BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Drgania na kierownicy między 60-90km/h.
PostNapisane: 26 kwietnia 2015, 20:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330xd
Witam wszystkich.
Posiadam bmw e46 330xd. Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem drgań na fajerze, pomiędzy 60-90km/h. Problem w tym, że nie występowało to wcześniej, aż tak mocno jak teraz. Byłem na stacji diagnostycznej i nic nie wyszło. Wkurza mnie taka kolej rzeczy, więc podjechałem do mojego znajomego mechanika. Sprawdził wszystko i okazało się, że mam luzy na tulejach przednich wahaczy. Dodam, że z lewej przedniej strony na dziurach potrafi nieźle klepać. Mam wszystkie objawy, bo jak wjadę w kałużę to nieźle mnie ściąga. Sam fakt jest taki, że powyżej 90km/h tych objawów nie ma, albo są mniejsze. Jadę sobie ten sam odcinek drogi i na jednym pasie drgania mam, a jak wracam to na drugim pasie tych drgań nie mam. Na lekkich dziurach zmienia się samoistnie trajektoria jazdy. Kiera mi się przestawiła lekko w lewo. A jak jadę to sobie chodzi lewo-prawo. Ręcę, aż bolą bo mocno trzymam tą fajerę i tłumię te drgania, a potem przez dwa dni mi się ręce trzęsą. xD Jeszcze jak jadę i wchodzę w zakręt, to jak skręcam mam takie drgania, jakbym miał alu krzywe. Czy są to objawy wywalonych tulei na wahaczach? Wszystkie inne elementy zawieszenia są okej. Te luzy są dość konkretne, bo rękami jak mocniej szarpnę to koła mają wyczuwalny luz. A i jeszcze przy hamowaniu w tym przedziale mam czasem drgania kiery, ale nie tak mocne. Klocki/zaciski/tarcze są nowe, więc to raczej odpada.
Sorry, za taki chaotyzm, ale jestem przewrażliwiony ostatnio. Te drgania najbardziej wkurzają.
Mam nadzieje, że da się to zrozumieć.

pozdrawiam wszystkich posiadaczy bmw.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Drgania na kierownicy między 60-90km/h.
PostNapisane: 26 kwietnia 2015, 21:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
Raczej to te tuleje,bo miałem podobne objawy,jak w e36 tak samo w e46 je robiłem,w e36 nawet kilka razy a przebiegi nie duże.
Ogólnie one szybko się rozbijają. Ja montowałem meyle hd

Tytuł: Re: [E46] Drgania na kierownicy między 60-90km/h.
PostNapisane: 29 kwietnia 2015, 11:40 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43
Garaż: własny
miałem podobnie po założeniu tarcz z allegro 3 razy je toczyłem i w koncu w połowie drogi do francji w niemczech popadało na drodze po kilku przychamowaniach zaczeło telepac tak kierownicą ż mało palców nie urwało tam we francji kupiłrm tarcze bosch orginał 190 w serwisie juro ale swoich wierconych i nacinanych nie wywaliłem tylko jak już przyjechgałem do domu w polsce wziąłem je do kowala rozgrzał je i zachartował w oleju przepalonym puźniej toczenie u znajomego tokarza z jednego założenia i teraz już z 3 lata spokój z biciem na kierownicy tylko przy montarzu tarcz muszą być prowadnice jażm czyste i przesmarowane smarem miedziowym w palcach musą się dać przesówać bez większych oporów klocki tył przód

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1