Niedawno zrobiłem małe zakupy. Mechanik zmienił sprzęgło i przy okazji zdecydowałem się zmienić skrzynię biegów którą kupiłem od użytkownika
jiGsaw. W mojej poprzedniej skrzyni biegów na zimnym silniku czasami zamiast 3 wskakiwała 5. Teraz jest wszystko tak jak powinno być biegi wchodzą nawet bardziej ściślej, a do tego sprzęgło się nie ślizga. Tarcze sprzęgła chyba ktoś wymieniał bo różnica między nową to 0,7 mm (jakby co mogę ją sprzedać). Okazało się, że docisk puszczał, a łożysko sprzęgła było już bliskie wykończenia. Sprawdziłem także dwumas i jest jak nowy zero luzu poprzecznego jak i osiowego. Wymienione zostało także łożysko wałka zdawczego OE BMW.

Zdecydowałem się dokupić także poduszki skrzyni biegów.

Kiedy mechanik walczył z napędem ja wymieniałem sprężyny. Zakupiłem komplet zawieszenia od
koko2403 jednak zdecydowałem się nie zakładać jego mpakietowych amorków. Obecny setup zawieszenia to sprężyny przód Eibach Sportline -5 cm + amortyzatory MTS które kupiłem rok temu. Powiem wam, że amortyzatory MTS współpracują idealnie z zawieszeniem Eibach. Moje poprzednie sprężyny LOWTEC były za twarde i było uczucie odrywania auta od ziemi. Sprężyny LOWTEC są dedykowane wg mnie do bardzo twardych amortyzatorów Bilstein B8 itp. Z tyłu na razie zdecydowałem się zostawić tak jak było czyli amortyzatory i sprężyny H&R - 4 cm.

Wymontowując kolumny mc phersona rozpiąłem końcówkę i okazało się, że drążek ma luz nie na końcówce ale na jabłku. Z drugiej strony okazało się, że luz jest jeszcze większy. Odrazu zamówiłem na miejscu drążki Lemfordera (niestety w tym wypadku już nie mam zdjęć pudełek

). Po tym wszystkim została zrobiona zbieżność i auto na pewno bardzo zyskało w kwestii prowadzenia

Na geometrii okazało się, że 528i jest prosta nie przekoszona tyłu nawet nie regulowaliśmy bo był w normie.