BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 05:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Wyłączenie klimy przez zgaszeniem?
PostNapisane: 13 czerwca 2015, 09:45 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530DA
Kod silnika: M57N
Witam,

mam pytanie. Samochód e39 530d automat 1999r sedan. Mam w samochodzie klimę półautomatyczną, czyli pokrętła, z przyciskiem śnieżynki. Ktoś mi powiedział, że jeśli mam nad pokrętłem stopnie temp. to nie manualna a pół-automatyczna... Nie wiem czy tyo prawda. Mniejsza z tym. Aby klimatyzacja działała, muszę wcisnąć śnieżynkę. Mam zatem pytanie, bo wiem, że w każdym samochodzie jest inaczej. Czy W mom samochodzie, w zimę równiż mogę używać tej śnieżynki z ciepłą temperaturą? czy tak się robi czy nie?

No i ważniejsze pytanie, czy jeśli jadę na klimie, i skończę jazdę, wyłączając silnik, najpierw wyłączyć klimę? Tak samo jak włączam silnik, czy lepiej z wyłączoną? bo jeśli zgaszę silnik, z włączoną, to automatycznie przy odpalaniu, od razu klima jest aktywna. Jak jest dla niej lepiej? Czy silnik jest jakoś dodatkowoo bciążany jeśli miałbym ją włączoną ciągle?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39]Wyłączenie klimy przez zgaszeniem?
PostNapisane: 13 czerwca 2015, 12:23 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
mikus1987 napisał(a):
Witam,

mam pytanie. Samochód e39 530d automat 1999r sedan. Mam w samochodzie klimę półautomatyczną, czyli pokrętła, z przyciskiem śnieżynki. Ktoś mi powiedział, że jeśli mam nad pokrętłem stopnie temp. to nie manualna a pół-automatyczna... Nie wiem czy tyo prawda. Mniejsza z tym. Aby klimatyzacja działała, muszę wcisnąć śnieżynkę. Mam zatem pytanie, bo wiem, że w każdym samochodzie jest inaczej. Czy W mom samochodzie, w zimę równiż mogę używać tej śnieżynki z ciepłą temperaturą? czy tak się robi czy nie?

No i ważniejsze pytanie, czy jeśli jadę na klimie, i skończę jazdę, wyłączając silnik, najpierw wyłączyć klimę? Tak samo jak włączam silnik, czy lepiej z wyłączoną? bo jeśli zgaszę silnik, z włączoną, to automatycznie przy odpalaniu, od razu klima jest aktywna. Jak jest dla niej lepiej? Czy silnik jest jakoś dodatkowoo bciążany jeśli miałbym ją włączoną ciągle?

Pozdrawiam

Co do pierwszego pytania, to są dwie szkoły: ja osobiście nie używam zimą, bo nie czuje takiej potrzeby. Układ jest jednak tak oczujnikowany, że raczej nie powinno się nic stać.
Co do drugiego pytania, to dla samego układu jest to w zasadzie bez znaczenia, ale jednak warto wyłączać klimę na kilka minut przed zgaszeniem z dwóch powodów:
- Parownik, który "daje zimno" schładza się bardzo mocno, przez co dochodzi do kondensacji pary na nim. Podczas normalnej pracy i podczas przepływu powietrza, jest to naturalnie osuszane, ale jak zaczniemy gasić motor z jeszcze takim zmrożonym parownikiem, to pozostaje na nim wilgoć, co będzie prowadziło w konsekwencji do powstawania grzybów i nieprzyjemnego zapachu.
- Drugi powód jest zdrowotny, nie zdrowo wychodzi ze schłodzonego samochodu wprost na upał. Ja np. na trampie tak wyszedłem i zaraz musiałem udać się do bagażnika, aby zażyć lekarstwa.

PS klimę masz manualną. Klimatronik, to też manualne sterowanie sprężarką w zasadzie. Automatyczne (na termostacie) masz utrzymywanie temperatury w kabinie.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 13 czerwca 2015, 14:14 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530d
Kod silnika: M57D30
Klima nie tylko schladza nam auto ale rowniez osusza powietrze wiec uzywanie klimy zima jest jak najbardziej wskazane. Poza tym gdy uzywasz klimy caly rok, to nie ma pozniej tego smrodu z ..Ja uzywam klimy zawsze:) co do gaszenia i odpalania auta wydaje mi sie ze lepiej to robic bez wlaczonej klimy

PostNapisane: 13 czerwca 2015, 18:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
metek191 napisał(a):
Klima nie tylko schladza nam auto ale rowniez osusza powietrze wiec uzywanie klimy zima jest jak najbardziej wskazane. Poza tym gdy uzywasz klimy caly rok, to nie ma pozniej tego smrodu z ..Ja uzywam klimy zawsze:) co do gaszenia i odpalania auta wydaje mi sie ze lepiej to robic bez wlaczonej klimy

To ze jeździsz na klimie nie oznacza że ona działa :P

A smurd w aucie powstaje od tego co napisał kolega mroova81 , też to wielokrotnie powtarzam na rożnych forach na jednym to nawet taki jeden ze mną się pokłócił (chyba serwisant klimy co tylko wciska ludziom odgrzybianie).

Jak będziesz się do tego stosował to ci nigdy grzyb nie wyrośnie.

PostNapisane: 15 czerwca 2015, 07:48 
Forumowicz

Dziękuję za odpowiedzi:)
Co do klimy w zimie, zauważyłem że jak zaczynają mi parować szyby, to po wciśnięciu śnieżynki, nawet na ustawionym cieplym powietrzu (cały rok jeżdżę z ustawionymi 22 stopniami) momentalnie zaparowanie znika z szyby. Dzieje się tak nawet przy temperaturach rzędu -15 na zewnątrz. Rozumiem, że objaw jak najbardziej normalny?

PostNapisane: 15 czerwca 2015, 08:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 xDA
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=150371
Tak, klima osusza powietrze.

viewtopic.php?f=6&t=150371

PostNapisane: 15 czerwca 2015, 09:23 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Jak najbardziej normalny. Klima osusza powietrze co sprzyja szybszemu odparowaniu szyb.

Nie ma przeciwskazań, żeby jeździć z włączoną klimą cały rok. To nie jest tylko klawisz, a w panelu też jest sterownik, który tym zarządza. Jeśli temperatura zewnętrzna będzie za niska, to po prostu nie zasprzęgli kompresora.

Dlatego ważny jest czujnik temperatury zewnętrznej.

Wielu przedstawicieli handlowych itp. jeździ cały rok na włączonej klimie i nie mają z układem żadnych problemów

Tytuł: Re: [E39] Wyłączenie klimy przez zgaszeniem?
PostNapisane: 15 czerwca 2015, 11:52 
Forumowicz

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1