnio edytowano 7 kwietnia 2015, 10:14 przez pawelos666, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 7 kwietnia 2015, 09:56 
Aha, a wiec ADAC klamie. Pewnie ma podpisana umowe z Continentalem.

PostNapisane: 7 kwietnia 2015, 10:02 
Przyjaciel forum

wszystkiego sie nie pokazuje ujawnia w takich testach
przejedz sie tym samym autem na michelin pilot 3 po zakrecie na mokrym i suchym z contisport 5 oraz zahamuj ostro na suchym i mokrym.
wynik bedzie taki: michelin lepiej lata po suchym na zakrecie i na mokrym. gorzej hamuje na suchym ale jest to niewyczuwalne kiedy obie opony sie dotrą. michelin lepiej hamuje na mokrym.
adac to wiesz VW i te sprawy... :D tam chwalą przewaznie wszystko co niemieckie

PostNapisane: 7 kwietnia 2015, 10:18 
To rozmawiamy o Pilot 3 czy Primacy? To tez 2 rozne opony.

Ale nie wazne, nie musze, ktos to zrobil w Audi:

http://www.spalacz.pl/deszczowe-porowna ... w-lublinie

http://www.spalacz.pl/o-oponach-micheli ... uper-sport

Na filmie widac w opisie, ze mial juz troche Micheliny zuzyte, zgadza sie :ok:

Ale w artykule o michelinach tu:

http://www.spalacz.pl/o-oponach-micheli ... uper-sport

Kolega pisze w ten sposob:

Cytuj:
Pod kątem szybkiej jazdy w mokrych zakrętach nijak nie da się porównać Michelin Pilot Super Sport z Continental ContiSportContact 5 na których jechałem podczas zwycięskiego deszczowego Tor Poznań Track Day. Przypominam, że obie opony mają na etykiecie literę A. Różnica jest ogromna. Na pierwszych da się co najwyżej efektownie latać bokiem, na drugich można szybko, efektywnie przejeżdżać zakręty.

O Continental ContiSportContact 5 będę rozpisywał się przy innej okazji, teraz tylko napisze, że to na moje oko najlepsza drogowa opona na mokrą nawierzchnię. Najlepsza to nie znaczy, że "trzyma dobrze na mokrym", tylko, że na tej oponie można pojechać tak jak pojechałem na wspominanym TPTD, tj. wyprzedzać wszystko, o zupełnie dowolnej mocy, co jedzie na innych drogowych oponach.

Tak wiec... raczej tak jak mowie, nie wierze w teorie "lepsze", co najwzyej "inne".

PostNapisane: 7 kwietnia 2015, 10:27 
Przyjaciel forum

he he no zgoda, ale to co pokazujesz to michelin pilot super sport, ktore sa lepsze na suchym a gorsze na deszczu od conti 5,
caly czas rozmawialismy o mieszankach green X czyli oponach primacy 3 i pilotach 3
micheliny masz takie: energy saver+, primacy 3, piloty 3, pilot super sport, sport cup, sport cup2 (ostatnie modele bez homologacji na ulice)
to co pokazales to opony do eMek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1