Kolego cursor mam w takim razie pytanie: czy w każdej wersji e46 wychodziły dodatkowe kable tak, że przy zmianie całych lamp wyglądało to jak typowe plag&play? Wydaje mi się, że trzeba by było coś modować.
W moim konkretnym przypadku nie było xenonów. Kupiłem soczewkę (h1 mini 6.0 z opcją BI czyli przesłona otwarta/zamknieta tzn mijania/długie), którą zamontowałem w miejsce starych świateł mijania czyli zewnętrzne odbłyśniki.
Wewnętrzne odbłyśniki(długie lub dzienne DRL) zostały i pod te kable (długie/DRL) podłączona jest przesłona od soczewki h1 mini 6.0 tak by w momencie włączenia świateł długich otworzyła się przesłona uwalniając tym samym 100% mocy żarnika i soczewki oraz zapalają się wewnętrzne światła czyli długie... do tego momentu wszystko jest tak jakbym tego chciał.
Jednak problem pojawia się kiedy hmmm... Najprościej:
Kiedy już rano wsiądę do auta włączam silnik... I w tym momencie włączają się światła DRL-dzienne (wewnętrzne z którymi zmostkowana jest przesłona od soczewki h1 mini 6.0) co powoduje, że światła do jazdy dziennej świecą z obniżoną mocą (tak jak wcześniej zaprogramowałem w NCS-expert) a efektem ubocznym tego całego procederu jest to, że skoro świecą się długie czyli tzw DRL w tym momencie idzie też prąd na samą przesłone soczewki ( mimo że xenony-mijania są wyłączone) co powoduję, że elektromagnes od przesłony w soczewce dostaje prąd jednak za słaby i próbuje otworzyć przesłonę tym samym emitując buczenie i mój niepokój.
Coś mi się wydaje, że przecieram szlaki w tym temacie. Większość ludzi pewnie zostawiło by bi-xenony a długie(stare dlugie porpostu by odcieli pozbawiając się tym samym świateł DRL)
Staram się wytłumaczyć jak najprościej i zrozumialej choć wiem, że nie jest to łatwe ani dla was czytających jak i dla mnie starającemu się wytłumaczyc

Ludzi, którzy mają jakieś pomysły proszę o pomoc.
I zastanawiam się jeszcze czy w przełączniku świateł lub w manetce od kierunkowskazów znajdę może jakieś osobne zasilanie lub jakikolwiek sygnał związany z długimi....\Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.