leoni89 napisał(a):
Opisz jakoś bardziej ten kombajn i jego funkcje, bo wygląda ciekawie
n0vy napisał(a):
Jeśli można, to proszę o jakiś opis tego radyjka, jak się sprawuje itd
Jakobe napisał(a):
Jak odbiera Ci radio w tym eononie ?
W tym starszym podobno jest lipa z FM...
jeśli chodzi o radyjko to może napisze kilka słówek i mam nadzieje przydatnych informacji na ten temat.a więc bardzo chciałem miedz jakieś radyjko z wyświetlaczem:)
po ponad miesięcznych poszukiwaniach najlepszej alternatywy i setkach a nawet tysiącach przeczytanych postów na ten temat (nie tylko na polskich forach) wybrałem mam nadzieje najlepsze rozwiązanie mojego problemu:P:P:P
początkowo stawiałem na jakieś markowe radyjko 2 din, np pioneera +dedykowana ramka

szybko jednak dałem sobie spokój z tym rozwiązaniem ponieważ:
-wizualnie nie podobało mi się to rozwiązanie
-brak przycisków na radyjku i w przypadku gdy będziemy jechać samochodem a np chcemy wejść z odtwarzacza piosenek do nawigacji ciężko będzie na to zrobić samym panelem dotykowym
-problemy z sterowaniem z kierownicy (niby można to ogarnąć ale ja nie znalazłem konkretnej instrukcji co do tego)
-potrzebny zakup ramki za prawie 200PLN co dla mnie troszeczkę jest irytujące, jeśli chodzi o cenę za kawałek plastiku
-ingerowanie w nagrzewnicę. trzeba ją troszeczkę przeszlifować i w rezultacie jesteśmy zmuszeni do podjecia decyzji czy:
1)nawiew na nogi pasażera będzie ciągle otwarty bez możliwości wyłączenia tego w panelu klimatyzacji
2)nawiew na nogi pasażera będzie ciągłe zamknięty bez możliwości włączenia go w panelu klimatyzacji następnym pomysłem był zakup oryginalnej nawigacji który też poszedł w odstawkę ponieważ:
-trzeba dokupywać i instalować w bagażniku jakieś czytniki których ja fabrycznie nie posiadałem
-ubogie możliwości multimedialne co to tego urządzeniaprzymierzałem się też do oryginalnej dynavin ale budżet jednak na to nie pozwolił:PP
postanowiłem kupić mniej markową dedykowaną stacje multimedialna z chińsko-koreańsko-japońskiego rynku:P
na allegro ceny takich cacuszek zaczynają się od 2.ooo PLN
na oficjalnych stronach producentów można kupić je za niecały 1.ooo taniej jednak przy przesyłce poza UE trzeba pamiętać o możliwości doliczenia podatku vat 24% i cła 3%, co daje w przybliżeniu nieznacznie mniejszą cenę niż na allegro:P
z tego co zauważyłem wybór chińskich kombajnów jest spory a w wielu przypadkach czytałem że wszystkie wychodzą z tej samej fabryki, i poszczególne marki nadają im ostateczny wygląd.
powiem szczerze że chyba coś w tym jest:P
ja osobiście wybrałem markę
EONONdlaczego?
-podoba mi się ostateczny wygląd:)
-istniej w Polsce przedstawiciel tej marki i z tego co wiem jest z nim dobry kontakt a w przypadku takich tranzakcji jest to dużym atutem
-w przypadku ewentualnej usterki radyjka serwis gwarancyjny jest na dużym poziomie i najczęściej takie sytuacje kończą się:
1)naprawą radyjka a całkowity koszt ponosi serwis
2)wymianą na nowe lub zwrotem pieniędzy
no dobra markę już mamy teraz czas na model:)
eonon posiada w swojej ofercie modele
-
D5150
-GM5150
-GA5150
pierwsze dwa zostały troszkę zmodernizowane i w swej nazwie na końcu została dodana literka "Z"
zmiany dotyczyły głównie softu i zostały wyeliminowane wady wraku znalezienia jakiejkolwiek stacji czy przycinający się ekran
z tego co wiem to ekran już się nie przycina a stacje lepiej się wyszukują chodz do ideału im jeszcze daleko:P
i chyba jest możliwość do starszej wersji wgrania nowszego programu:)
tak więc mamy
D5150Zhttp://www.eonon.com/Car-GPS/Specific-C ... 5150Z.htmli GM5150Zhttp://www.eonon.com/Car-GPS/Specific-C ... 5150Z.htmlczym się różnią?no napewno z tego co widzicie to ceną i zapewne programem jakimś i chodzi tu chyba o sposób poruszania się po menu ale konkretnie to przyznam szczerze to nie wiem bo jeśli chodzi o mój wybór to padł on na model
GA5150
http://www.eonon.com/Car-DVD-Players/An ... A5150.html
GA5150 jest modelem z androidem 4.2.2 i jeśli chodzi o ilość opcji jakie posiada to jest ona praktycznie nieograniczona:P
porównanie go do możliwości tabletu z androidem jest w 100% trafne i całkowicie wyczerpuje jego opis opcji jakich staniemy się posiadaczami gdy takie cacuszko zagości w naszych samochodzikach:D
co do instalacji go w samochodzie to sprawa jest dosyć prosta:)
konsola przed
krok 1usuwany listwę prawą delikatnie podważając ją płaskim śrubokrętem i uważając by zatrzaski nam nie strzeliły
krok 2to samo robimy z lewą listwą
krok 3odkręcamy śrubki mocujące radio i wyciągamy je odpinając z tyłu wiązkę przewodów
krok 4panel klimy ciągniemy z wyczuciem równocześnie do siebie i do góry i powinien nam wyskoczyć, odpinamy go od przewodów
krok 5następnie ciągniemy kratki nawiewu równocześnie do siebie i do góry by wyjąć je ze swojego miejsca
krok 6odkręcamy dwa wkręty i wyciągamy kieszeń na radio i panel klimy

krok 7wyciągamy schowek na okulary i w jego miejsce wkładamy panel klimy , podpinamy pod przewody i wpasowujemy w miejsce. (panel za bardzo nie pasuje i trzeba dokupić oryginalną kieszeń pod zapalniczkę i panel klimy która jest dedykowana do modeli z navigacją

krok 8w pozostawione miejsce wkładamy nasz kombajn, podpinamy pod wiązkę przewodów (do zestawu dołączone są wiązki do modeli przed i po lifcie) i skracamy wszystko do kupy:) u mnie musiałem kilka podkładek podłożyć pod zatrzaski by ładnie spasować całość:)
konsola po montażu sprzętu 
jeśli chodzi o wszystkie wyjścia usb i iPod przeciachałem je do schowka:)
antenę GPS też przeciachałem do słupka od strony pasażera i po nim aż do podsufitki i przykleiłem na szybie obok lusterka wstecznego:)
tak ze żadne przewody nie poniewierają sie gdzieś po samochodzie:)
jeśli chodzi o samo radio to jestem bardzo zadowolony:)jakość wykonania przycisków, czy samej obudowy jest na prawdę dobra:) nic nie trzeszczy i nie puka podczas jazdy czy pod czas zabawy z radyjkiem:D
panel dotykowy reaguje szybko i bez zacinania się:) wyświetlacz bardzo ładnie wyświetla wszystkie detale i jakość oglądanych video jest bardzo dobra:)
GPS chodzi bardzo szybko i jak na razie prowadzi mnie dobrze, choć na dłuższych i nieznanych trasach nie miałem go jeszcze okazji sprawdzić:P
co do sterowania z kiery to wszystko śmiga:) vol + i -, przesuwanie utworów przód i tył, przycisk którym możemy przełączać funkcjie (muzyka, radio, video, aux, ipod)
radio posiada ustawienia korektora dźwiękowego i można ustawić na jaki obszar samochodu ma iść większy procent mocy:)
posiada też funkcje podbicia basu loud:)
można oczywiście jednocześnie słuchać muzyki i bawić się funkcjami radyjka i słuchać muzyki przy navigacji:)
podpinałem też pod radyjko inny wyświetlacz i też wszystko ładnie działa:)
w nocy troszkę uciążliwe jest światło wyświetlacza i standardowe przyciemnienie nie daje pożądanego efektu lecz tu na ratunek przychodzi aplikacja dzięki której po jednym kliknięciu na ikonę na pulpicie automatycznie zmienia nam się jasność ekranu do wybranych parametrów przy których spokojnie już można jeździć w nocy:)
co do stacji radiowych to osobiście ja w ogóle nie używam ale z tego co zauważyłem to nawet ładnie znajduje stację i spokojnie można ich słuchać chodź czasami troszkę przyśnieży ale myślę że totalnie nie do odsłuchu to nie jest:)
odtwarzacz dvd ładnie i szybko otwiera dane chodź tu zależy też od płyty:P
bluetooth wiąże się z telefonem, raz tylko rozmawiałem i z tego co zauważyłem to trzeba głośno mówić żeby druga osoba słyszała twój głos w telefonie, głos drugiej osoby ładnie słychać w głośnikach, nie bawiłem się dobrze jeszcze tym i nie udało mi sie jeszcze zaimportować kontaktów z telefonu ale myślę że da się to zrobić, wybieranie numerów z radyjka działa:)
co do minusów to pilot dołączony do zestawu mi nie działa:(
radyjko po wyłączeniu silnika i powtórnym włączeniu trochę długo się włącza, jeszcze nie mam podpiętego go w taki sposób aby ominąć stacyjkę ale na pewno to ogarnę i myślę że wtedy będzie właczać się normalnie jak po zwykłym wyłączeniu go i włączeniu za pomocą przycisku na przekręconej stacyjce:), jak już wcześniej wspomniałem tunel radiowy nie jest idealny ale spokojnie można słuchać radia:)
co do innych funkcji to nie wiem co mogę jeszcze powiedzieć jak by co proszę pytać to postaram się opisać jak jest w moim przypadku:)nie powiedziałem jeszcze gdzie kupiłem radyjko i ile dałem:P
chciałem zakupić radyjko przez tzw zakup grupowy który organizowany jest raz na jakis czas przez angielskie forum
http://e46fanatics.com/zalety kupna prze ten zakup sa takie że mamy gwarancje przedłużoną do dwóch lat i udzielają nam rabat w wysokości ok 35%
paczka jednak wysyłana jest z Hong Kongu i nie jesteśmy w stanie uniknąć opłaty celnej no chyba ze nam się uda:P, można jeszcze zamówić paczkę z magazynu z UK a nie z Hong Kongu dzięki czemu unikniemy opłaty celnej ale niestety nie dostaniemy w tym przypadku rabatu na radyjko więc wychodzi praktycznie na to samo, chodź nie rozumiem tej całej polityki z magazynami ale jak to mówią jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze:P
link do konwersacji jaką przeszedłem na angielskim forum z przedstawicielem eonona
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=1067099ja osobiście zamówiłem radyjko z ebaya gdzie też dostałem dwa lata gwarancji, paczka została wysłana z Włoch i nie musiałem płacić dodatkowych kosztów, przesyłka była darmowa:)
z wszystkich tych opcji ta była najbardziej opłacalna bo zaoszczędziłem ok 200PLN i w sumie radyjko mnie wyszło coś ponad 1520zł po doliczeniu opłat za przewalutowanie w banku:p
paczka szła do mnie 5 dni:)
link do aukcji
http://www.ebay.pl/itm/EONON-GA5150-AUT ... 35e7637b02ogólnie jestem mega zadowolony z eonona i naprawdę za tą cenę moim skromnym zdaniem niczego lepszego nie dostaniecie:Pjeśli czegoś nie napisałem albo macie jakieś pytania to proszę pytać a na pewno odpowiem na każdą wątpliwość:)