BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Co to za złącze na skrzyni biegów.
PostNapisane: 6 czerwca 2015, 22:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Ja z takim pytaniem ;)
...po ostatnim strasznie piaszczystym rajdzie pojawiły mi się problemy ze sprzęgłem - trochę się ślizga na 3-4-5 i trochę pedał dziwnie wchodzi (tak jakby stracił płynność i wchodził po tarce) i czasami wolno odbija, a przy pierwszym oporze dziwne dźwięki dobiegają ze skrzyni. Jeśli ktoś z Was wie już co to za przypadłość będę wdzięczny za wskazówki, choć i tak zdecydowałem się na wymianę (jeszcze nie wiem czy kompletne sprzęgło czy częściowa naprawa). Ale do meritum: dziś wbiłem na kanał i zacząłem wstępny rekonesans, w trakcie którego zauważyłem, że od skrzyni odłączony jest jeden przewód. Standardowa "samochodowa" wtyczka z zabezpieczeniem uniemożliwiającym wypięcie. Zastanawiam się co to jest i w jakim celu zostało to rozłączone, bo naprawdę bardzo wątpię aby samo się wypięło.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Co to za złącze na skrzyni biegów.
PostNapisane: 6 czerwca 2015, 23:47 
Pierwsze kroki

Pytam i odpowiadam - być może komuś się przyda

W "Sam naprawiam..." w sekcji dot. wymontowania skrzyni biegów napisano:

"Odłączyć przewód elektryczny wyłącznika wstecznego biegu (z tyłu skrzyni biegów)" - trochę mało zrozumiałe ale domyślam się, że to ustrojstwo odpowiedzialne jest za światło wstecznego - to teraz już wiem, czemu po wymianie żarówki nadal była ciemność ;)

Ponadto doczytałem, że hałas po wciśnięciu sprzęgła powoduje uszkodzone łożysko oporowe, lub uderzająca o docisk tarcza, a wolne odbijanie pedału zapowietrzony układ. Resumując już bez demontażu skrzyni wiem, że do wymiany będzie łożysko i tarcza oraz być może docisk, a na deser zostanie odpowietrzanie :cwaniak:
Jak na amatora, który dotychczas wymienił linki od ręcznego i szczęki, oraz przewody i świece zapłonowe czeka mnie niezła misja :D

PostNapisane: 7 czerwca 2015, 00:49 
Pierwsze kroki

Od razu wrzucaj jednomas, tarcze 240 mm i docisk z diesla a skrzynkę zmień na ZF-a. Zestaw będzie naprawdę kozacki i wystarczy na długo długo. Mogę pomóc ze sprzęgłem.

PostNapisane: 7 czerwca 2015, 10:20 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43
Garaż: własny
wtyczka może być od włącznika świateł wstecznych

PostNapisane: 7 czerwca 2015, 17:25 
Pierwsze kroki

jedynakk napisał(a):
wtyczka może być od włącznika świateł wstecznych

No dokładnie :) ...tak jak rozszyfrowałem powyżej.

Karolo napisał(a):
Od razu wrzucaj jednomas, tarcze 240 mm i docisk z diesla a skrzynkę zmień na ZF-a. Zestaw będzie naprawdę kozacki i wystarczy na długo długo. Mogę pomóc ze sprzęgłem.

Dziękuje za dobrą, radę, ale obawiam się, że za cienki bolek jestem na takie mody. No chyba, że kolega byłby tak uprzejmy i podał konkretne numerki tych gadżetów, abym wiedział czego szukać Poza tym rodzi to kolejne pytanie. Otóż z czasem chciałbym jeszcze swapnąć moje M43B16 na M42B18 - czy zagra wtedy taka skrzynia z nowym silnikiem?

Z góry piękne dzięki :)

ps. a co do jednomasa to myślałem, że właśnie takie koło jest w tej chwili i planowałem je tylko odchudzić.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1