BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 23:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] N47 zgasł podczas jazdy
PostNapisane: 28 czerwca 2015, 11:07 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E61
Kod silnika: N47D20A
Witam, posiadam BMW e61 z N47D20A 177km z oryginalnym przebiegiem 260tys. km. Postanowiłem założyć temat ponieważ dziś już się sporo naczytałem jednak moja historia jest trochę inna i chciałbym uzyskać rad jak postąpić w tej sytuacji.

Sprawa dotyczy prawdopodobnie rozrządu, jadąc po trasie około 130-140kmh auto nagle zgasło bez żadnego zgrzytu trzasku czy innego dźwięku, oczytałem się już dziś i zakładam najgorsze czyli zerwany łańcuch. Auto około 1,5miesiąca temu było na akcji serwisowej związanej z wymianą napinacza oraz przewodów masowych akumulatora w Warszawskim Inchcape Motor,

Po oględzinach wyszło iż serwis wymieni mi nie tylko wadliwy napinacz ale także górny łańcuch, z jednej strony się ucieszyłem ale z drugiej strony wiedziałem że innym w przypadku przebiegu powyżej 200k lub i mniej zmieniano kompletny układ rozrządu w ramach akcji serwisowej.

Zostałem zapewniony że moje pozostałe łańcuchy zostały sprawdzone i nie wymagają wymiany lecz były dni że słyszałem delikatny hałas a innymi dniami była cisza, w piątek postanowiłem zamówić części i zdecydowałem się na naprawę u swojego mechanika, niestety prawdopodobnie nie zdążyłem ponieważ wczoraj stało się to :(

Stąd moje pytania, czy to już 100% można potwierdzić że to rozrząd padł? przy próbie odpalenia słychać tylko rozrusznik i silnik wchodzi na około 150obr na min, nie słychać żadnych zgrzytów, gdy kręcę paskiem z przodu silnika wszystko się obraca, jutro dopiero będę działał z tym tematem ale chciałbym już dziś cokolwiek wiedzieć.

Czy jestem w stanie coś zdziałać z serwisem BMW w tym przypadku? Wiem że były przypadki gdzie naprawiono uszkodzone silniki ale to znikome tematy, Czy może mi ktoś poradzić co robić w takiej sytuacji?

Pozdrawiam,

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E60 N47 zgasł podczas jazdy
PostNapisane: 28 czerwca 2015, 11:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
może głupia sprawa, ale podłącz go pod kompa !!!!!!!!!!

Tytuł: Re: E60 N47 zgasł podczas jazdy
PostNapisane: 28 czerwca 2015, 11:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Czy możecie polecić kogoś z Wawy kto podjedzie na miejsce postoju z kompem i zdiagnozuje mi to w przyzwoitych pieniądzach?

Tytuł: Re: [E60] N47 zgasł podczas jazdy
PostNapisane: 29 czerwca 2015, 06:39 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
N47 nie tylko mają problemy z rozrządem, ale także z układem paliwowym.
Mieliśmy klienta, któremu podobnie jak Tobie auto po prostu zgasło w czasie jazdy.
Okazało się, że pompa wtryskowa do wymiany + regeneracja wtrysków z powodu opiłków w układzie

PostNapisane: 29 czerwca 2015, 07:40 
Poszukaj zanim zapytasz

Z tego co sie już dziś dowiedziałem na kompie nic mi nie pokaże jeśli to problem z rozrządem, zacznę od zmierzenia kompresji, wtedy myślę że się okaże coś.

PostNapisane: 29 czerwca 2015, 08:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Jeśli pękł Ci rozrząd albo przeskoczył łańcuch to będzie słychać, że silnik nie ma kompresji. Rozrusznik będzie kręcił bez obciążenia. Na kompie może być np czujnik położenia wałka rozrządu.
W e60 jest kupa elektroniki, podłącz kompa a na pewno czegoś się dowiesz

PostNapisane: 29 czerwca 2015, 22:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Tak jak myslałem zero kompresji, nie podłączałem pod kompa ale jedną ręką okręcam paskiem z przodu jest jedno miejsce gdzie delikatnie czuć opór więc może z jeden zawór jest okej, jutro zaczynam rozmowe z BMW jeśli w najbliższym czasie nic z nimi nie zdziałam zabiore sie za to sam.

Z tego co się orientowaliśmy z kolegą który będzie mi to prawdopodobnie robił to remont silnika jest jak najbardziej opłacalny.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1