BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 22:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Ślizgające sprzęgło
PostNapisane: 9 lipca 2015, 15:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Witam w moim e39 523i od miesiąca występują dziwne objawy ślizgu sprzęgła przejawia się to na zasadzie trzeci bieg(najbardziej widoczne na tym biegu) 3-4tyś obrotów gaz w podłogę obroty zamiast rosnąć stają na chwile lekkie cofnięcie i dopiero idą w górę, przy dynamicznym starcie jedynka-dwójka mało widać ten uślizg i ciągnie dość ładnie, nie zauważyłem typowego ślizgu wzrost obrotów a nie prędkości jak już obroty pójdą w górę to ciągnie ładnie, kompletne sprzęgło(bez dwumasu) wymienione w styczniu 2014 przez poprzedniego właściciela(faktura z vin) Ktoś miał podobny objaw ? Moje założenie to być może coś z dociskiem bo nie sądzę aby nowe sprzęgło wytrzymało tak krótko. Wszystko i tak pewnie wyjaśni się dopiero po zdjęciu skrzyni ale być może ktoś miał podobne objawy i będę wiedział ile szykować $ :-)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Ślizgające sprzęgło
PostNapisane: 9 lipca 2015, 22:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: F82 M4 COMP/E91/F20
Kod silnika: S55B30/N47/N47
Garaż: M4 F82 Competition MINERAL GREY
E91 LCI 320d SAPPHIRE BLACK
F20 116D ALPIN WEISS
Było:
E36 318i MONTREALBLAU
E39 530i TITANSILBER
E92 335i SCHWARZ BLACK
E60 530D SCHWARZ BLACK
E92 335i TITANSILBER http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168888
E87 120d SCHWARZ BLACK
E92 M3 viewtopic.php?f=89&t=171245
Sprzęgło sprawdza się tak ,rozpędzasz się do 50km/h ,wciskasz sprzęgło ,wrzucasz 4/5 ,dajesz 3000obr ,puszczasz sprzęgło i w tym samym momencie dajesz gazu .. Prawidłowa reakcja powinna być taka ,że autem szarpnie ,a obroty szybko spadną do okolic 1000 . Natomiast jeśli wciśniesz mu gazu i obroty od 3000obr zaczną jeszcze rosnąć ,a auto zacznie przyśpieszać no to sprzęgło się kończy ;)

PostNapisane: 10 lipca 2015, 07:00 
Pierwsze kroki

okej sprawdze, generalnie w inpie wychodzi mi blad sond lambda ale glownie przy lpg, na PB jak jezdzilem i sprawdzilem to byl blad jednej, sondy lambda moga byc tu przyczyna ? chetnie bym je wymienil ale poszlo w tym miesiacu ubezpieczenie i wymiana przekladni wiec nie ma juz kasy na sondy

na obecnym sprzęgle zrobione jest 20tyś km wie ciężko mi uwierzyć ze dokonało żywaotu

PostNapisane: 10 lipca 2015, 09:40 
Zacna persona forum

F20 116D ALPIN WEISS
Było:
E36 318i MONTREALBLAU
E39 530i TITANSILBER
E92 335i SCHWARZ BLACK
E60 530D SCHWARZ BLACK
E87 120d SCHWARZ BLACK
Ale było wymieniane kompletne sprzęgło ? Ja na przykład mam tak u siebie ,że kapie mi między skrzynią i silnikiem (zimering) i przypuszczam ,że kapie na sprzęgło bo łapie dobrze mniej więcej na środku ,ale się ślizga :kwasny: Ale nie robię tego teraz bo kasy nie mam a muszę wyjąć skrzynie powymieniać uszczelki ,zmienić sprzęgło ,więc też wyjdzie parę stówek :niepewny:

PostNapisane: 10 lipca 2015, 11:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Blad sondy lambda nie zawsze wskazuje na jej uszkodzenie, a bardzo czesto na nieprawidlowa mieszanke czyli np. Lewe powietrze ;) takze sondy mozesz miec sprawne.
Dla proby zamien je miejscami i zobacz na benzynie czy wywali blad po tej samej stronie, wtedy szukaj jakis nieszczelnosci

PostNapisane: 10 lipca 2015, 13:55 
Pierwsze kroki

wymienione było kompletne sprzęgło bez dwumasu pewnie z racji oszczędności, wykonałem test kolegi z 5 biegiem i 3tys obrotów i po wcisnięci do deski obroty opadają, dodatkowo dziś depnąłem mu ostrzej to zauważyłem że przy bardzo dynamicznej jeździe potrafi się lekko przydusić powyżej 5tys obrotów

ps. spalanie tez dość wysokie przy dynamicznej jeździe po mieście wyszło 20l lpg

PostNapisane: 10 lipca 2015, 17:12 
Zacna persona forum

F20 116D ALPIN WEISS
Było:
E36 318i MONTREALBLAU
E39 530i TITANSILBER
E92 335i SCHWARZ BLACK
E60 530D SCHWARZ BLACK
E87 120d SCHWARZ BLACK
Czyli sprzęgło raczej trzyma :) No to grubsza sprawa .. Co to znaczy lekko się przydusić przy 5 tyś ? Znaczy przestaje ciągnąć czy ciągnie słabiej ?

PostNapisane: 11 lipca 2015, 10:38 
Pierwsze kroki

przydusić czyli zakrztusił się lekko i zaczął ciągnąc dalej, pokasuje błędy sond zrobię trochę km na samym Pb i zobaczę czy wywala, jak wywali to zamienię je miejscami, później będę mógł działać więcej bo w tym miechu już sporo poszło a wolę jechać na urlop niż znowu wpakować wszystko w auto :-)

PostNapisane: 11 lipca 2015, 11:53 
Pierwsze kroki

byłem się własnie przejechać ze znajomym i mówi ze ewidentnie ślizga na sprzęgle ale skoro było wymieniane to mogą być inne przyczyny, trzeba rozebrać i wtedy będzie można coś powiedzieć jednak nie łapie się za to póki nie będę miał awaryjnie uzbieranej kasy na ewentualnie sprzęgło bo jak się już wyciągnie skrzynie i okaże się sprzęgło do wymiany to trzeba będzie robić

PostNapisane: 22 lipca 2015, 13:54 
Pierwsze kroki

Sprawa wyjaśniła się sama wracałem z urlopu i pod koniec sprzęgło zaczęło mocno śmierdzieć i uślizg jest na tyle duży że nie da się jeździć, mam zamiar na dniach wymienić sprzęgło ale jako ze planuje do końca roku wyjechać za granicę nie będę już inwestował góry kasy i zrobię to na używkach, mam kilka pytań:

1. Mam zamiar kupic:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5484854869
jak oceniacie ? pisałem o grubość tarczy i wynosi 9mm, ewentualnie proszę o znalezienie w podobnej cenie
2. Jakie uszczelki dokupić ?
3. Nie ma łożyska oporowego w tym zestawie, czy moje będzie pasować ? Czy trzeba dokupić ?
4. Jak z dociskiem sprzęgła, trzeba cofać ? Czy jeżeli cały zestaw chodził razem to docisk jest ustawiony pod tą tarczę ?

PostNapisane: 22 lipca 2015, 15:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Ja odradzam kupować to. Dwumas wygląda na zmaltretowany. W moim wyglądał podobnie i sprzęgło szarpało przy ruszaniu z miejsca i oprócz tego dwumas był rozklekotany. Na żadnym zdjęciu nie widać jak rzeczywiście wygląda zużycie docisku.
Następna sprawa, to z którego roku jest to Twoje e39. Zobacz jaki docisk powinien być w Twoim zamontowany. Jeżeli typu "SAC", to ten na zdjęciach z allegro może się nie zgrywać z łożyskiem oporowym, bo to jest zwykły docisk.
Tego dokładnie nie wiem i nie ktoś się w tym wypowie/napisze. Ja mam oryginalnie zestaw typu "SAC"(e 39, kwiecień 99 r.)-samoregulujące się sprzęgło-w miarę zużycia i obciążenia. Nie wiem czy można ot tak sobie zastąpić to zwykłym zestawem. Chodzi o odległości łapa z łożyskiem-docisk.
Nawet gdyby to wszystko pasowało, to i tak odradzam na pierwszy rzut oka ze wzgledu na sam wygląd płaszczyzny ciernej w dwumasie.

PostNapisane: 22 lipca 2015, 17:17 
Pierwsze kroki

pasować raczej powinno bo moje e39 to tez 523i z 96r wiec rok różnicy, też mi się właśnie ten "zjarany" dwumas średnio podoba ale nie wiem ogólnie jak powinien wyglądać używany, włożyłem już ponad 2tyś w moje e39 i gdybym nie planował wyjazdu pewnie założyłbym nówkę ale teraz nie opłaca mi się inwestować dla kogoś, ma pojeździć do końca roku a później do żyda

PostNapisane: 22 lipca 2015, 19:30 
Pierwsze kroki

może coś z tego byłoby w miare ?
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... t-1-2-0629

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1