BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Koło zamachowe
PostNapisane: 5 grudnia 2007, 18:11 
Pierwsze kroki

Mam problem... Pojechałam dzisiaj do mechanika,żeby zerknęli na auto (e46,320d,2002r.),czy wszystko jest ok. Okazało się, że koło zamachowe mam do wymiany. Po dodaniu gazu odgina się. Wcześniej byłam u innego mechanika i nic takiego mi nie znaleźli. Już sama nie wiem co myśleć... Proszę o pomoc, jakie są objawy w aucie padającego sprzęgła zamachowego? Sprawa dość pilna, bo jutro po południu powiedzieli żebym przyjechała na wymianę, bo zaraz może się rozsypać. Koszt 900 zł koło + 500 zł. robocizna. Koledzy,proszę poradźcie i pomóżcie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2007, 22:13 
Uzależniony od forum :)

Nulka22 napisał(a):
Okazało się, że koło zamachowe mam do wymiany. Po dodaniu gazu odgina się.
jak oni niby to stwierdzili ?
Nulka22 napisał(a):
sprzęgła zamachowego?
:zdziwko: a to cóż ?
Nulka22 napisał(a):
Koszt 900 zł koło + 500 zł. robocizna.
teraz juz zupełnie zgłupiałem nowe koło dwumasowe ( rodzaj koła zamachowego) kosztuje więcej niż 900. jeżeli poszło by koło dwu masowe to silnik by drżał podczas gaszenia odpalania zwłaszcza itp. jezeli niemasz takich objawów to nie jest wina koła dwumasowego

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2007, 22:23 
moim zdaniem trzeba zdjac skrzynie biegow zeby zobaczycz kolo zamachowe,albo mi sie cos pomieszalo,zdejmowali skrzynie?mnie cos tu smierdzi mysle ze chca cie zrobic w walka ale poczekajmy moze ktos inny sie wypowie,bo ja mam za male doswiadczenie.

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2007, 22:29 
Forumowicz

Ta sprawa wydaje sie mocno naciągana.Koleżanko zmien warsztat.

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2007, 22:42 
no wiec tak:

ukasz ma racje.
ja sie dowiedzialem troszke i kolo to bedzie kosztowac ze 2tys wiec nie wiem skad oni wzieli cene 900zl,smierdzi mi to z daleka,skocz do innego mechanika.
pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 11:37 
Pierwsze kroki

Jutro będę we Wrocławiu, to podajdę do innego mechanika. Zobaczymy co powie. A skrzyni nie rozbierali, tylko zerknęli pod maskę, dodali gazu i pokazali mi że jakieś koło się odgina... Nie znam się na tym. Na tych kółkach są jakieś paski...

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 13:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Wszystko wszystkim, ale o takim uszkodzeniu w życiu nie słyszałem, szczególnie w tak młodym samochodzie. Jedyne sensowne wytłumaczenie to przeszłość powypadkowa lub wada fabryczna.
Cała historia, jak stwierdzili wcześniej koledzy, jest mocno naciągana. Jeśli auto nie zachowuje się dziwnie - silnik normalnie odpala, nie drży i nie wydaje dziwnych dźwięków, to nie ma się wg mnie czym przejmować. Jeśli natomiast coś z nim nie tak, to polecam inny warsztat.
W razie problemów może być ASO, bo tam przynajmniej będą wiedzieć co robią - a przynajmniej powinni. Przy samochodzie takiej wartości jest już sens jechać do ASO. Co innego, gdyby to było np E30 (jak w moim przypadku).

Są paski? A może rozrząd? Rolki? ;]

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 13:25 

Nulka22 tez zakłąd omijaj łukiem... dużym łukiem :hyhy: koło dwu masowe jest pomiędzy silnikem a skrzynią tak jak Lesio pisał. tam to najwyżej koło pasowe od alternatora, albo może visko ( niewiem czy w ogule w 320 d jest ono) najpewniej wszystko masz sprawne a menelom się łatwo kase od Ciebie zachciało wyciągnąc.
Jezeli coś masz nie tak to nawet możesz do ASO na "diagnoze" a zrobić możesz gdzie indziej ( aby nie tam gdzie byłas :D)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 15:18 
Forumowicz

a moim zdaniem oni mówią o kole dwumasowym paska wielorowkowego bo to tylko to koło mogą zobaczyć ;) i to napewno o to chodzi źle zrozumieliście

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 21:46 
Pierwsze kroki

I wszystko się wyjaśniło. Byłam w Auto-Chip( nieautoryzowany serwis BMW) we Wrocławiu, jednak walnięte jest koło dwumasowe. Szef nie chciał zebym jechała moim autkiem do domu, bo może się całkiem rozsypać to koło i dał mi auto zastępcze. Super miła i fachowa obsługa. A najlepsze jest to, że u pierwszego mechanika (również nieautoryzowany serwis BMW) chcieli za wymianę 400 albo 500 zł., a w Chipie 100 zł :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 21:59 

Nulka22 napisał(a):
a w Chipie 100 zł
ale chyba jednak nie za wymiane koła dwu masowego ;) prędzej tak jak paoloz325 pisał że koło pasowe :hyhy:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, 10:33 
Ukasz napisał(a):
prędzej tak jak paoloz325 pisał że koło pasowe

dokladnie na pewno nie dwumasowe :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, 14:03 
Forumowicz

Moje BMW: E60 3.0d
Kod silnika: M57N
Heh juz nic niewiem z tego tematu - koło dwumasowe niemieli możliwości zobaczyc bez zrzucenia skrzyni biegów. Objawy tak jak koledzy piszą czasmi drżenie przy odpalaniu czy gaszeniu ale również czasami metaliczne stuki dochodzące ze sprzęgła oraz !!! szarpanie podczas ruszania szczególnie z wolnych obrotów tzw półsprzęgło. Koło dwumasowe nowe kosztuje w granicach 1300 -2000 zł plus oczywiście wymianka. Polecam lekture:
http://www.motofocus.pl/technika/technika_1576.php
http://www.motofocus.pl/technika/technika_3316.php
Myśle , że to wyjaśni sprawe ;)

W tym temacie chyba jednak chodziło o tłumik drgan koła pasowego na wale.

BMW..E60..3.0...218 KM....500Nm ==>jest

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1